Vánoční kuba mé šumavské babičky

3. prosinec 2014

K vánocům patří tradice. Říkalo se, že když se budeme postit, uvidíme večer zlaté prasátko. Šumava byl chudý kraj a o mase, kaprovi či salátu si mohli tamní obyvatelé jenom nechat snít. Ale čeho byl dostatek, to byly usušené houby. Na Štědrý den se vždy pekl černý vánoční kuba. Černý proto, že obsahoval převážně tmavé druhy hub.

Upečený houbovníkUpečený houbovník

Na přípravu budete potřebovat

  • 100 g sušených hub
  • 6 ks staršího bílého pečiva (housky nebo rohlíky)
  • 1 dl mléka
  • 4 polévkové lžíce krupice
  • 4 vejce
  • 40 g sádla
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, majoránka, mletý pepř

Postup

Sušené houby namočíme, do vlažné vody, nejlépe přes noc. Změklé houby uvaříme v osolené vodě. Necháme je okapat na sítku a pak je nasekáme na drobnější kousky.

Pečivo nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy a pokapeme připraveným mlékem. Přidáme krupici a rozšlehaná vajíčka. Vše důkladně promícháme.

Mezi tím dáme na rozpálenou pánev sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a asi 5 minut smažíme.

K cibulce vložíme nasekané houby a rozdrcený česnek a krátce zarestujeme. Pánev odstavíme. Přidáme sůl a majoránku.

Zamícháme a osmahnutou směs přidáme do mísy s pečivem. Nakonec přidáme čerstvě umletý pepř, promícháme. Zlehka ochutnáme, je-li pokrm chuťově vyvážený dle našich zvyklostí.

Připravenou zapékací misku, kterou jsme si vymastili sádlem a vysypali strouhankou, naplníme připravenou směsí.

Rada

Volíme raději prostornější zapékací misku nebo pekáč. Výška směsi by měla být maximálně 4 cm vysoká, aby se černý kuba propekl a na povrchu byl krásně křupavý.

Vánočního kubu pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C přibližně 30 minut. Povrch musí mít zlatou barvu. Je-li upečený i uvnitř poznáme, když do těst zapíchneme špejli a po vyndání bude suchá.

Co říkáte, že už cítíte tu vůni. Souhlasím, voní krásně.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Marie Hřebejková

pondělí, 28. srpen 2017
14:51

Vánoční kuba - toto znám jako hubník z Turnovska. Kubu dělávala moje babička z uvařených krupek, sušených hub, soli, majoránky, česneku a pepře. Vše smíchala, dala do pekáče důkladně vymazaného sádlem a zapekla do zlatova.


posted by: Marie Hřebejková [Odpovědět]

marcela

úterý, 29. srpen 2017
09:51

marcela

to Marie Hřebejková: Paní Hřebejková, "kuba" je rozhodně z krup, to máte pravdu. Z tatínkova vyprávění ale vím, že jako rodina měli hodně hluboko do kapsy. K snídani byla třeba mléková polévka, k obědu vařený tuřín a k večeři rozvar ze sušených švestek. Těžko si to dneska někdo umí představit.
Na vánoce si připravili "černého kubu": ze sušených hub a zbytků pečiva. Já tento pokrm připravuji tak, jak ho dělala má šumavská babička. Je to regionální pokrm s regionálním názvem.
Klasického "kubu" tak, jak jste ho popsala Vy, také někdy připravuji, ale s ohledem na přítomnost česneku a absenci žlučníku si tuto dobrotu musím odříci.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.


Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Vánoční koncert v kostele sv. Václava ve Žďáru

Vánoční koncert v kostele sv. Václava ve Žďáru

První svátek vánoční se pořádá v kostele sv. Václava ve Žďáru odpolední koncert. Já jsem tam byla letos poprvé.