Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku

12. říjen 2018

Při pohledu do říjnové zahrady jsem si kladla otázku, co ještě s takovou úrodou ovoce udělám. Napadla mi ovocná přesnídávka, kterou jsem v době diety (dieta č. 4) kupovala i dvakrát za týden. Přesnídávka připravená z jablek a šťávy z hroznového vína je tak lahodná, že první skleničku jsem snědla hned poté, co jsem ji naplnila. A protože je bez konzervantů, je ideální hlavně pro děti, ale chutnat bude i dospělým.

Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinkuOvocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku

Letošní hroznové víno bylo mimořádně vyzrálé a sladké. Rybíz ani ptáci neodnesli a úroda jablek je obrovská.

Otrhala jsem zbytek rybízu, krásně vyzrálé hrozny vína a pár jablíček. Jen pro přidání dalšího stupínku chuti jsem koupila jeden grep.

Suroviny na ovocnou přesnídávkuSuroviny na ovocnou přesnídávku
Zdroj: Marcela Hackerová

Na přípravu 13 skleniček přesnídávky si připravíme

  • 1000 g (1 kg) bobulí hroznového vína
  • 400 g kuliček červeného rybízu
  • 1250 g oloupaných jablek, zbavených jádřinců
  • 1 oloupaný grep zbavený všech hořkých slupek
  • 400 g krupicového cukru
  • Pasírovač
  • 13 skleniček o obsahu 2 dl

Postup přípravy ovocné přesnídávky z hroznového vína a jablek

Kdo nemá rybíz, použije 1400 – 1500 g bobulí hroznového vína

Oprané bobule vína a rybízu v hrnci rozmačkáme, třeba šťouchadlem na brambory.

Hrnec postavíme na zdroj tepla a od bodu varu na mírném ohni je povaříme 15 minut.

Mačkání hroznů a rybízuMačkání hroznů a rybízu
Zdroj: Marcela Hackerová

Ještě horké je pomocí pasírovače odšťavníme.

Ze 1400 g surového ovoce (hroznové víno a rybíz) tak získáme přibližně 1 250 g šťávy. (1250 g šťávy z hroznů + 1250 g jablek = 2500 g ovoce).

Odšťavňování rozvařeného ovoceOdšťavňování rozvařeného ovoce
Zdroj: Marcela Hackerová

Oloupaná jablíčka nakrájíme na malé kousky, vložíme je do většího kastrolu a začneme zahřívat.

Aby se v počáteční fázi nezačala jablka připalovat, podlijeme je 2-3 lžícemi studené vody.

Kastrol zaklopíme poklicí a jablíčka necháme 20 minut rozdusit. Občas je promícháme. Hrnec odstavíme.

K rozdušeným jablíčkům přidáme připravený grep a vše společně dokonale rozmixujeme. Můžeme také použít pasírovač na ovoce.

Postup přípravy ovocné přesnídávkyPostup přípravy ovocné přesnídávky
Zdroj: Marcela Hackerová

K jablečnému pyré přilijeme připravenou šťávu z vinných hroznů. Směs na mírném ohni povaříme od bodu varu 15 minut.

Nyní ochutnáme, jak sladkou jsme připravili přesnídávku jen z ovoce.

Domácí ovocnou přesnídávku bez konzervantů si přisladíte podle své vlastní chuti.

Záleží jen na vás, jak sladkou ji chcete mít. Cukr můžeme přidávat po částech a sladkost si vyladit podle své chuti.

Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vínaSpojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína
Zdroj: Marcela Hackerová

Protože mám sladké ráda, přidala jsem do 2500 g ovocné hmoty 400 g cukru.

Ovocnou přesnídávku s cukrem v hrnci povaříme 20 minut. Ještě horké plníme do připravených, dokonale umytých, sklenic.

Zavíčkujeme a sterilujeme při 90 °C 15 minut.

Přesnídávka má krásnou barvu, chutná úžasně, voní ovocem, má ideální hustotu a vydrží i 2 roky nebo do doby než již sníte.

Mačkání hroznů a rybízu
Mačkání hroznů a rybízu
Rozvařené hroznové víno a rybíz
Rozvařené hroznové víno a rybíz
Odšťavňování rozvařeného ovoce
Odšťavňování rozvařeného ovoce

1250 g šťávy z hroznového vína a rybízu
1250 g šťávy z hroznového vína a rybízu
Pyré z jablek a grepu
Pyré z jablek a grepu
Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína
Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína

Horkou přesnídávku plníme do sklenic
Horkou přesnídávku plníme do sklenic
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku .
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku .


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 23x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda s přidáním grepu přivane do vašeho jídelníčku svěží vítr. Je skvělá v jogurtu, na rohlíku, v čaji, do želé vašeho nedělního zákusku, na lívance či palačinky, k vařenému hovězímu masu, do omáčkového základu z tmavého masa, nebo jen tak, pro chuť.

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Karobová buchta chutná po čokoládě, voní karamelem a první ochutnání vám vyrazí dech. Nebudete věřit, že je připravená z pár poměrně levných surovin. Překvapte své okolí karobovou buchtou.


Budapešťská pomazánka bez másla

Budapešťská pomazánka bez másla

Budapešťskou pomazánku jsem léta nejedla. Až po loňských Vánocích jsem na ni dostala neuvěřitelnou chuť. Představa skvěle chutnající bíločervené pomazánky s krajícem čerstvého chleba mě tak nadchla, že jsem si ji musela připravit. Jen máslo jsem vynechala, bylo přece po Vánocích.

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.