Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku

12. říjen 2018

Při pohledu do říjnové zahrady jsem si kladla otázku, co ještě s takovou úrodou ovoce udělám. Napadla mi ovocná přesnídávka, kterou jsem v době diety (dieta č. 4) kupovala i dvakrát za týden. Přesnídávka připravená z jablek a šťávy z hroznového vína je tak lahodná, že první skleničku jsem snědla hned poté, co jsem ji naplnila. A protože je bez konzervantů, je ideální hlavně pro děti, ale chutnat bude i dospělým.

Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinkuOvocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku

Letošní hroznové víno bylo mimořádně vyzrálé a sladké. Rybíz ani ptáci neodnesli a úroda jablek je obrovská.

Otrhala jsem zbytek rybízu, krásně vyzrálé hrozny vína a pár jablíček. Jen pro přidání dalšího stupínku chuti jsem koupila jeden grep.

Suroviny na ovocnou přesnídávkuSuroviny na ovocnou přesnídávku
Zdroj: Marcela Hackerová

Na přípravu 13 skleniček přesnídávky si připravíme

  • 1000 g (1 kg) bobulí hroznového vína
  • 400 g kuliček červeného rybízu
  • 1250 g oloupaných jablek, zbavených jádřinců
  • 1 oloupaný grep zbavený všech hořkých slupek
  • 400 g krupicového cukru
  • Pasírovač
  • 13 skleniček o obsahu 2 dl

Postup přípravy ovocné přesnídávky z hroznového vína a jablek

Kdo nemá rybíz, použije 1400 – 1500 g bobulí hroznového vína

Oprané bobule vína a rybízu v hrnci rozmačkáme, třeba šťouchadlem na brambory.

Hrnec postavíme na zdroj tepla a od bodu varu na mírném ohni je povaříme 15 minut.

Mačkání hroznů a rybízuMačkání hroznů a rybízu
Zdroj: Marcela Hackerová

Ještě horké je pomocí pasírovače odšťavníme.

Ze 1400 g surového ovoce (hroznové víno a rybíz) tak získáme přibližně 1 250 g šťávy. (1250 g šťávy z hroznů + 1250 g jablek = 2500 g ovoce).

Odšťavňování rozvařeného ovoceOdšťavňování rozvařeného ovoce
Zdroj: Marcela Hackerová

Oloupaná jablíčka nakrájíme na malé kousky, vložíme je do většího kastrolu a začneme zahřívat.

Aby se v počáteční fázi nezačala jablka připalovat, podlijeme je 2-3 lžícemi studené vody.

Kastrol zaklopíme poklicí a jablíčka necháme 20 minut rozdusit. Občas je promícháme. Hrnec odstavíme.

K rozdušeným jablíčkům přidáme připravený grep a vše společně dokonale rozmixujeme. Můžeme také použít pasírovač na ovoce.

Postup přípravy ovocné přesnídávkyPostup přípravy ovocné přesnídávky
Zdroj: Marcela Hackerová

K jablečnému pyré přilijeme připravenou šťávu z vinných hroznů. Směs na mírném ohni povaříme od bodu varu 15 minut.

Nyní ochutnáme, jak sladkou jsme připravili přesnídávku jen z ovoce.

Domácí ovocnou přesnídávku bez konzervantů si přisladíte podle své vlastní chuti.

Záleží jen na vás, jak sladkou ji chcete mít. Cukr můžeme přidávat po částech a sladkost si vyladit podle své chuti.

Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vínaSpojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína
Zdroj: Marcela Hackerová

Protože mám sladké ráda, přidala jsem do 2500 g ovocné hmoty 400 g cukru.

Ovocnou přesnídávku s cukrem v hrnci povaříme 20 minut. Ještě horké plníme do připravených, dokonale umytých, sklenic.

Zavíčkujeme a sterilujeme při 90 °C 15 minut.

Přesnídávka má krásnou barvu, chutná úžasně, voní ovocem, má ideální hustotu a vydrží i 2 roky nebo do doby než již sníte.

Mačkání hroznů a rybízu
Mačkání hroznů a rybízu
Rozvařené hroznové víno a rybíz
Rozvařené hroznové víno a rybíz
Odšťavňování rozvařeného ovoce
Odšťavňování rozvařeného ovoce

1250 g šťávy z hroznového vína a rybízu
1250 g šťávy z hroznového vína a rybízu
Pyré z jablek a grepu
Pyré z jablek a grepu
Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína
Spojení jablkového pyré a šťávy z hroznového vína

Horkou přesnídávku plníme do sklenic
Horkou přesnídávku plníme do sklenic
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku .
Ovocná přesnídávka z hroznového vína a jablek, bez pudinku .


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 7x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda s přidáním grepu přivane do vašeho jídelníčku svěží vítr. Je skvělá v jogurtu, na rohlíku, v čaji, do želé vašeho nedělního zákusku, na lívance či palačinky, k vařenému hovězímu masu, do omáčkového základu z tmavého masa, nebo jen tak, pro chuť.

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Karobová buchta chutná po čokoládě, voní karamelem a první ochutnání vám vyrazí dech. Nebudete věřit, že je připravená z pár poměrně levných surovin. Překvapte své okolí karobovou buchtou.


Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Když začnou zrát jahody, nevím kterou dobrotu si z nich připravit dříve. Knedlíky, či rozmačkané, s cukrem a mascarpone nebo s lívanci, či si upéct některou svoji oblíbenou buchtu. Ale nejvíce se těším na svoji marmeládu. Skvěle chutná, je bez konzervantů a krásně voní po jahodách i po mnoha měsícíc…