Letní bramborový salát

Letní bramborový salát
17.7.2015  |  Stáhnout jako PDF

Brambory mám ve všech úpravách velmi ráda. Byla to také potravina, kterou jsem jedla od dětství s velkou chutí. Letní bramborový salát je rychlý a velmi chutný. Když vám doma zbude upečené nebo uvařené maso, než se uvaří brambory, je salát připravený.

Na přípravu letního bramborového salátu budeme potřebovat

  • 1 kg oškrábaných brambor
  • 1 velká oloupaná mrkev, překrojená na 3 kusy
  • 2 kuřecí stehenní řízky nakrájené na menší kousky (pokud nám nezbylo doma maso)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 4 ks keříkových rajčat
  • 1 jarní cibulka
  • 4 sušená rajčata naložená v oleji
  • Hrst nasekané plocholisté petrželky
  • Sůl do vody na brambory a na kuřecí kousky

Postup přípravy letního bramborového salátu

Dáme vařit brambory společně s mrkví.

Nemáme-li doma zbytek vařeného nebo pečeného masa, nakrájíme si dva stehenní kuřecí řízky na menší kousky.

Osolíme je a na 2 lžících olivového oleje je na pánvi krátce osmažíme. Trvá to asi 10 minut.

Nakrájíme si čerstvá i sušená rajčata, cibulku i petrželku na menší kousky.

 

Nakrájená zelenina a vinegretNakrájená zelenina a vinegret
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Brambory s mrkví se nám uvařily. Scedíme je a necháme téměř vychladnout.

Brambory nakrájíme na libovolné kousky a mrkev na jemná půlkolečka.

Připravíme si větší mísu a všechny suroviny: brambory, mrkev, maso i zeleninu v ní promícháme. Hezky ode dna. Dobře to jde dvěma lžícemi.

Nyní si připravíme dresink, podle receptu v kuchařské abecedě pod písmenem D. Smícháme 4 lžíce olivového oleje s jednou lžící citronové šťávy, trochou soli a mletého černého pepře.

Dresink promícháme s připraveným salátem a můžeme podávat.

Když vám salát zbude, můžete ho podávat i druhý den. Vždy ho lehce ohřeju, aby byl vlažný.

Jako přílohu můžete zejména  pro větší strávníky podávat velice chutný domácí chléb s cuketou, který si snadno a hlavně bez obav připravíte.

 

  • Nový komentář