Recept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

23. prosinec 2014

Když se naprosto zoufalí vrátíte 23. prosince z vánočního maratonu po obchodech zklamaní, že jste neobjevili ten správný dárek od srdce, nezoufejte! Upečte si tyto voňavé perníčky. Zabalte je do celofánového sáčku, přidejte barevnou mašli, naději a krásné přání. Všichni obdarovaní na Váš dárek jen tak nezapomenou.

Recept na vánoční perníčky s vitráží podle MarcelyRecept na vánoční perníčky s vitráží podle Marcely

Rozpis

Počítáno na celkem 8 kusů perníčků o vnějším průměru vykrojení 15 cm. Průměr vykrojené hvězdičky 5 cm.

Na těsto potřebujeme

  • 100g másla
  • 100g hnědého cukru
  • 90g medu
  • 1 ČL mletého nového koření
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 ČL mletého hřebíčku (nebo si sami můžete namlít 8 celých hřebíčků)
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 250g hladké mouky
  • 18 ks tvrdých nelepivých bonbónů o průměru 1,5 – 2 cm

Začneme tím, že si prosijeme hladkou mouku a prášek do pečiva. Necháme zatím stranou.

Máslo, hnědý cukr, med a koření dáme do hrnce a pomalu začneme zahřívat. Obsah mícháme až do úplného propojení – vše trvá cca 5 minut. V hrnci nám vznikne hnědá a báječně vonící kaše (viz fotogalerie).

POZOR směs nesmí vařit. Pokazili bychom vše dobré, co med obsahuje. A také se nám nechce následně umývat varnou plochu. Med totiž vzkypí dříve, než otočíme hlavu.

Hrnec odstavíme a postupně vmícháme připravenou směs hladké mouky a prášku do pečiva.

Vypracujeme hladké měkkoučké těsto. Nejprve vařečkou, následně ručně. Hotové těsto ihned přemístíme na vál.

RADA pokud jej necháme odpočívat, začne se vysušovat a bude se nám trhat.

Těsto rozválíme na sílu cca 1 cm. Při válení těsta si pomáháme podsypáváním moukou a těsto obracíme.

Vykrojíme zvolené tvary a vnitřní okénko pro vitráž. Vykrojené perníčky vyložíme na pečící papír.

Pro výrobu vitráže potřebujeme tvrdé bonbóny. Bonbóny roztlučeme v moždíři a drť nasypeme do středového vykrojeného otvoru každého perníčku (viz foto).

 

 Navršení bonbónů Navršení bonbónů
Zdroj: Marcela Hackerová

Uděláme takové pěkné hromádky, vysoké až 1 cm nad úroveň perníčku. Bonbónovou drtí nešetříme. Při pečení se drť rozpustí a vytvoří požadovanou vitráž perníčku.

Dírku pro upevnění mašličky na perník vykrojíme před pečením vykrajovátkem o průměru cca do 1 cm.

Pečeme na 160 stupňů cca 13 minut.

Plech s upečenými perníčky přemístíme na chladné místo, např. do chodby na dlaždice. Necháme je úplně vychladnout. Teprve potom s nimi manipulujeme.

Perníčky zdobíme polevou, kterou připravíme z cukrové polevy koupené v obchodě nebo si ji připravíte sami.

RECEPT NA BÍLKOVOU POLEVU

  • 1 bílek
  • 100g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Vše mícháme, až poleva zhoustne. Ručním šlehačem je to hotové raz-dva. Dobře vymíchaná poleva na perníčkách zaschne přibližně za 1 hodinu.

RADA    Na uvedené množství upečených perníčků podle receptu postačí polovina uvedených surovin.

Kornoutek na zdobení si můžete připravit i z pečícího papíru. Prostřižený otvor musí být malý.

Perníčky s vitráží mojí neteře Katky FíkovéPerníčky s vitráží mojí neteře Katky Fíkové
Zdroj:  Kateřina Fíková

Těmito perníčky, jako dárkem od srdce, můžete obdarovávat své nejbližší po celý rok.

 

Med,cukr, máslo, koření
Med,cukr, máslo, koření
Po rozpuštění
Po rozpuštění
Přidání mouky a prášku do pečiva
Přidání mouky a prášku do pečiva

Dokončení těsta ručně
Dokončení těsta ručně
Hotové těsto
Hotové těsto
Drcené bonbóny
Drcené bonbóny

Před pečením
Před pečením
Navršení bonbónů
Navršení bonbónů
Perníčky s vitráží mojí neteře Katky Fíkové
Perníčky s vitráží mojí neteře Katky Fíkové


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 46x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Fík Jan

čtvrtek, 25. prosinec 2014
19:05

Efektni a chutna dobre! Zkusime detem udelat i jine tvary a barvy, uz vidim treba autobus s ruznobarevnyma sklama... :-) Dekujem a pekne svatky.


posted by: Fík Jan [Odpovědět]

Čtěte také...

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.


Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na maminčiny vánoční trojhránky s ořechovou náplní

Recept na toto vánoční cukroví se uchoval v maminčině kuchařském sešitu. Pekla je každé vánoce a přiznám se, trojhránky patřily k mým nejoblíbenějším. U nás se pekly jen na vánoce, ale můžete si je připravit i v průběhu roku.

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.