Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami
5.8.2015  |  Stáhnout jako PDF

Tímto chlebem nás přivítala naše paní domácí Vaňja při loňské dovolené v Orebiči. Velmi mně chutnal. Paní byla velmi ochotná a ráda se semnou podělila o svůj rodinný recept. Zkuste si ho upéct také, není to nic těžkého. Výsledek vás mile překvapí.

Na přípravu chleba budeme potřebovat

  • 350 ml kefírového mléka
  • 400 g hladké mouky + mouka na podsypání
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci (rovnou) krystalového cukru
  • 1 stroužek rozetřeného česneku
  • 30 g ovesných vloček
  • 25 g loupaných slunečnicových semínek na hrubo nasekaných
  • 50 g nastrouhaného sýra (parmazán či pecorino nebo čedar)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 2 čajové lžičky sody bikarbony
  • 130 g mladé a tvrdé cukety
  • 4 ks sušených rajčat naložených v oleji
  • Hrst nasekaných bylinek (plocholistá petržel, pažitka, rozmarýn)
  • Plech
  • Pečící papír
  • Ruční hnětač na těsto

Postup přípravy domácího chleba s cuketou

Všechny uvedené suroviny si odvážíme, odměříme a připravíme.

Cuketu neloupeme, nastrouháme ji nahrubo i se slupkou. Dáme ji na síto a necháme vypotit. Zbývající tekutinu vysajeme papírovou utěrkou nebo vymačkáme rukou.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.

Do větší mísy prosijeme mouku společně se sodou bikarbonou. Přidáme sůl, cukr, ovesné vločky, nasekaná semínka slunečnice, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky, na drobno nakrájená sušená rajčata.

Suroviny na chlébSuroviny na chléb
Zdroj:  Marcela Hackerová

Směs důkladně promícháme, pokropíme olivovým olejem a nasypeme nastrouhanou cuketu.

Do mísy se směsí na chleba postupně přiléváme kefírové mléko a ručním hnětačem hněteme těsto. Kdo nemá hnětač, použije měchačku, ruku nebo hnětač v robotu.

Ruční hnětač Ruční hnětač
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Výsledkem našeho snažení by mělo být měkké těsto.

Těsto v míse posypeme moukou, utvoříme z něj kouli a přeneseme ho na pomoučený vál.

 

Těsto na chlébTěsto na chléb
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Těsto na válu rozdělíme na dvě stejně velké části. Každou část ještě minimálně 2 minuty hněteme dlaní směrem od sebe, dokud nám nevznikne hladké těsto.

Pomoučenýma rukama z každé části vyválíme pramen, asi 30 cm dlouhý.

Prameny položíme na vál vedle sebe. Na levé straně prameny spojíme a spoj podsuneme pod těsto. Leváci samozřejmě začnou z pravé strany.

Prameny obtočíme jeden přes druhý. Konce pramenů spojíme stiskem palce a ukazováku a podsuneme pod pletenec.

Upletený chléb přesuneme na pečící papír a s pečícím papírem na plech.

Povrch chleba lehce posypte hladkou moukou.

Plech vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut, dokud nezíská krásnou chlebovou barvu a prostředek bude upečený (což zkontrolujeme zapíchnutou špejlí).

Po upečení necháme chléb chvíli na plechu a pak, i s pečícím papírem, jej přemístíme na kovovou mřížku, aby rychleji vychladl. Teplý chléb nikdy nekrájejte.

Chléb je na řezu krásně žlutý.

 

Detail řezuDetail řezu
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Žlutavé zbarvení způsobuje beta-karoten, který je v hojné míře obsažen ve slupce cukety.

Jak jsem se již zmínila u receptu na dušenou mrkev s vepřovým masem, přidáním tuku, v tomto případě olivového oleje, do chlebového těsta s cuketou se množství beta-karotenu, které vstřebává náš organizmus, zvyšuje.

Olivový olej pomůže dodat tělu až ¾ množství beta-karotenu obsaženého v cuketové slupce.

Chléb s cuketou je vhodným doplňkem místo klasického pečiva například i k letnímu bramborovému salátu.

TIP

Polovinu cukety můžete nahradit jemně nastrouhanou mrkví. Upletený chléb nemusíte péct rovný, ale můžete jej stočit do kruhu.

 

  • Nový komentář
  • Hana Večeřová 27.4.2020 22:56
    Tak paní Marcelo, dne opět peču váš chlebík. Tentokrát jsem musela ale experimentovat. V obchodě nebyla cuketa (nahradila jsem hlávkovým zelím a mrkví-zelenina nešla vymačkat ), místo kefírového mléka jsem dávala zakysanou smetanu a dovážila jogurtem. Těsto bylo hodně řídké, musela jsem přidat mouku (špaldovou celozrnnou). Omlouvám se, že vám kazím recept, ale voní to úžasně, tak věřím, že bude chutnat.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.4.2020 10:21
      to Hana Večeřová: Paní Hano, velmi mne těší, že Vám chutná chlebík. To, že jste nahradila kefír zakysanou smetanou jste udělala dobře. V těstě je jako kypřidlo použita soda bikarbona a ta, aby byla opravdu funkční, musíte k ní přidat něco kyselého. Bez kyselého přídavku by to nefungovalo. Stačí klidně i pár kapek citronové šťávy do těsta.
      Já také často a v poslední době hodně (vykoupené krámy) experimentuji. Důležitý je odhadnout, co k sobě pasuje a výsledek pak stojí za to. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Hana Večeřová 29.3.2020 17:37
    Včera večer jsem upekla chléb dle receptu. Provoněl nám celý byt. Nemohla jsem dočkat rána. Na snídani jsem zakrojila do chlebíku a jeho chuť byla úžasná!. Moc děkuji za recept!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.3.2020 13:45
      to Hana Večeřová: Paní Hano, Váš komentář mě "zahřál u srdce". Děkuji.
      Samotný chlebík jsem už dlouho nepekla, protože jsem měla problém se žlučníkem. Teď už je vše OK, tak si ho také upeču. M.
      Odpovědět
    • Václav 19.10.2022 10:23
      Dobrý den. Je možné nahradit mouku Jizerkou? Případně v jakém rozsahu?
      Děkuji, Václav
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.10.2022 11:39
      Dobrý den, Václave,
      s moukou Jizerka nemám zkušenosti. Kdybych tuto mouku bez lepku chtěla vyzkoušet, pro začátek bych použila polovinu mouky hladké (s lepkem) a polovinu Jizerku. Zkuste to a uvidíte. Určitě by se nemělo nic stát. A pokud s výsledkem budete spokojený, příště zase uberte ještě více mouky s lepkem a nahraďte ji moukou bez lepku. Já také když něco zkouším, tak jen odhaduji. Většinou se to povede, ale občas se i chybička vloudí. Ale v tomto případě bych řekla, že do vyjde. A pokud vyzkoušíte, napište. M.
      Odpovědět