Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary

1. březen 2019

Krůtí maso mám o něco raději než kuřecí. Když se správně doladí chutě, jsou krůtí medailony ve smetanově-citronové omáčce s kapary dokonale slavnostním pokrmem. A příprava netrvá dlouho.

Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kaparyKrůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary

Na přípravu 6 porcí krůtích medailonků s omáčkou si připravíme

  • 600 g krůtích prsou, nakrájených na medailonky
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 1 polévkovou lžíci másla

Na omáčku použijeme

  • 1 středně velkou cibuli, nakrájenou na jemné kostičky
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 300 ml teplého vývaru z krůtích (kuřecích) kostí
  • 200 ml 16% kysané smetany
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 30 kaparů
  • 10 černých oliv i s peckami
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • Nasekaná petrželová nať na dozdobení pokrmu

Postup přípravy krůtích medailonků s omáčkou

Nakrájené medailonky si rozložíme na tác a hranou dlaně je lehce naklepeme. Z obou stran je nasolíme a opepříme.

Smícháme si 2 polévkové lžíce hladké mouky se 2 lžícemi nastrouhaného sýra Pecorino. Je to tvrdý sýr s výraznou chutí, která se dá těžko nahradit jiným sýrem.

Krůtí medailony obalené ve směsi mouky a sýraKrůtí medailony obalené ve směsi mouky a sýra
Zdroj:Marcela Hackerová

Ve směsi sýra a mouky krůtí medailonky ze všech stran obalíme a přebytek mouky z každého kousku oklepeme.

Zbývající směs mouky a sýra nevyhazujeme, použijeme ji na dohuštění omáčky.

V širší pánvi rozehřejeme olej s máslem. Do horkého tuku vložíme medailonky a zprudka je opékáme po každé straně 5 minut. Každá strana musí získat zlatavou barvu.

Opečené, respektive upečené medailonky vložíme do nahřáté misky nebo talíře a zakryjeme je poklicí nebo alobalem. Udržujeme je v teple.

Usmažené krůtí medailonkyUsmažené krůtí medailonky
Zdroj:Marcela Hackerová

Do prázdné pánve, kde se medailonky smažily, vhodíme kostičky cibule a smažíme ji a mícháme, až začne zlátnout. Trvá to asi 7 minut. Na poslední minutu přidáme plátky česneku.

Osmaženou cibuli a česnek zalijeme teplým vývarem z krůtích kostí a přivedeme omáčkový základ k varu.

Nyní si připravíme závarek.

Smetanu přendáme do misky a metlou ji prošleháme. Přidáme k ní zbytek směsi, ve které jsme obalovali medailonky. Dále přidáme 1 naběračku horkého vývaru z pánve a vše prošleháme.

Pokud bychom do smetany nalili studenou tekutinu, v omáčce by se nám vytvořily smetanové hrudky. A to nechceme.

Závarek s 1 polévkovou lžící obyčejné hořčice vlijeme do pánve a metlou mícháme, až se vývar, smetana a hořčice spojí v jedno. Omáčku povaříme 1-2 minuty.

Hotová omáčkaHotová omáčka
Zdroj:Marcela Hackerová

Zdroj tepla vypneme a pánev dáme stranou.  Nyní do omáčky vmícháme 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino, přidáme 2 polévkové lžíce citronové šťávy a omáčku ochutnáme, zda je slaná a chutná dle našich představ.

Do horké omáčky vložíme krůtí medailonky, posypeme je připravenými kapary a olivami a můžeme podávat, třeba s rýží nebo těstovinami. Řeknu vám, chuť pokrmu je přímo nebeská.

Krůtí medailonky – nasolené a opepřené
Krůtí medailonky – nasolené a opepřené
Krůtí medailony obalené ve směsi mouky a sýra
Krůtí medailony obalené ve směsi mouky a sýra
Nakrájená cibulka a česnek
Nakrájená cibulka a česnek

Kapary a olivy
Kapary a olivy
Usmažené krůtí medailonky
Usmažené krůtí medailonky
Hotová omáčka
Hotová omáčka

Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary
Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary
Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary  .
Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary .
Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary  ..
Krůtí medailonky ve smetanově-citronové omáčce s kapary ..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Recepty

pátek, 12. duben 2019
13:32

Výborný tip na úpravu krůtího masíčka


posted by: Recepty [Odpovědět]

Čtěte také...

Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

Když jsme byly děti, ani jsem netušila, že se dá dýně jíst. Jaká škoda. Dýni jsem si ve své kuchyni zamilovala a pečenou dýni dvojnásob.

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary, se špenátovou palačinkou

Když budete chtít připravit něco opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, kupte vepřovou panenku. Plněná vepřová panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.


Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce

Budete-li toužit po něčem opravdu chuťově bohatém, připravte si plátky vepřové pečeně v pikantní žampionové omáčce podle mého receptu. Se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší je to áčkový festival chuti.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.