Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka
16.5.2016  |  Stáhnout jako PDF

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.

Mátu jsme si pěstovali na zahrádce, a když jsem měla svoji vlastní zahradu, máta tam samozřejmě chybět nesměla.

Mátu na sušení sklízím 2x až 3x za sezonu a uchovávám ji v uzavřené skleněné lahvi. Sklízím celé stonky a po usušení je stříhám na menší kusy.

V průběhu celého roku si vždy sušenou mátou vylepšuji chuť čaje.

K černému či zelenému čaji přidám jeden, asi dvoucentimetrový kus sušené máty. Když se ozval žlučník, vařila jsem si odvar. Před každým jídlem jsem si dala pár doušků.

Ze syrové máty připravuji úžasně chutný nápoj MOJITO. Dáváme ho i dětem, jen v jejich skleničkách chybí alkohol. Jen máta, třtinový cukr, limetka, voda a kostky ledu.

Dnes jsem udělala mátový sirup přesně takový, jak ho připravovala moje maminka.

Na přípravu cca 8 dl mátového sirupu budeme potřebovat

  • 500 g třtinového cukru
  • 0,5 l vody
  • 100 g mátových výhonků
  • Šťáva z jednoho velkého citrónu
  • 1 větší nebo 2 menší sklenice s uzavíratelnými víčky

Postup přípravy mátového sirupu

Do hrnce nalijeme vodu a přisypeme cukr. Začneme zahřívat, až do bodu varu. Nezapomeneme míchat.

Mátu důkladně opereme a nasekáme na menší kousky. Z citronu vymačkáme všechnu šťávu a případná semínka odstraníme.

Vodu s cukrem povaříme asi 8-10 minut. Do vroucí tekutiny přidáme citronovou šťávu a nasekanou mátu. Necháme přejít varem.

Hrnec odstavíme ze zdroje tepla a přiklopíme poklicí. Necháme louhovat 2-3 hodiny.

Do cukerného roztoku a krásně vylouhují mentolové silice.

Hotový sirup přelijeme přes sítko do připravených sklenic. Místo trychtýře jsem použila uříznutý konec pet lahve od pitné vody. Měl širší hrdlo než můj trychtýřek. A máme hotovo.

Sklenice se uzavřou a uloží někam na chladnější místo. Sirup má opravdu silně peprmintovou vůni. Až vás bude trápit ucpaný nos, stačí k sirupu několikrát přičichnout.

Ze sirupu můžeme vařit čaj nebo připravit letní limonády s přidáním aktuálního ovoce a ledu.

V létě pro vás připravím jahodovou zavařeninu s přidání lístků máty a citronu. Chutná opravdu výborně.

  • Nový komentář
  • Judita 24.8.2024 23:31
    Mátový sirup dělám již několik let,ale lahodnější je z máty marokánské,která se používá na MOJITO,pěstovala jsem 8 druhů máty včetně peprmitové,ale tato nám chutná nejvíce. Ta nálevka z petky je bezva,když není po ruce velký trychtýř,který se jinak v domácnosti moc nevyužije,mám to vyzkoušeno.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.8.2024 9:58
      Zdravím Vás, Judito. Mně rostou na zahrádce dva druhy máty, po přesném názvu jsem nikdy nepátrala, ale oba voní fantasticky. Naprosto s Vámi souhlasím, že udělat si z "bezcenné" petky trychtýř je skvělý nápad. Používám ho opakovaně, zejména na plnění menších skleniček (2 dl), protože tam přesně pasuje. Děkuiji za komentář a přeji Vám pěkný zbytek léta. M.
      Odpovědět
  • Leo 10.9.2023 16:58
    Nevidím důvod, proč řezat PET láhev, klasický velký trychtýř je úplně dostačující.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.9.2023 12:35
      Leo, asi máte pravdu za předpokladu, že sirup připravujete doma ve své kuchyni, kde máte několik trychtýřů s různými průměry. Tento sirup jsem připravovala na chalupě a byl tam jediný trychtýř po babičce o průměru 5 mm. Tak se mi zdálo nejrychlejší i nejekonomičtější uříznout jednu petlahev a problém byl vyřešen. M.
      Odpovědět
  • Petra 10.5.2022 23:35
    Dobrý večer taky jsem sirup udělala.Je moc dobrý.Chci se zeptat jak dlouho vydrží.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.5.2022 13:35
      Dobrý den, Petro.
      Můj mátový sirup je bez konzervantů, tak ho vždy ukládám do ledničky a tam vydrží i 2 měsíce.
      Pokud ale chcete, aby Vám vydržel déle, přidejte do sirupu společně s citronovou šťávou i 5 g kyseliny citronové (běžně se prodává v obchodech) a ta Vám sirup zastabilizuje. Měl by pak vydržet mnohem déle. M.
      Odpovědět
  • Růženka 29.4.2022 9:51
    Dobrý den, jen jsem se chtéla zeptat , prodávate sirup . Kdyby ano, ráda si od vás koupim. Dekujjo
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.4.2022 10:52
      Dobrý den, Růženko.
      Asi Vás nepotěším, ale sirup na prodej nemám, protože nemám tolik máty, abych přebytky mohla prodávat. Připravuji si ho jen pro svoji vlastní potřebu. Kdyby to bylo možné, určitě bych se s Vámi podělila. M.
      Odpovědět
  • Zdeňka 13.10.2021 11:14
    Dobrý den,

    mám sušenou mátu, nestihla jsem udělat sirup. Mohla bych sirup udělat ze sušení máty ?
    Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.10.2021 12:29
      Dobrý den, Zdeňko.
      Ze sušené máty jsem nikdy sirup nepřipravovala. Sušenou mátu si dávám každé ráno do klasického černého čaje (pro to úžasné aroma). Určitě to vyzkoušejte. Nejsem sice chemik (sušením se asi poměr některých látek v mátě trochu změní), ale za zkoušku to stojí M.
      Odpovědět
  • Jana Tkadlecová 1.9.2021 16:04
    Dobrý den,
    vyrábím stále dokola:) nemůžeme se nabažit....skvělý recept!!! Děkuji za něj. Vřele doporučuji.
    Jana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.9.2021 15:55
      Dobrý den, Jano.
      Jsem moc ráda, že Vám mátový sirup podle mého receptu chutná. Děkuji, že jste mi to napsala. M.
      Odpovědět
  • Marie 9.7.2021 13:26
    Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli se musí použít opravdu jen třtinový cukr.
    Děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.7.2021 10:11
      Dobrý den, Marie.
      Třtinový cukr, na rozdíl od řepného, obsahuje melasu (proto ta hnědá barva), která je zdrojem mnoha prospěšných látek pro lidský organismus - vitamínů i minerálů. Proto jsem do "léčivého" sirupu přidala třtinový cukr. Ale záleží jen na Vás, zda použijete "jen" sladislo v podobě bílého cukru nebo cukr třtinový, který obsahuje mnoho zdraví prospěšných bonusů. M.
      Odpovědět
  • Dana 7.6.2021 18:06
    Dobrý den, nezkoušela jste dělat šalvějový sirup? Dcera ho někde dostala a je také hodně dobrý.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.6.2021 11:39
      Dobrý den, Dano.
      Šalvějový sirup jsem dosud nepřipravovala. Pokud jste si udělala mátový sirup podle mého receptu a chutnal Vám, odpovím stejně jako u předchozího komentáře (komentující: Kláří). Kláří chtěla sirup z meduňky. Sirup určitě lze připravit stejným způsobem. Jen ty "léčebné" účinky budou jiné u mátového sirupu (zařívání a trávení), jiné u meduňkového sirupu (dobrý spánek a zklidnění) a jiné i u šalvějového sirupu (průdušky-kašel). A pokud chcete šalvějový sirup jen do letních limonád, určitě ho zkuste. Já osobně mám vůni a chuť šalvěje velmi ráda.
      Děkuji za komentář a napište, zda jste si šalvějový sirup připravila. M.
      Odpovědět
  • Kláří 19.5.2021 16:08
    Díky za tenhle recept, je velmi jednoduchý, vyžaduje minimum ingrediencí a přesto je sirup skvělý. Vařila jsem ho loni poprvé a částí podarovala kamaráda a už se hlásil, jestli letos budu vařit zase. Budu, a určitě ne jen jednou :).
    Myslíte, že by šel stejně uvařit sirup z meduňky?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.5.2021 14:36
      Dobrý den, Kláří.
      Meduňkový sirup jsem ještě nepřipravovala, ale nevidím důvod, proč to nezkusit. Tím, že vyměníte mátu za meduňku, tak si připravíte stejně dobrý sirup, ale meduňkový. Nebo další variantou je uvařit si sirup z máty a meduňky. Vyzkoušejte a napište, třeba pak někoho dalšího budete inspirovat. Děkuji Vám za milý komentář. M.
      Odpovědět
  • Naďa vackova 27.7.2020 15:47
    Dobrý den jak dlouho sirup vydrží děkuji vackova
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.7.2020 16:36
      to Naďa vackova: Dobrý den, paní Naďo, můj mátový sirup je bez konzervantů, tak ho vždy ukládám do ledničky a tam vydrží i 2 měsíce.
      Pokud ale chcete, aby Vám vydržel déle, přidejte do sirupu společně s citronovou šťávou i 5 g kyseliny citronové a ta Vám sirup zastabilizuje. Měl by pak vydržet mnohem déle. M.
      Odpovědět
  • Mrázková 27.9.2019 14:31
    Mám prosbu, sirup mám v ledničce a dole ve sklenici je zakalený. Nemáte zkušenosti, zda to je na závadu? Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.9.2019 9:52
      to Mrázková: Dobrý den, paní Mrázková.
      Pokud se u dna sklenice vytvoří kal, nemusí to být vždy na závadu.
      Pokud se to ale stane, vždy zkoumám dvě věci. Zda se víčko při otevření chová "klidně", tj. neodskočí (sirup začíná kvasit a ve sklenici se tvořit plyn) a druhým indikátorem je čich (sirup nesmí být cítit nakysle) a chuť musí být sladce mátová a nikoli octová.
      I přes veškerou péči se to může někdy stát.
      Odpovědět
    • Mrázková 4.10.2019 9:56
      to
      děkuji za vaši odpověď J.
      Odpovědět
  • JANA KISLINGEROVÁ 16.7.2019 16:13
    Moc děkuji za typ sirup z máty vynikající.
    Odpovědět
  • Ivana 3.7.2019 9:04
    Dobrý den paní Marcelko,
    moc se mi líbí Vaše zpracování všech receptů. Všechno přesně a přehledně popsané. Nechybí fotky,každý recept je od začátku až do konce pečlivě zdokumentovaný. Všechna čest a sláva. Váš mátový sirup je vynikající. Povedl se hned napoprvé a je lepší než bezový. Děkuji i za tento tip,protože na zahradě mám plno Máty a nevěděla jsem,jak jí zpracovat.
    Příště k Mátě přidám ještě i Meduňku.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.7.2019 12:36
      to Ivana:

      Já Vám také přeji krásný den, paní Ivano.

      Váš komentář mi udělal radost, je to taková velká odměna za snahu, kterou webu věnuji. A pokud jste našla, co jste hledala a s výsledkem byla spokojená, tak mi to těší dvojnásob. Díky.

      S tou meduňkou je to dobrý nápad. Mám ji také na zahradě, tak proč to nevyzkoušet.
      Odpovědět