Krůtí plátky s medovou mrkví

Krůtí plátky s medovou mrkví
18.1.2025  |  Stáhnout jako PDF

Připravit krůtí plátky netrvá příliš dlouho a připojíme-li k nim medovou mrkev z čerstvé jarní mrkvičky, budeme mít výborný pokrm raz dva. Kombinace sladké mrkve a kořeněných plátků krůtího masa je neporazitelná. Já jsem se do tohoto pokrmu tak zamilovala, že jsem ho během týdne připravovala 2x a nikdo neprotestoval.

Na 4 porce krůtích plátků s medovou mrkví budeme potřebovat

  • 400 g krůtích prsou, nakrájených na plátky
  • 500 g čerstvé mladé mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • Olej na potření krůtích plátků
  • Sůl, sladká paprika
  • Drcený barevný pepř
  • 1 polévkovou lžíci worcesterské omáčky
  • Trochu vody na podlití mrkve
  • 1 čajovou lžičku Solamylu (nemusí být)
  • 1 čajovou lžíci medu
  • Širší pánev s poklicí

Čas přípravy masa:         15 minut            

Doba opékání masa:        7-8 minut po každé straně v pánvi          

Příprava mrkve:                25 minut            

Náročnost:                         velmi snadné    

Postup přípravy krůtích plátků s medovou mrkví

Nakrájené a mírně naklepané plátky krůtího masa z obou stran posolíme, přidáme mletou papriku a z obou stran lehce potřeme olejem.

Rozpálíme pánev a připravené plátky opečeme z obou stran po 7–8 minutách. Při pohledu na bok plátků jasně uvidíme, kdy jsou propečené. Propečené maso položíme na nahřátý talíř a zakryjeme ho alobalem. Krásně si udrží svoji teplotu.

Do prázdné pánve s výpekem přidáme kostičky cibule a nadrcený pepř. Cibuli osmažíme do momentu, kdy změkne a zesládne. Trvá to tak 4 minuty. Nesmí změnit svoji barvu.

K opečené cibuli přisypeme kolečka mrkve, lehce ji osmažíme, přidáme místo soli 1 polévkovou lžíci worcesterské omáčky, asi ½ dl vody. Za občasného promíchání zakryté dusíme 25 minut. Mrkev nesmí být příliš měkká.

Jako poslední k mrkvi přijde med. Promícháme, ochutnáme a zdroj tepla vypneme. Hustotu mrkve lze upravit přidáním malinko Solamylu, rozředěného v troše vody.

Je to skvěle chutnající večeře či oběd a tuky jsou v něm zastoupeny v minimálním množství, ale na chuti pokrmu to není znát.

  • Nový komentář