Sekané kuřecí řízečky s houbami

25. červenec 2016

Sekané kuřecí řízečky vstoupily do mé kuchyně naprosto nepozvané. Z původně zamýšlených smažených řízků, byly v konečné podobě řízečky sekané. Lze k nim přidat třeba kousky paprik, cibulku, ale nejlepší jsou houby. Čtěte prosím dál příběh kuřecích řízků a falešné paní řeznice.

Sekané kuřecí řízečky s houbamiSekané kuřecí řízečky s houbami

Připravovala jsem na chalupě pohoštění pro 14 hostů. Vše jsem pečlivě naplánovala, nakoupila i připravila den předem.

Chtěla jsem přichystat smažené kuřecí řízky s novými bramborami a okurkovým salátem. Ráno jsem vyndala z lednice mísu plnou kuřecích plátků a ke svému zděšení jsem zjistila, že nevoní tak, jak by měly.

Blond paní v řeznictví ve Starém Plzenci se asi potřebovala zbavit většího množství starších kuřecích prsních řízků. Vepřové maso, které jsem také kupovala, bylo naštěstí v pořádku.

Vůbec by mě nenapadlo jednotlivé balíky masa v obchodě rozbalovat a čichat k nim, zda maso voní či nevoní. Voňavé maso by mělo být samozřejmostí.

Po prvním leknutí jsem si vzpomněla na svoji babičku a její skvělé rady a improvizace.

Všechny řízky jsem oprala v octové vodě a osušila. První pomoc se zdařila.

Všechno maso jsem sekáčkem nasekala na malé kousky, přidala osmažené houby, trochu pórku, vajíčka, sůl a solamyl na zahuštění. A pak jsem už jen smažila.

Recept v mojí kuchyni zdomácněl a do řízečků pro zpestření přidávám třeba kousky cuket, rajských jablíček, ale nejvíce mi chutnají houby.

Na přípravu 8 kusů sekaných kuřecích řízečků budeme potřebovat

  • 2 kusy kuřecích prsních řízků (cca 400 g)
  • 10 cm pórku
  • Hrst čerstvých nebo sušených hub
  • 2 rovné polévkové lžíce solamylu
  • 50 g sýru Gruyére (nebo Pecorina, Parmazánu, Gran padáno)
  • 1 větší nebo 2 menší vejce
  • 1 rovnou čajovou lžičku soli
  • Pálivou papriku na špičku nože (nebo dle chuti)
  • Olej na smažení, nejraději používám řepkový

Postup přípravy sekaných kuřecích řízečků

Kuřecí maso i pórek nakrájíme na malé kousky a vložíme je do misky. Čerstvé houby nakrájíme na plátky a na dvou lžících vody je podusíme. Stačí 10 minut.

Některé houby jsou za syrova mírně jedovaté (například hřib koloděj i hřib kovář) a tepelnou úpravou tyto látky mizí.

Podušené houby nebo houby sušené (předem namočené) nasekáme sekáčkem na menší kousky. Sýr nastrouháme a obojí přidáme do misky s masem.

Přisypeme solamyl, sůl a pálivou papriku. Směs doplníme rozklepnutým vajíčkem. Masové těsto na řízečky se dá promíchat vidličkou, ale já to dělám nejraději rukou. Směs necháme čtvrt hodiny odpočívat.

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje a necháme ho rozpálit. Masové těsto nabereme polévkovou lžící tak, aby byla pěkně vrchovatá, a vložíme ho do rozpáleného oleje.

Masové těsto na pánvi upravíme do tvaru řízečku, o průměru přibližně 8-9 cm.

Necháme smažit, až nám povrch zezlátne. Řízečky obrátíme a stejným způsobem opečeme i druhou stranu.

Usmažené řízečky proložíme papírovými utěrkami, abychom se zbavili přebytečného tuku. A máme hotovo.

Nejraději je mám s vařenými bramborami a zeleninovým salátem. Ten okurkový je k nim ale nejlepší.

 

Nasekané kuřecí maso
Nasekané kuřecí maso
Podušené hřiby kováře
Podušené hřiby kováře
Maso, pórek, solamyl a sýr
Maso, pórek, solamyl a sýr

Hotová směs na řízečky
Hotová směs na řízečky
Smažení sekaných kuřecích řízečků s houbami
Smažení sekaných kuřecích řízečků s houbami
Sekané kuřecí řízečky s houbami I.
Sekané kuřecí řízečky s houbami I.

Sekané kuřecí řízečky s houbami II.
Sekané kuřecí řízečky s houbami II.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 33x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek

Plněný kuřecí řízek je příjemná změna. Plnit se dá tím, co máte rádi. Teď před velikonocemi jsem chtěla připravit náplň svěže jarní – zelenou.


Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Kuřecí čtvrtky pečené na rozmarýnu a černém pivě

Říkala jsem si, že když může být kuře 100x jinak, proč bych nevyzkoušela kuře na černém pivě a rozmarýnu. A výsledek? Tak ten lahodil oku svojí barevností a mlsnému jazýčku svojí chutí. Tak pojďme ho společně připravit.

Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou

Letní večeře musí být chutná a hlavně rychle připravená. Mám pro vás tip, připravte si kuřecí nugety s kuskusem a zeleninou. Stačí pár ingrediencí a chutná večeře je za půl hodiny na stole.