Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

13. březen 2015

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je z kuřete. Nikdo to nepozná a všichni si pochutnají.

Zelené vajíčko na pozadí vyrobila a malovala moje neteř před 20 roky a věnovala ho své babičce.Zelené vajíčko na pozadí vyrobila a malovala moje neteř před 20 roky a věnovala ho své babičce.

Králičí maso mám ráda. Za mého dětství se u nás králík pekl, smažil, byl z něho i výborný guláš.

Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin.

Králík na zelenině byl maminčin speciální recept. Dělaly se z něj knedlíčky do polévky.

Králík na smetaně patřil k mým oblíbeným. Králičí i skopové nebo jehněčí je hodnotné maso a měli bychom si ho dopřát nejen o velikonocích.

Na čtyři rolády z králíka pro 6 strávníků budeme potřebovat

  • 4 vykostěné plátky masa z králíka
  • 4 kávové lžičky francouzské hořčice
  • 4 čajové lžičky olivového oleje
  • Hrubozrnnou sůl
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 4 menší kapustové listy bez silnějších žeber
  • 50 g kvalitního tvrdého sýra, který se dobře rozpouští a nedělá gumové pucky
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce syrové velikonoční nádivky, do které jsme přidali nakrájené králičí ledvinky a nakrájená králičí játra
  • 6-8 listů šalvěje
  • 1 větvičku tymiánu
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Potravinářský provázek

Na omáčku budeme potřebovat

  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička obyčejné hořčice
  • 1 kávová lžička rajského protlaku
  • 0,5 cm silný plátek másla

Postup přípravy rolády z králíka

Plátky masa lehce naklepeme a posolíme hrubozrnnou solí. Na každý plátek rozetřeme kávovou lžičku francouzské hořčice a přelijeme maso čajovou lžičkou olivového oleje.

Na levou stranu plátku (leváci samozřejmě na pravou) položíme plátek šunky.

Na šunku rovnoměrně rozložíme 1 polévkovou lžíci syrové nádivky a špalíček (1/4) připraveného sýra a na několik kousků natrhaný kapustový list.

Náplň nám zabere asi 1/3 plochy králičího plátku. Roládu zatočíme z levé strany doprava. Vezmeme další plátek šunky a položíme jej na roládu

Tohle je důležité, aby se králicí maso při pečení nevysušovalo.

Potravinářským provázkem roládu svážeme.

Tento postup opakujeme 4x.

Rolády vložíme do pekáče, poklademe listy šalvěje a větvičkou tymiánu. Podlijeme asi 1 dl vody a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme přikryté 25 minut.

Pak pekáč odklopíme, podlijeme vínem a necháme péct nepřikryté dalších 40 minut na 180 °C.

Za uvedenou dobu se nám rolády krásně propečou. Vyndáme je na prkénko a necháme lehce vychladit. Pak je osvobodíme od provázků a dáme do samostatné nádoby.

Výpek přecedíme do kastrolu, ve kterém budeme připravovat omáčku.

Postup přípravy omáčky

Ze smetany, mouky, hořčice, rajského protlaku a 1-2 naběraček horkého přecezeného výpeku vymícháme hladkou zavářku.

Výpek z masa přivedeme k varu a postupně přidáváme, za stálého prošlehávání metličkou, připravenou zavářku. Na opravdu mírném ohni ji necháme provařit asi 15 minut.

Na úplný závěr přidáme plátek másla, promícháme a hotovou omáčku odstavíme. Vznikne nám úžasně jemná a chutná omáčka.

Podáváme s kousky velikonoční nádivky.

Celý proces vypadá pracně a složitě, ale není to tak. A pokrm, který ochutnáte si zamilujete.

Posolený plátek masa s hořčicí a olivovým olejem
Posolený plátek masa s hořčicí a olivovým olejem
Roláda před zavinutím
Roláda před zavinutím
Náplň rolády - detail
Náplň rolády - detail

Roláda převázaná provázkem
Roláda převázaná provázkem
Rolády v zapékací misce se šalvějí a tymiánem
Rolády v zapékací misce se šalvějí a tymiánem
Přilití vína při pečení
Přilití vína při pečení

Hladká zavářka do omáčky
Hladká zavářka do omáčky
Výpek před zahuštěním
Výpek před zahuštěním
Dokonale hladká a velmi chutná omáčka
Dokonale hladká a velmi chutná omáčka


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 42x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Přiznám se, že tahle roláda od kolegyně Jitky mě dostala. Je mimořádně jedlá a s mascarpone a čerstvými jahodami chutná přímo nebesky. No posuďte sami.

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.


Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.