Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

19. prosinec 2014

Vanilkové rohlíčky patří ke klasice vánočního sladkého pečení. Recept získala maminka od sousedky paní Tobrmanové. Ta se učila cukrářkou ve Vídni ještě za Císaře pána.

Recept na vanilkové rohlíčky od paní TobrmanovéRecept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Suroviny na těsto

  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 180 g másla pokojové teploty
  • 100 g namletých lískových oříšků nebo mandlí
  • 100 g moučkového cukru do těsta + 3 lžíce na obalení upečených kousků
  • 2 vanilkové cukry – ne vanilinové
  • 2 žloutky

Postup

Do mísy na zadělávání těsta prosijeme přes sítko hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme namleté oříšky.  Nakrájené, změklé máslo a žloutky. Kdo chce, může přidat trochu citronové kůry. Vypracujeme těsto, které se vůbec nelepí a moc dobře se s ním pracuje.

Těsto zabalíme do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku, z jedné strany nastřiženého a necháme vychladit.

Těsto musí být vychlazené, jinak nám rohlíčky nepůjdou udělat. Budou se drolit a lámat. No a naše spokojenost pak vezme za své.

Než začneme péct, připravíme si 3 plechy a pokryjeme je pečícím papírem. Misku na obalování hotových rohlíčků, ve které smícháme 3 lžíce moučkového cukru a 2 sáčky vanilkového cukru. Pustíme si koledy a dáme se do práce.

Pracovní desku na válu lehce poprášíme moukou, z těsta odkrojíme plát asi 1,5 cm silný. Plátek těsta ještě překrojíme na 2 cm silné proužky.

Každý proužek v dlani zmáčkneme. A teď oběma rukama z těsta vyválíme váleček o síle malíčku. Nožem váleček překrájíme na kousky o délce 5 cm. Mírně zahneme a pokládáme na plech.

Plech vkládáme do trouby zahřáté na 165 °C a pečeme 13-14 minut do růžova. Při uvedených hodnotách je upečete vždy na výbornou. Ještě teplé obalujeme v připravené misce s oběma cukry.

Než je uložíme do krabice nebo dózy, necháme je do druhého dne vydýchat.  Jednak nám krásně provoní byt, všem se budou sbíhat sliny a navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Při vánočním pečení se vždy držím vyzkoušené klasiky a neexperimentuji. Maminka mi vždy říkala, že do vánočního cukroví patří výhradně máslo. Na výsledné chuti je to znát. Vždyť vánoční cukroví pečeme jen jednou do roka.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.92 hvězdiček / Hodnoceno: 49x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky jsou výborné, chuťově výrazné a neodolatelné. Když ochutnáte jeden, budete sahat pro další a další.

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Také vždy řešíte, jaké pohoštění připravíte pro návštěvu? Mám pro vás TIP. Upečte bramborové čtverečky s parmazánem. Uchvátí vás svojí chutí, stejně jako mě.


Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.