Tortilly zapečené s houbami

12. leden 2015

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě.

Tortilly zapečené s houbamiTortilly zapečené s houbami

Loňské září v Brdech rostly houby jako o závod. Z prvních jsem navařila polévku, omáčku, část jsem usmažila. Z druhého koše jsem naložila houby nakyselo. Třetí koš jsme usušili. Čtvrtý a pátý jsem zamrazila. Pak jsme jednomyslně rozhodli, že na houby již nepůjdeme.

Suroviny

  • 3 tortilly (průměr 25 cm) – zakoupíte ve svém obchodě
  • 250 g hluboce zamražených lesních hub  (nebo čerstvých z obchodu)
  • 4 plátky slaniny nakrájené najemno
  • hrst sušených hub
  • 70 g nastrouhaného sýru, který se dobře rozehřívá
  • 20 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • sůl

Na omáčku budeme potřebovat

Postup přípravy receptu

Zapékací misku (měla jsem o průměru 26 cm) vymažeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Předem si namočíme sušené houby na cca 20 minut. Vodu z hub slijeme do velké mísy nebo talíře a tortilly v ní z obou stran namočíme.

Na rozpálenou pánev dáme nakrájenou slaninu a houby, včetně sušených a asi 5 minut je smažíme. Mírně osolíme a dáme stranou.

Teď si připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a asi minutu mícháme. Za stálého promíchávání metličkou postupně přiléváme mléko, dokud nebude omáčka hladká.

Odstavíme, přidáme špetku muškátového oříšku a mírně osolíme.

Vezmeme si zapékací misku. Na dno položíme první torttilu a přelijeme ji v tenké vrstvě omáčkou, asi 1/3 z celkového připraveného množství.

Položíme další torttilu, na ni rovnoměrně rozložíme připravené houby (několik si jich necháme na ozdobení).

Přelijeme další 1/3 omáčky a posypeme sýrem.

Položíme třetí torttilu, zalijeme zbylou třetinou omáčky, posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme houbami.

Pečeme do zlatova asi 20 minut na již zmíněných 180 °C. Vyndáme z trouby a necháme ještě asi 5 minut zatáhnout.

Upečenou nakrájíme na porce a podáváme. Chutná to božsky.

Tortilly zapečené s houbami
Tortilly zapečené s houbami
Zapečené tortilly - detail
Zapečené tortilly - detail
Porce k servírování
Porce k servírování


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své na…


Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.