Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

17. září 2015

V horkých letních dnech ostružinová šťáva, naředěná vodou, je chutné osvěžení a na podzim, přidáním šťávy do čaje, místo cukru, vznikne velmi lahodný nápoj.

Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirupRecept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

Na přípravu ostružinového šťávy budeme potřebovat

  • 1 kg vyzrálých ostružin
  • 10 g kyseliny citronové
  • 0,6 l vody
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 8 čistých skleniček o obsahu 2 dl
  • Nálevka (trychtýř)

Postup přípravy ostružinové šťávy

Vyzrálé ostružiny dobře opereme. Vložíme je do mísy (nerez, porcelán nebo sklo) a důkladně je rozmačkáme.

Zalijeme je připravenou studenou vodou a zasypeme 10 g kyselin citronové. Vše promícháme.

Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovouRozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Nádobu pokryjeme potravinářskou folií nebo celofánem a přemístíme ji na chladnější místo. Přes folii položíme ještě utěrku, aby na ovoce nešlo světlo.

Ovocnou směs necháme zrát 24 – 48 hodin.

Připravíme si nádoby na hotovou šťávu. Mám zkušenost, že lepší jsou menší lahve, ale záleží jen na vás, jaký obsah si zvolíte.

Vyzrálou směs ovoce slijeme přes cedník, kde nám zbude převážná část zrníček z ostružin.

Aby byla šťáva krásně průzračná, ještě ji přefiltrujeme přes plátno. Já jsem použila čistě vypranou starší utěrku.

Šťávu odměříme. Z uvedeného množství získáme +/- litr surové šťávy.

Šťávu přelijeme do hrnce a přidáme 1,5 kg krupicového cukru.

Vždy platí, že na 1 litr surové šťávy přidáme 1,5 kg cukru.

Hrnec se šťávou položíme na tepelný zdroj a zahříváme maximálně do 80 °C. Za tuto dobu se nám cukr rozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Na ostružinách se jí vytvoří poměrně hodně.

Uvařenou šťávu odstraníme z tepelného zdroje. Přesvědčíme se, že jsme opravdu odebrali všechnu sraženou pěnu. Nyní můžeme začít plnit skleničky.

Při nalévání šťávy do skleniček je výborným pomocníkem trychtýř (nálevka).  Skleničky uzavřeme a převrátíme na 15 minut dnem vzhůru. Použijete-li korkové nebo jiné zátky, sklenice raději nepřevracejte.

A máme hotovo. Hned ochutnejte. Mňam, je to dobrota.

Rada

Silně obarvenou utěrku nebo plenu od ovoce jen vymáchejte ve studené vodě, dejte do staršího hrnce se studenou vodou, posypte běžným práškem na praní a nechte 15 minut vyvařit. Obraceným koncem měchačky občas zamíchejte. Pak vodu vylijte a celý proces opakujte ještě jednou. Na utěrce nebude žádná skvrna a bude zářivě bílá.

Mačkání ostružin
Mačkání ostružin
Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Surová, přefiltrovaná šťáva
Surová, přefiltrovaná šťáva

Hotová šťáva ve sklenicích
Hotová šťáva ve sklenicích
Ostruživovou šťávu nekoupíte!!
Ostruživovou šťávu nekoupíte!!
Ostruživová šťáva
Ostruživová šťáva


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.32 hvězdiček / Hodnoceno: 105x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Petra

pondělí, 29. červenec 2019
15:27

Zdravím, dnes jsem dělala poprvé štávu podle vašeho receptu, je VÝBORNÁ hned jsme ji ochutnali a ted už budeme jen doufat že opravdu nějaký ten měsíc vydrží :-)


posted by: Petra [Odpovědět]

marcela

úterý, 30. červenec 2019
09:58

marcela

to Petra: Dobrý den Petro, děkuji za zprávu, že se Vám šťáva povedla a chutnala Vám.
Jak jsem psala, že nejraději dělám menší skleničky. Pokud budou skleničky od dohotovení zavíčkované, rozhodně se s nimi nic nestane třeba 2 roky. Ale po otevření, ji pak ukládám do ledničky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jana

pondělí, 5. srpen 2019
14:52

Dobrý den.Mám dotaz ohledně šťávy, kterou jsem přioravovala z červeného rybízu.Šťáva mi zrosolovatělaKde jsemudělala chybu?


posted by: Jana [Odpovědět]

marcela

úterý, 6. srpen 2019
10:21

marcela

to Jana: Dobrý den, Jano,
na Vaši otázku odpovím, že chybu jste nemusela udělat nikde. Rybíz, na rozdíl třeba od ostružin, obsahuje pektinu poměrně hodně (látka, která způsobuje želírování).
Někdy se to zkrátka stane, protože nemáme doma laboratoř, abychom přesně stanovili (my všichni), kolik přidat vody, abychom místo šťávy neměli rosol.
Zkuste udělat pokus: šťávu-rosol znovu dejte do hrnce a zahřejte s přidáním další vody (nevím, kolik šťávy jste vařila, ale na uvedené množství bych tipla 1,5 - 2 dl vody), povařte a uvidíte. Držím palce. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jana Dlabajova

pondělí, 12. srpen 2019
12:19

to marcela: ostruziny melu na odstavnovacim mlynku marmelada je vyborna


posted by: Jana Dlabajova [Odpovědět]

Veronika

středa, 21. srpen 2019
22:20

Dobrý den, dá se pěna zužitkovat? Přijde mi ji škoda vyhodit 🤣🤣🤣


posted by: Veronika [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 22. srpen 2019
09:12

marcela

to Veronika: Dobrý den Veroniko, i mě přišlo jako velká škoda pěnu vyhodit. Prostě jsem nasbíranou pěnu dala do sklenice, zavřela víčkem a dala do lednice. Postupně jsem z ní odebírala a připravovala z ní limonádu, do které jsem dle libosti přidala citron, kostky ledu, mátu, čerstvé ovoce. Jiné využití mě nenapadlo.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Ludmila

středa, 9. srpen 2017
13:29

Prosím, nemusí se ostruž.šťáva konzervovat, vydrží i na zimu ve spíži ? Děkuji a přeji pěkné léto! Ludmila


posted by: Ludmila [Odpovědět]

marcela

středa, 9. srpen 2017
19:46

marcela

to Ludmila: Paní Ludmilo, vydrží a nic se se šťávou (sirupem) nestane. Mám vyzkoušeno, že vydrží i dva roky. Maximálně zhoustne, ale kvalita zůstane. Skladovat skleničky v chladnu nemusíte, ale po otevření bych skleničku přemístila do ledničky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Zuzana

úterý, 4. září 2018
22:17

Děkuji za skvělý recept, sirup je výborný, jen to pasirovani byl trochu boj. Zkusím to risknout a nechat ve spíži místo lednice. Věřím, že vzhledem k množství přidaného cukru se nezkazí. Jdu na Vaše další recepty!


posted by: Zuzana [Odpovědět]

marcela

středa, 5. září 2018
09:52

marcela

to Zuzana: Dobrý den paní Zuzano, já jsem včera dělala z ostružin marmeládu a jak píšete. Je to boj. Kdyby měl někdo snazší návod na pasírování, určitě ho všichni uvítáme, ale já zatím žádný jiný neznám. Zkoušela jsem i odšťavňovací hrnec (pomocí páry), ale byly to marně vynaložené finanční prostředky, protože to nejlepší z ovoce zůstalo v hrnci.
Sklenice se šťávou (sirupem) nechte do otevření klidně ve spíži, ale když lahev otevřete, dejte ji raději do lednice. Jedna se tam vždy vejde. Srdečně zdraví Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Bezinkový sirup s vůní máty a skořice

Bezinkový sirup s vůní máty a skořice

Když je velké horko, tak co si dát k pití v zahradní restauraci. Servírka mi doporučila jejich bezinkovou limonádu. Byla výborná. Napadlo mi, proč já si doma nevyrobím svůj vlastní bezinkový sirup. Připravit si limonádu nebo nealkoholické "mojito" bude pak pro mne otázkou pár minut.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.


Recept na výbornou domácí zmrzlinu

Recept na výbornou domácí zmrzlinu

Domácí zmrzlinu si připravíte za pár minut, je neskutečně dobrá. Je bez konzervantů, bez barviva a finančně výhodná. Příchuť si můžete zvolit, jakou máte rádi. Na spolupráci pozvěte i své děti.

Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.