Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

28. říjen 2016

Potěšte rodinu křupavou dobrotou. Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem je tou správnou volbou na podzimní večeři.

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masemBramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Co kraj, to jiný název pro tuhle smaženou a křupavou placku, v které hrají hlavní roli brambory. Jen namátkou: „bramborák, cmunda, harula, latke, hňup, toč, báč, kramflek, prskavec….“. Na Plzeňsku se jí od nepaměti říká „vošouch“.

Na přípravu 3 - 4 porcí budeme potřebovat

  • 600 g syrových, oloupaných brambor
  • 3 vejce
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Chilli papričku nebo ½ kávové lžičky pálivé mleté papriky
  • 150 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného na malé kostičky (nebo uzeného či uzeniny)
  • 150 g usmažených hub na másle
  • Čajovou lžičku másla
  • Olej na smažení

Postup přípravy bramborákového trhance s hubami a kuřecím masem

Čerstvé houby nakrájíme a na pánvi vydusíme vodu. Pro začátek můžeme přidat do pánve 2 polévkové lžíce vody, aby se nezačaly připalovat. Více ne, protože sami po chvíli pustí svoji vlastní vodu.

Když se tekutina z pánve vydusí, přidáme máslo a houby za občasného promíchání smažíme 5 minut. Pánev odstavíme. Houby mírně osolíme, opepříme a promícháme.

Nastrouháte-li brambory na hrubší nudličky, budou bramboráky křupavější.

Brambory nastrouháme na hrubší nudličky.  Osolíme je a opepříme. Přebytečnou tekutinu z brambor slijeme.

Do misky rozklepneme připravená syrová vajíčka, přidáme k nim nakrájené maso a usmažené houby. Směs osolíme, přisypeme mletou pálivou papriku (případně chilli papričku) a vše metličkou prošleháme.

Do rozpálené pánve s olejem vložíme tolik nastrouhaných brambor, kolik porcí chceme připravit a na pánvi z nich lžící vytvoříme placku. Smažíme 8 minut do barvy lesního medu.

Nyní bramborák otočíme a hned, pomocí obracečky a lžíce, placku roztrhneme na 3-4 kusy. Do pánve přidáme naběračkou poměrnou část z připravené směsi (vajíčka, maso, houby). Dnem naběračky směs rozhrneme na bramborák. Pánev přiklopíme a zakryté pečeme 4 – 5 minut.

Pánev odkryjeme a bramborák i se zapečenou směsí ještě jednou obrátíme a smažíme do křupava další 3-4 minuty.

 

Bramborákový trhanec - postup pečeníBramborákový trhanec - postup pečení
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Celý proces opakujeme, dokud nespotřebujeme nastrouhané brambory a vaječnou směs s houbami a masem. Ideální je péct bramborákový trhanec na dvou pánvích současně.

Bramboráky můžete dělat menší, nebo naopak větší. Záleží jen na vás.

První upečený bramborákový trhanec vždy s manželem jíme u kuchyňské linky rukama a ve stoje, protože chuť na tuto dobrotu je neskutečně veliká.

Nastrouhané brambory
Nastrouhané brambory
Směs vajíček, hub a kuřecího masa
Směs vajíček, hub a kuřecího masa
Bramboráková placka
Bramboráková placka

Bramboráková placka opečená z jedné strany
Bramboráková placka opečená z jedné strany
Upečený bramborákový trhanec v pánvi
Upečený bramborákový trhanec v pánvi
Upečený bramborákový trhanec na talíři
Upečený bramborákový trhanec na talíři


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.

Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami

Pečená polenta je jednoduchá na přípravu, a bude chutnat tím, co do ní přidáte. Výborné je vařené či pečené maso, zelenina, houby, bylinky i ovoce. Upečená a osmažená polenta je skvělá příloha. Z polenty můžete vykouzlit knedlík, opečenou přidat do polévky nebo z ní připravit hlavní jídlo jako já. P…


Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.

Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.