Kuře na paprice

19. květen 2015

Kuře na paprice bezesporu patří k české klasické kuchyni. Za mého dětství se kuře nahrazovalo slepicí. Kuře má ale křehké maso a se smetanou je omáčka sametová. Má to ještě jednu výhodu, za hodinu můžete podávat výtečný hotový pokrm.

Kuře na papriceKuře na paprice

Když si tento pokrm připravíte koncem jara nebo v létě, nahraďte mletou papriku syrovými, sytě červenými, sladkými lusky papriky. Ty s tenkou stěnou jsou nejlepší.

Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat papričku chilli nebo jalapeňo.

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat

 

  • 4 vykostěná kuřecí stehna nebo čtvrtky i s kůží (kdo ji nerad, kůži odstraní)
  • 1 větší cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 šalotky rovněž nakrájené na jemno
  • 2 větší lusky červené tenkostěnné papriky
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • ½ l kuřecího vývaru (z vykostěných kostí nebo skeletů)
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup přípravy kuřecího na paprice

Každé vykostěné, oprané a osušené, kuřecí stehno překrojíme na 4 kusy. Vložíme je do misky a zakápneme olejem. Promícháme a dáme stranou.

Z paprik odstraníme semeníky a nakrájíme na malé kostičky.

Rada

Maso si připravte den předem a nechte odležet v ledničce. Příprava trvá jen pár minut.

V kastrolu rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli i šalotku do sklovata.

Přidáme nakrájené kostičky papriky. Asi 5 minut je restujeme společně s cibulí.

Nyní přidáme kuřecí maso a opečeme ho ze všech stran.

Do misky si připravíme smetanu, přidáme mouku. Metličkou promícháme. Lehce osolíme a přidáme 1 naběračku horkého vývaru z připraveného množství a vyšleháme do hladka.

Kuřecí maso máme opečené, zalijeme ho horkým kuřecím vývarem.

Promícháme a necháme přikryté podusit 15-20 minut. Za tuto dobu by mělo být maso měkké.

Maso z hrnce vyndáme. Dobrým pomocníkem je kuchyňská pinzeta nebo kleště na led.

Základ na omáčku v kastrolu rozmixujeme.  Nyní postupně, a za stálého prošlehávání metlou, přidáváme připravenou smetanu.

Omáčku ještě 15 minut provaříme na mírném ohni. Nezapomeneme míchat.

Na úplný závěr vrátíme kuřecí maso do kastrolu a máme hotovo.

Omáčku ještě ochutnáme a podle své chuti dosolíme a přidáme špetku pepře.

Ke kuřecímu na paprice podávám v zimě kynuté knedlíky a v létě těstoviny nebo rýži.

 

Kuřecí maso na cibuli a paprice
Kuřecí maso na cibuli a paprice
Hotová omáčka s kuřecím masem
Hotová omáčka s kuřecím masem
Kuřecí na paprice s těstovinami
Kuřecí na paprice s těstovinami

Kuře na paprice
Kuře na paprice
Kuřecí na paprice
Kuřecí na paprice

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 28x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.


Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček je moje oblíbené letní jídlo. Příprava není vůbec složitá a ze silného zeleninového vývaru můžete připravit ještě chutnou polévku.