Recept na nakládané houby na kyselo

3. září 2016

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou lahůdka.

Recept na nakládané houby na kyseloRecept na nakládané houby na kyselo

Můj velký vzor ve sběru a identifikaci hub byl pan Smotlacha. Jeho pravidlo číslo jedna bylo: „Sbírat jen houby, které dobře znám a které se nedají zaměnit“. Tohoto pravidla se držím.

Na přípravu 4 skleniček naložených hub na kyselo budeme potřebovat

  • 1 kg tvrdších hub (hříbky, křemenáče, lišky)
  • 4 velké bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3,5 dl vody
  • 25 g soli (1 polévkovou lžíci)
  • 165 ml kvasného octa (8 %)
  • 15 g krystalového cukru (2 čajové lžičky vrchem)

Dále budeme potřebovat

  • 4 skleničky o obsahu přibližně 300 ml

Postup nakládání hub na kyselo

Houby, nejlepší jsou ty mladé a krásně tvrdé hříbky nebo křemenáče, dobře očistíme a nakrájíme je na větší kusy. Odměříme a odvážíme si všechny uvedené suroviny.

Skleničky i víčka důkladně umyjeme.

Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme přelomené 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu.

Do vroucího nálevu přidáme nakrájené houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut.

Nyní k houbám přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme připravený krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty.

Kastrol odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Po několikerém promíchání se rozpustí. A můžeme houby plnit do připravených skleniček. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem.

Houby musí zůstat ponořené v láku.

Okraje skleniček otřeme papírovou utěrkou a skleničky zavíčkujeme.

Do hrnce na zavařování položím čistou utěrku, na ni vyskládám připravené skleničky a zaliju studenou vodou, aby skleničky byly celé pod vodou.

Po dosažení teploty 90 °C sterilujeme 25 minut. A pak už se můžeme těšit na úžasnou chuť kyselých houbiček, třeba o vánocích k pečenému krocanovi.

 

Hřib smrkový
Hřib smrkový
Koš plný lesních hub
Koš plný lesních hub
Nakrájené houby na naložení
Nakrájené houby na naložení

[04Nakládané houby na kyselo
[04Nakládané houby na kyselo
Naložené houby na kyselo
Naložené houby na kyselo

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.05 hvězdiček / Hodnoceno: 162x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Kateřina

čtvrtek, 2. červenec 2020
10:49

Hodně zvláštní recept, lák mi absolutně nestačil na uvedené množství hub a měl hnědou barvu od hub. Málo kyselý, zřejmě vypařený ocet po dlouhém vaření láku.


posted by: Kateřina [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 2. červenec 2020
11:54

marcela

to Kateřina: Dobrý den, Kateřino. Houby podle tohoto receptu nakládám léta. Nálev mně stačil vždy. Otázkou je, zda jste odměřovala,vážila a dodržovala čas vaření podle receptu. Měl-li tmavou barvu, pak jste se nedržela mého doporučení - nakládat jen hřiby, kozáky a lišky.
Ta kyselost je diskutabilní, každý máme jiné chutě. Ale když jsem je darovala, nikdo neříkal, že by byly málo kyselé. Jen poznamenám, že delším varem kyselost nemizí.
Píšete, že jste dlouho vařila lák. Mně 4 minuty nezdají jako dlouhý časový úsek. A pokud jste opravdu "dlouho" vařila, pak se samozřejmě část láku odpařila a ve finále Vám tekutina chyběla. Je mi líto, že Vámi naložené houby nebyly podle Vašeho gusta, ale někde se asi stala chyba. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Maso ze sleďů, naložených na sladko-kyselo má výtečnou chuť. Mám vyzkoušeno, že pomazánka ze sleďů nabrousí umdlévajícím hostům chuť ke konzumaci na každém večírku. Připravte s pomazánkou malé opečené tousty nebo jednohubky a sami uvidíte, jak rychle budou mizet.


Nakládané okurky na kostičky

Nakládané okurky na kostičky

Při loňském zářijovém setkání bývalých zaměstnanců Vodárny mi přítelkyně Maruška podala skleničku se slovy: „Ochutnej je a řekni mi“. Okurky byly výborné, snědli jsme je s manželem hned první večer. Chystala jsem se na ně celý rok a při první příležitosti jsem si podle Maruščina receptu připravila s…

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.