Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

5. srpen 2015

Tímto chlebem nás přivítala naše paní domácí Vaňja při loňské dovolené v Orebiči. Velmi mně chutnal. Paní byla velmi ochotná a ráda se semnou podělila o svůj rodinný recept. Zkuste si ho upéct také, není to nic těžkého. Výsledek vás mile překvapí.

Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkamiDomácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Na přípravu chleba budeme potřebovat

  • 350 ml kefírového mléka
  • 400 g hladké mouky + mouka na podsypání
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci (rovnou) krystalového cukru
  • 1 stroužek rozetřeného česneku
  • 30 g ovesných vloček
  • 25 g loupaných slunečnicových semínek na hrubo nasekaných
  • 50 g nastrouhaného sýra (parmazán či pecorino nebo čedar)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 2 čajové lžičky sody bikarbony
  • 130 g mladé a tvrdé cukety
  • 4 ks sušených rajčat naložených v oleji
  • Hrst nasekaných bylinek (plocholistá petržel, pažitka, rozmarýn)
  • Plech
  • Pečící papír
  • Ruční hnětač na těsto

Postup přípravy domácího chleba s cuketou

Všechny uvedené suroviny si odvážíme, odměříme a připravíme.

Cuketu neloupeme, nastrouháme ji nahrubo i se slupkou. Dáme ji na síto a necháme vypotit. Zbývající tekutinu vysajeme papírovou utěrkou nebo vymačkáme rukou.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.

Do větší mísy prosijeme mouku společně se sodou bikarbonou. Přidáme sůl, cukr, ovesné vločky, nasekaná semínka slunečnice, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky, na drobno nakrájená sušená rajčata.

Suroviny na chlébSuroviny na chléb
Zdroj:  Marcela Hackerová

Směs důkladně promícháme, pokropíme olivovým olejem a nasypeme nastrouhanou cuketu.

Do mísy se směsí na chleba postupně přiléváme kefírové mléko a ručním hnětačem hněteme těsto. Kdo nemá hnětač, použije měchačku, ruku nebo hnětač v robotu.

Ruční hnětač Ruční hnětač
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Výsledkem našeho snažení by mělo být měkké těsto.

Těsto v míse posypeme moukou, utvoříme z něj kouli a přeneseme ho na pomoučený vál.

 

Těsto na chlébTěsto na chléb
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Těsto na válu rozdělíme na dvě stejně velké části. Každou část ještě minimálně 2 minuty hněteme dlaní směrem od sebe, dokud nám nevznikne hladké těsto.

Pomoučenýma rukama z každé části vyválíme pramen, asi 30 cm dlouhý.

Prameny položíme na vál vedle sebe. Na levé straně prameny spojíme a spoj podsuneme pod těsto. Leváci samozřejmě začnou z pravé strany.

Prameny obtočíme jeden přes druhý. Konce pramenů spojíme stiskem palce a ukazováku a podsuneme pod pletenec.

Upletený chléb přesuneme na pečící papír a s pečícím papírem na plech.

Povrch chleba lehce posypte hladkou moukou.

Plech vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut, dokud nezíská krásnou chlebovou barvu a prostředek bude upečený (což zkontrolujeme zapíchnutou špejlí).

Po upečení necháme chléb chvíli na plechu a pak, i s pečícím papírem, jej přemístíme na kovovou mřížku, aby rychleji vychladl. Teplý chléb nikdy nekrájejte.

Chléb je na řezu krásně žlutý.

 

Detail řezuDetail řezu
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Žlutavé zbarvení způsobuje beta-karoten, který je v hojné míře obsažen ve slupce cukety.

Jak jsem se již zmínila u receptu na dušenou mrkev s vepřovým masem, přidáním tuku, v tomto případě olivového oleje, do chlebového těsta s cuketou se množství beta-karotenu, které vstřebává náš organizmus, zvyšuje.

Olivový olej pomůže dodat tělu až ¾ množství beta-karotenu obsaženého v cuketové slupce.

Chléb s cuketou je vhodným doplňkem místo klasického pečiva například i k letnímu bramborovému salátu.

TIP

Polovinu cukety můžete nahradit jemně nastrouhanou mrkví. Upletený chléb nemusíte péct rovný, ale můžete jej stočit do kruhu.

 

Suroviny na chléb
Suroviny na chléb
Ruční hnětač
Ruční hnětač
Těsto na chléb
Těsto na chléb

Prameny těsta
Prameny těsta
Upečený chléb 1
Upečený chléb 1
Struktura chleba na řezu
Struktura chleba na řezu

Upečený chléb 2
Upečený chléb 2
Detail řezu
Detail řezu
Struktura chleba na řezu
Struktura chleba na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 44x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pokud se rozhodnete pro pečeného pstruha se zeleninou a bylinkami, čeká Vás jednoduchá příprava, výtečná chuť zeleniny a jemného masa.

Karob nebo také svatojánský chléb

Karob nebo také svatojánský chléb

Ve Středomoří (nejen) roste stálezelený strom s pojmenováním Rohovník obecný (lat. Ceratonia silinqa). O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více.


Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pokud se rozhodnete pro dietního pečeného pstruha s cuketou a petrželkou, čeká vás jednoduchá příprava, výtečná chuť rybího masa. Při dietě č. 4 je to opravdu chuťový zážitek.