Recept na maminčino rizoto

10. listopad 2015

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.

Recept na maminčino rizotoRecept na maminčino rizoto

Na přípravu 4 porcí rizota budeme potřebovat

  • 160 g rýže (ne předvařené)
  • 2 kuřecí čtvrtky i s kůží (kdo kůži nerad, může ji odstranit)
  • 2 polévkové lžíce přepuštěného másla (nebo 1 polévková lžíce másla + 1 olivového oleje)
  • 1 středně velkou cibuli
  • Plátek másla do rýže
  • 2 polévkové lžíce ochucené rajčatové omáčky (sugo)

 

  • 1 mrkev
  • ½ kořene petržele
  • 1 malou neoloupanou cuketu nebo 2 řapíky celeru, lze i obojí nebo fazolové lusky
  • 4 cherry rajčata
  • Hrst plocholisté petržele
  • Sůl
  • Sýr pecorino nebo parmazán na dochucení

Postup přípravy maminčina českého rizota

V osolené vodě uvaříme kuřecí čtvrtky do měkka. Maso obereme, překrájíme a dáme do misky. Aby maso neoschlo, překryjeme misku potravinářskou folií.

Rýži důkladně několikrát propláchneme ve studené vodě. Zalijeme ji studenou vodou a osolíme.

ZKUŠENOST:

Při dolévání vodu neodměřuji, ale řídím se hladinou vody nad rýží. Měla by ji přesahovat asi o 1,5 cm (na sílu prstu).

Rýži vaříme zvolna na středním plameni v hrnci se silnějším dnem přiklopenou. Když začne vařit, zmírníme přívod tepla a rýži promícháme.

Rýže postupně vstřebá všechnu vodu. Kdybychom měli pochybnosti o množství vody, klidně přilijeme pár lžic vody nebo kuřecího vývaru. Rýži ochutnáme a je-li měkká, zdroj tepla vypneme.

Přidáme plátek másla a rýži promícháme.

Uvařenou rýži necháme chvíli odpočívat.

Současně s vařením rýže dáme do kastrůlku vařit osolenou vodu na zeleninu. Očištěnou mrkev i kořenovou petržel přepůlíme a dáme vařit.

Asi po 10 minutách přidáme překrojenou cuketu nebo řapíkatý celer (lusky fazolí). Po 5 minutách vodu slijeme. Vařenou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky.

Cherry rajčata umyjeme a nakrájíme na menší kostky. Petržel nasekáme.

Do pánve vložíme přepuštěné máslo a nakrájenou cibuli na drobné kostičky.

Cibuli restujeme, až začne zlátnout.

Do usmažené cibule přidáme kuřecí maso, ochucenou rajčatovou omáčku a pár lžic kuřecího vývaru. Ochutnáme a dle své chutě dosolíme. Vše necháme prohřát a současně propojit chutě a vůně.

Do mísy nasypeme všechnu rýži, přidáme maso z pánve a veškerou nakrájenou zeleninu. Vše zlehka promícháme a ještě ochutnáme, zda je pokrm chuťově vyvážený.

Podáváme s nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem.

K maminčinu rizotu mám velmi ráda naložené rychlokvašky nebo vařenou červenou řepu, zakápnutou olivovým olejem a balzamikovým octem.

Nakrájená zelenina
Nakrájená zelenina
Kuřecí maso s usmaženou cibulkou
Kuřecí maso s usmaženou cibulkou
Maminčino rizoto
Maminčino rizoto

A můžeme se pustit do jídla
A můžeme se pustit do jídla
Detail pokrmu
Detail pokrmu

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.


Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…

Recept na koprovou omáčku

Recept na koprovou omáčku

Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. B…