Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

11. srpen 2015

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurkyMaminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Na přípravu rychlokvašek do jedné čtyřlitrové skleněné lahve budeme potřebovat

  • 2,0 kg čerstvě natrhaných okurek nakládaček 8-12 cm dlouhých
  • 1 sáček přípravku DEKO od firmy Alibona
  • 1,75 l vody
  • ½ l kvasného (8%) octa
  • 130 g pískového cukru
  • 2 stonky zdřevnatělého kopru
  • 1 větší bobkový list
  • 1 čtyřlitrovou, důkladně umytou, skleněnou láhev
  • 2 čtverce celofánu o hraně 20 cm
  • 2 – 3 dřevěné špátle (používají na ORL, 100 ks stojí 45,00 Kč)
  • 2 gumičky

Postup přípravy rychlokvašek

Okurkám ostrým nožem odkrojíme stopky. Právě tam může zůstat nečistota, kterou i přes důkladné mytí, neodstraníme.

Na hodinu je namočíme do studené vody a potom je umyjeme v několika vodách. Z okurek při mytí rovněž odstraníme zbytky zaschlého květu a případné trny. Okurky necháme okapat.

Zásadně nepoužíváme okurky, které nahryzaly myši nebo je navštívili slimáci.

Stonky kopru opereme a nalámeme na kusy přibližně 5 cm dlouhé.

Okurky urovnáme do připravené sklenice, proložíme je stonky kopru, úlomky bobkového listu a pod hrdlem sklenice je upevníme 2-3 dřevěnými špátlemi, které jsme si namočili na půl hodiny do studené vody. Špátle jsou tak pružné a nelámou se.

Nyní si připravíme nálev na rychlokvašky

Do hrnce nalijeme 1,75 l studené vody, přidáme 0,5 l octa, přisypeme celý obsah sáčku DEKO a 130 g cukru.

V hrnci vše promícháme a přivedeme k varu. Nezakryté vaříme 5-6 minut.

Hrnec odstavíme a ihned vařící nálev po naběračkách naléváme do připravené lahve tak, aby okurky byly ponořené v nálevu. Špátle zabrání, aby okurky vyplavaly na hladinu.

Hrdlo lahve otřeme papírovou utěrkou.

Lahev pokryjeme dvěma čtverečky celofánu a gumičkami upevníme. Případné faldíky na celofánu vyrovnáme.

Nálev ve sklenici necháme vychladnout. Sklenici přemístíme na chladné a tmavé místo.

Za deset dní se dají konzumovat. Ale já to nikdy nevydržím a první ochutnávám už po týdnu. Mají nepřekonatelnou chuť. Když jsem byla na internátu, spolubydlící odpoledne mířily do cukrárny a já do zeleniny, koupit si sudovou rychlokvašku.

RADA

Pokud se stane, že lák v okurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení. Babička i maminka okurky ze sklenice vyndaly, opraly a uvařily nálev nový.

Okurky se dají konzumovat až do vánoc. Já si do bramborového salátu schovávám vždy 2 kusy.

Budete-li v září nakládat zelí, nálev ze snědených rychlokvašek nevylévejte. Já ho používám jako tak zvaný „ustalovač“. Celý proces nakládání zelí jsem popisovala ve svém článku Síla kysaného zelí.

 

Čerstvě natrhané okurky
Čerstvě natrhané okurky
Nezbytné DEKO k nakládání
Nezbytné DEKO k nakládání
Omytý kopr
Omytý kopr

Okurky pečlivě naskládáme
Okurky pečlivě naskládáme
Svařený horký nálev na okurky
Svařený horký nálev na okurky
Zalijeme horkým lákem
Zalijeme horkým lákem

okurky zajistíme špátlemi
okurky zajistíme špátlemi
A máme hotovo
A máme hotovo
Překryjeme celofánem
Překryjeme celofánem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.68 hvězdiček / Hodnoceno: 99x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Hana

neděle, 23. červenec 2017
14:00

Paní Marcelo, do rychlokvašek se nepoužívá ocet. To kvůli čemu se dělají a to je mléčné kvašení, které blahodárně působí na střevní mikroflóru. Octem to všechno zabijete.


posted by: Hana [Odpovědět]

marcela

neděle, 23. červenec 2017
19:31

marcela

to Hana: Tohle ale nejsou klasické rychlokvašky s mléčným kvašením. Už v názvu jsem naspsala, že je tímto způsobem připravovala moje maminka i babička a velmi mě chutnaly. Nejen mě, ale celé partě náctiletých dětí.

Jsem pacifista a slovo "zabije" nemám ráda. Jinak Vám děkuji, paní Hano, za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Hana

sobota, 14. červenec 2018
10:59

to marcela: Takto si recept také pamatuji ..Okurky jsou výborné.Hana.


posted by: Hana [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

neděle, 15. červenec 2018
16:56

marcela

to Hana: Souhlasím, jsou opravdu výborné. Jsou to okurky k rychlé spotřebě, my jsme jim také někdy říkali "prázdninové okurky". Přeji Vám, paní Hano, pěkné prázdniny.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Helena

úterý, 10. červenec 2018
19:15

Ja je delala a jsou opravdu vynikajici...


posted by: Helena [Odpovědět]

marcela

středa, 11. červenec 2018
09:50

marcela

to Helena: Paní Heleno, děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu mojí maminky. Já osobně takto naložené okurky miluju od dětství až do dneška. Jsou skvělé a přiznám se, že jsem je měla vždycky raději než třeba punčové dorty.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Tomáš

neděle, 22. červenec 2018
12:05

Musím souhlasit s paní Hanou. Jsem fanda do mléčně kvašené zeleniny, ale nazývat něco chemicky konzervovaného (Deko!) rychlokvaškami je poněkud mimo. Sám jsem naletěl u jednoho stánku s "rychlokvaškami" na farmářském trhu, když jsem v dobré víře, že kupuji lahodnou mléčně kvašenou okurku, koupil chemicky konzervovanou okurku narvanou sacharinem. Za 30 Kč kus... klamání spotřebitele ze strany prodejce jako vyšité. Rychlokvaška je prostě rychlokvaška a s chemickou konzervací to nemá co dělat :-)


posted by: Tomáš [Odpovědět]

Pett

úterý, 7. srpen 2018
19:11

to Tomáš:


posted by: Pett [Odpovědět]

Pett

úterý, 7. srpen 2018
19:37

Dobrý den.Samozřejmě název rychlokvašky se dělají obvyklým způsobem. Ale recept s DEKEM je jiná úroveň,spíše by se daly nazvat kvašáky,ale je to spíše krajový název.Zkoušel je na mnoho způsobů a musím uznat,že s tímto přípravkem,který je zván ,,dle mojí maminky"což je dnes moderní ,se určitě docílí jedné věci.A
tou je aroma a chuť, kterou starší generace zná již delší dobu.Každý si může přidat octa jak je libo ,nesmí se to přehánět,pak to fakt nezkvasí.A co jsem chtěl sdělit je to,že DEKO se skládá především ze soli a koření.Nikoliv z umělých sladidel.


posted by: Pett [Odpovědět]

marcela

středa, 8. srpen 2018
10:08

marcela

to Pett: Mnohokrát Vám děkuji za komentář, protože mi mluvíte z duše. Pro mne osobně je chuť těchto okurek naprosto jedinečná. Jsou sezonní, nemají téměř žádné kalorie ani tuky na rozdíl od celoročně dostupných chipsů, sladkých limonád a energetických nápojů.
Ještě jednou díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jan

středa, 22. srpen 2018
14:04

Hledal jsem recept, co dělal vždy táta, a to byl podobný recept s Dekem. Místo cukru cukerín, ale příště zkusím cukr. Mohl jsem se po nich utlouct. Mám zkušenost , že mléčně kvašeným okurkám v soli jsem nepřišel moc na chuť , a tak to má většina mé generace 60 , aspoň podle reakcí na kvašáky v naší hospodě, jinde to může být jinak. Takže ačkoli jsem tátův recept nenašel , tento mi ho nahradil. Díky!


posted by: Jan [Odpovědět]

marcela

středa, 22. srpen 2018
15:50

marcela

to Jan: Vaše zpráva mi velice potěšila a u Vás v hospodě vyřiďte, že mají dobrý vkus. Já do Vaší generace také patřím a jiné kvašáky než ty, co dělám a Vám chutnají, již nikdy dělat nebudu.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“ chutnají výtečně, jsou pikantní, vypadají krásně barevně, jsou bez konzervantů a jako bonus si schováte kousek léta na zimu. A proč po italsku, no proto, že ve skleničkách je ukrytá dobrota v italských národních barvách – červená, zelená a bílá.


Recept na nakládané houby na kyselo

Recept na nakládané houby na kyselo

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou…

Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.