Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

4. srpen 2017

Kuřecí plátky s čerstvými fazolkami je klasicky letní jídlo. Je lehké, s minimem tuků. Vše je výtečné a hotové do půl hodiny. Uvařené fazolkové lusky s francouzským vinegretem je chuťový sen.

Kuřecí plátky s fazolkami a rýžíKuřecí plátky s fazolkami a rýží

Fazolové lusky nikdy nejezte syrové. Nezralá zrna i lusky obsahují toxické bílkoviny, tzv. toxalbuminy, které mohou vyvolat střevní potíže. Těchto bílkovin se zbavíme během několika minut vařením, při němž se zcela rozloží.

Fazolové lusky obsahují potřebné vitamíny A, C, E a K, dále pak minerální látky jako jsou hořčík, fosfor, měď, mangan a draslík, železo, vápník a selen.

Sto gramů fazolových lusků nám zajistí téměř polovinu denní dávky těchto minerálních látek.

Čerstvé lusky patří k zeleninám, které nehromadí dusičnany v rostlině, což je pro naše tělo skvělé.

Vysoký obsah vlákniny pak usnadňuje zažívání a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zejména díky schopnosti nabalovat na sebe škodlivé látky v těle.

Na přípravu 2 – 3 porcí kuřecích plátků s fazolkami budeme potřebovat

  • 2 kuřecí prsní řízky (cca 400 g)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci omáčky Hoisin
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 400 g syrových fazolových lusků
  • 4 kostky ledu

Na rýžovou přílohu si připravíme

  • 1,5 dl rýže
  • 2 hřebíčky
  • Sůl dle vlastního uvážení (já dávám 1 čajovou lžičku)
  • Vodu (tolik, aby přesahovala přes rýži na výši prstu)
  • Plátek másla asi 5 mm silný

Na vinegret budeme potřebovat

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 5x otočení mlýnkem s černým pepřem

Postup přípravy kuřecích plátků s fazolkami a rýží

Rýži v několika vodách propláchneme. Na vaření zvolíme kastrol s širším dnem. Rýži zalijeme vodou tak, aby přesahovala přes rýži na výši prstu. Vodu osolíme, přidáme 2 hřebíčky. Kastrol zakryjeme a necháme vařit na mírném ohni.

Rýže se musí vařit pomalu.

Od prvního náznaku varu, rýži pravidelně mícháme. Bude-li se vám zdát, že je v rýži stále hodně vody, buďte úplně v klidu. Ke konci varu možná budeme po lžících ještě přidávat.

Opláchnuté a osušené kuřecí prsní řízky podélně rozkrojíme na dvě poloviny. Získáme tak 4 plátky, které zlehka hranou ruky několikrát naklepeme.

V misce smícháme olivový olej, omáčku hoisin a sůl. Směsí potřeme připravené kuřecí plátky z obou stran a necháme je chvíli odležet.

Stále kontrolujeme a mícháme rýži. Pokud vsákla všechnu vodu, po několika lžících přidáváme další.

Příprava fazolek k vařeníPříprava fazolek k vaření
Zdroj:Marcela Hackerová

Do hrnce vložíme oprané a obou konců zbavené fazolové lusky. Zalijeme je studenou vodou a osolíme. Od bodu varu je nezakryté vaříme 8 minut. Po uplynutí této doby ochutnáme, zda jsou lusky měkké a křupavé.

Fazolové lusky vaříme od bodu varu 8 minut.

Horkou vodu z hrnce s uvařenými fazolkami slijeme a přelijeme přes ně studenou vodu současně s pár kostkami ledu. Ve studené vodě je necháme 2-3 minuty. Pak je přemístíme na cedník, aby z nich okapala voda.

Připravíme si vinegret. Všechny suroviny na vinegret důkladně promícháme. Fazolové lusky dáme do mísy a přelijeme je připraveným vinegretem a promícháme je, aby se přelivem celé obalily.

Zkontrolujeme rýži a ochutnáme, zda je měkká. Pokud je uvařená a má tendenci se přichytávat ke dnu, přilijeme pár lžic vody a promícháme. Zdroj tepla vypneme a na povrch položíme plátek másla.  Rýže je hotová, před podáváním stačí jen promíchat.

Plátky masa vkládáme na dostatečně rozpálenou pánev.

Rozpálíme pánev. Plátky masa nikdy, ale nikdy nedáváme do pánve, která není dostatečně rozpálená. Maso by začalo pouštět šťávu a začalo se dusit. To nechceme. Po každé straně je opékáme 3 minuty, ne víc.

Máme hotovo a můžeme podávat výtečnou a zdravou letní večeři. Kopeček rýže, skvěle chutnající fazolkové lusky a plátky kuřecího masa.

Syrové, očištěné fazolové lusky
Syrové, očištěné fazolové lusky
Naložené kuřecí plátky
Naložené kuřecí plátky
Uvařené fazolové lusky přelité vinegretem
Uvařené fazolové lusky přelité vinegretem

Smažení kuřecích plátků
Smažení kuřecích plátků
Kuřecí plátky s fazolkami a rýží
Kuřecí plátky s fazolkami a rýží
Kuřecí plátky s fazolkami a rýží.
Kuřecí plátky s fazolkami a rýží.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Na přípravu je tento pokrm opravdu rychlý. Večeře nebo oběd budou na stole během půl hodiny. Na sklonku léta je to ideální jídlo.

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.


Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.