Kuře na paprice

19. květen 2015

Kuře na paprice bezesporu patří k české klasické kuchyni. Za mého dětství se kuře nahrazovalo slepicí. Kuře má ale křehké maso a se smetanou je omáčka sametová. Má to ještě jednu výhodu, za hodinu můžete podávat výtečný hotový pokrm.

Kuře na papriceKuře na paprice

Když si tento pokrm připravíte koncem jara nebo v létě, nahraďte mletou papriku syrovými, sytě červenými, sladkými lusky papriky. Ty s tenkou stěnou jsou nejlepší.

Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat papričku chilli nebo jalapeňo.

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat

 

  • 4 vykostěná kuřecí stehna nebo čtvrtky i s kůží (kdo ji nerad, kůži odstraní)
  • 1 větší cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 šalotky rovněž nakrájené na jemno
  • 2 větší lusky červené tenkostěnné papriky
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • ½ l kuřecího vývaru (z vykostěných kostí nebo skeletů)
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup přípravy kuřecího na paprice

Každé vykostěné, oprané a osušené, kuřecí stehno překrojíme na 4 kusy. Vložíme je do misky a zakápneme olejem. Promícháme a dáme stranou.

Z paprik odstraníme semeníky a nakrájíme na malé kostičky.

Rada

Maso si připravte den předem a nechte odležet v ledničce. Příprava trvá jen pár minut.

V kastrolu rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli i šalotku do sklovata.

Přidáme nakrájené kostičky papriky. Asi 5 minut je restujeme společně s cibulí.

Nyní přidáme kuřecí maso a opečeme ho ze všech stran.

Do misky si připravíme smetanu, přidáme mouku. Metličkou promícháme. Lehce osolíme a přidáme 1 naběračku horkého vývaru z připraveného množství a vyšleháme do hladka.

Kuřecí maso máme opečené, zalijeme ho horkým kuřecím vývarem.

Promícháme a necháme přikryté podusit 15-20 minut. Za tuto dobu by mělo být maso měkké.

Maso z hrnce vyndáme. Dobrým pomocníkem je kuchyňská pinzeta nebo kleště na led.

Základ na omáčku v kastrolu rozmixujeme.  Nyní postupně, a za stálého prošlehávání metlou, přidáváme připravenou smetanu.

Omáčku ještě 15 minut provaříme na mírném ohni. Nezapomeneme míchat.

Na úplný závěr vrátíme kuřecí maso do kastrolu a máme hotovo.

Omáčku ještě ochutnáme a podle své chuti dosolíme a přidáme špetku pepře.

Ke kuřecímu na paprice podávám v zimě kynuté knedlíky a v létě těstoviny nebo rýži.

 

Kuřecí maso na cibuli a paprice
Kuřecí maso na cibuli a paprice
Hotová omáčka s kuřecím masem
Hotová omáčka s kuřecím masem
Kuřecí na paprice s těstovinami
Kuřecí na paprice s těstovinami

Kuře na paprice
Kuře na paprice
Kuřecí na paprice
Kuřecí na paprice

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 28x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.

Ostré kuře pečené na cibuli

Ostré kuře pečené na cibuli

Občas mívám chuť na něco ostrého a pikantního. Pak hledám ty správné suroviny k uspokojení svých chuťových pohárků. Ostré kuře mě nadchlo. Je mimořádně dobré a bude vám také chutnat.


Nakládání medvědího česneku do soli

Nakládání medvědího česneku do soli

Sezona sběru medvědího česneku je velmi krátká. Po nasbírání medvědí česnek musíte velice brzy spotřebovat. Nedá se dlouho skladovat, vadne a zasychá. Uchovejte si čerstvý medvědí česnek naložením do soli. Sušený medvědí česnek totiž rychle ztrácí své aroma.

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.