Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

7. září 2018

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“ chutnají výtečně, jsou pikantní, vypadají krásně barevně, jsou bez konzervantů a jako bonus si schováte kousek léta na zimu. A proč po italsku, no proto, že ve skleničkách je ukrytá dobrota v italských národních barvách – červená, zelená a bílá.

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“

Když se vám urodí velké množství okurek a nikdo je už nechce, je vám líto, aby skončily jinde než v kuchyni. Další pobídkou byla krabice nádherných a vyzrálých rajských jablíček, kterou jsme dostali od přátel z Moravy.

Na přípravu 6 sklenic okurek naložených po italsku budeme potřebovat

  • 1 kg vyzrálých rajčat
  • 1 kg čerstvých okurek nakládaček
  • 90 g krupicového cukru
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g soli
  • 5 stroužků česneku, nakrájených na plátky (lze i méně)
  • 70 ml kvasného octa
  • 6 sklenic o objemu 350 – 400 ml
  • Sekáček (kutr)

Postup přípravy okurek naložených po italsku

Rajčata i okurky dobře umyjeme. Totéž platí o sklenicích i víčkách.

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a okurky na kolečka o síle přibližně 5 mm. Na zdroj tepla položíme pánev minimálně o průměru 30 cm a začneme ji zahřívat.

Do nádoby sekáčku vložíme polovinu nakrájených rajčat a uděláme z nich dokonalé pyré. Pyré přelijeme do pánve. S druhou polovinou rajčat uděláme totéž.

Pyré promícháme a postupně do něj přisypeme připravený krupicový cukr, přidáme sůl a plátky česneku. Přilijeme i olej.

Postup zpracování rajčatPostup zpracování rajčat
Zdroj: Marcela Hackerová

Ochucené pyré, za občasného promíchání, přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Pyré mírně ztmavne – bude mít sytější červenou barvu.

Do pánve přidáme nakrájené okurky, promícháme a přivedeme k varu. Nyní přilijeme ocet a vše povaříme 2-3 minuty. Pak pánev odstavíme ze zdroje tepla.

Povařené okurky v rajčatové omáčcePovařené okurky v rajčatové omáčce
Zdroj: Marcela Hackerová

Hotovou směs plníme do připravených čistých sklenic. Zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut na 70 - 80°C.

Okurky naložené v rajčatovém pyré „po italsku“ chutnají naprosto skvěle a po otevření na vás vykoukne kousek léta, i když venku bude třeba padat sníh.

l kg okurek + 1 kg nakrájených rajčat
l kg okurek + 1 kg nakrájených rajčat
Nakrájené okurky
Nakrájené okurky
Nakrájený česnek
Nakrájený česnek

Přidání cukru, soli a oleje do pyré
Přidání cukru, soli a oleje do pyré
Okurky v pyré
Okurky v pyré
Povařené okurky v rajčatové omáčce
Povařené okurky v rajčatové omáčce

Plnění sklenic okurkami
Plnění sklenic okurkami
Plné sklenice okurek naložených v rajčatovém pyré
Plné sklenice okurek naložených v rajčatovém pyré
Okurky naložené v rajčatovém pyré
Okurky naložené v rajčatovém pyré


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 19x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.


Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.