Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

28. říjen 2016

Potěšte rodinu křupavou dobrotou. Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem je tou správnou volbou na podzimní večeři.

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masemBramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Co kraj, to jiný název pro tuhle smaženou a křupavou placku, v které hrají hlavní roli brambory. Jen namátkou: „bramborák, cmunda, harula, latke, hňup, toč, báč, kramflek, prskavec….“. Na Plzeňsku se jí od nepaměti říká „vošouch“.

Na přípravu 3 - 4 porcí budeme potřebovat

  • 600 g syrových, oloupaných brambor
  • 3 vejce
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Chilli papričku nebo ½ kávové lžičky pálivé mleté papriky
  • 150 g vařeného kuřecího masa, nakrájeného na malé kostičky (nebo uzeného či uzeniny)
  • 150 g usmažených hub na másle
  • Čajovou lžičku másla
  • Olej na smažení

Postup přípravy bramborákového trhance s hubami a kuřecím masem

Čerstvé houby nakrájíme a na pánvi vydusíme vodu. Pro začátek můžeme přidat do pánve 2 polévkové lžíce vody, aby se nezačaly připalovat. Více ne, protože sami po chvíli pustí svoji vlastní vodu.

Když se tekutina z pánve vydusí, přidáme máslo a houby za občasného promíchání smažíme 5 minut. Pánev odstavíme. Houby mírně osolíme, opepříme a promícháme.

Nastrouháte-li brambory na hrubší nudličky, budou bramboráky křupavější.

Brambory nastrouháme na hrubší nudličky.  Osolíme je a opepříme. Přebytečnou tekutinu z brambor slijeme.

Do misky rozklepneme připravená syrová vajíčka, přidáme k nim nakrájené maso a usmažené houby. Směs osolíme, přisypeme mletou pálivou papriku (případně chilli papričku) a vše metličkou prošleháme.

Do rozpálené pánve s olejem vložíme tolik nastrouhaných brambor, kolik porcí chceme připravit a na pánvi z nich lžící vytvoříme placku. Smažíme 8 minut do barvy lesního medu.

Nyní bramborák otočíme a hned, pomocí obracečky a lžíce, placku roztrhneme na 3-4 kusy. Do pánve přidáme naběračkou poměrnou část z připravené směsi (vajíčka, maso, houby). Dnem naběračky směs rozhrneme na bramborák. Pánev přiklopíme a zakryté pečeme 4 – 5 minut.

Pánev odkryjeme a bramborák i se zapečenou směsí ještě jednou obrátíme a smažíme do křupava další 3-4 minuty.

 

Bramborákový trhanec - postup pečeníBramborákový trhanec - postup pečení
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Celý proces opakujeme, dokud nespotřebujeme nastrouhané brambory a vaječnou směs s houbami a masem. Ideální je péct bramborákový trhanec na dvou pánvích současně.

Bramboráky můžete dělat menší, nebo naopak větší. Záleží jen na vás.

První upečený bramborákový trhanec vždy s manželem jíme u kuchyňské linky rukama a ve stoje, protože chuť na tuto dobrotu je neskutečně veliká.

Nastrouhané brambory
Nastrouhané brambory
Směs vajíček, hub a kuřecího masa
Směs vajíček, hub a kuřecího masa
Bramboráková placka
Bramboráková placka

Bramboráková placka opečená z jedné strany
Bramboráková placka opečená z jedné strany
Upečený bramborákový trhanec v pánvi
Upečený bramborákový trhanec v pánvi
Upečený bramborákový trhanec na talíři
Upečený bramborákový trhanec na talíři


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.


Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.