A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Jeřáb černý – tipy na zpracování

16. říjen 2015

Z plodů jeřábu černého (Arónie), černých bobulí, můžete připravit domácí výrobky bohaté na vitamíny a tělu velmi prospěšné látky. Produkty připravené doma jsou totiž vyrobeny bez zbytečných chemických přísad a jsou vlastně čistým přírodním produktem.

Jeřáb černý – tipy na zpracováníJeřáb černý – tipy na zpracování

Šťáva z černého jeřábu podle paní A. Rackové z Plzně

Na přípravu budeme potřebovat

  • 2 litry bobulí černého jeřábu
  • 8 dkg kyseliny citrónové
  • 2 citrony
  • 2 litry vody
  • krystalový cukr v poměru uvedeném dále

Postup přípravy

Tato šťáva se nevaří, ale vyrábí za studena.

2 litry bobulí černého jeřábu vložíme do větší nádoby a lehce je rozmačkáme. Zalijeme vodou a přidáme kyselinu citrónovou, šťávu ze dvou citrónů a vše necháme na chladném místě 32 – 36 hodin zrát.

Po uplynutí stanovené doby surovou šťávu zcedíme do většího hrnce, ve kterém ji budeme míchat. Zbytek ovoce dostatečně vymačkáme přes plátno, abychom získali co nejvíce prospěšných látek z dužiny.

Odměříme si získanou šťávu. Podle množství přidáme cukr ve stejném poměru, jako máme množství šťávy.

Platí pravidlo: na 1 litr surové šťávy přidáme 1 kg cukru.

Surovou šťávu promícháme s cukrem.  Cukr se během 2 – 3 hodin rozpustí.

Hotovou šťávu plníme do připravených čistě umytých skleniček.

Nedoporučuji víčkovat ani špuntovat. Stačí jen pokrýt celofánem a upevnit gumičkou nebo provázkem.

 

Nevařená šťáva z černého jeřábu nebo jiného ovoce (rybíz, maliny, ostružiny)

Na přípravu budeme potřebovat

  • 3 litry bobulí černého jeřábu (nebo rybízu,malin, ostružiny)
  • 2 litry převařené horké vody
  • 2 citrony
  • 5 dkg kyseliny citrónové
  • 3 kg cukru
  • Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny od Dr. Oetker

Postup přípravy

3 litry bobulí černého jeřábu zalijeme ve větší nádobě převařenou horkou vodou, přidáme kyselinu citrónovou, šťávu ze dvou citrónů, promícháme a necháme 24 hodin odpočívat. Občas promícháme.

Po uplynutí stanovené doby šťávu procedíme do většího hrnce.

Přidáme cukr a pomůcku pro konzervování ovoce. Mírně zahřejeme, aby se cukr, za průběžného a důkladného promíchávání, dobře rozpustil.

Nalijeme do čistých sklenic či lahví.

 

Aronie černá neboli černý jeřábAronie černá neboli černý jeřáb
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Džem z černého jeřábu

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 kg očištěných bobulí černého jeřábu
  • 600 g cukru
  • 1 lžičku skořice
  • ½ čajové lžičky kyseliny citrónové (nebo 2 polévkové lžíce citronové šťávy z čerstvého citrónu)
  • Trochu strouhané citrónové kůry
  • 1 sklenka koňaku, brandy nebo rumu

Postup přípravy

Připravené a očištěné jeřabiny vsypeme do pekáče nebo širšího kastrolu, přidáme cukr, promícháme, a přivedeme k varu. Za občasného míchání dusíme 1 hodinu.

V průběhu dušení plody občas trochu pomačkáme, aby pustily šťávu.

Zahoustlý džem ochutíme skořicí a citrónovou kůrou a ještě podusíme asi 30 minut.

Do hotového již nevroucího džemu přidáme citronovou šťávu, přilijeme alkohol a dobře promícháme.

Ještě horkým džemem naplníme skleničky. Uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jako vhodnou variantu můžeme k jeřabinám přidat před vařením oloupané a na kousky nakrájené dobře vyzrálé hrušky nebo jablka, popřípadě rozmixovat švestky.

 

Plody černého jeřábu na způsob brusinek

 

Aronie černá zpracovaná na způsob brusinekAronie černá zpracovaná na způsob brusinek
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 kg očištěných bobulí černého jeřábu
  • 600 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 3-4 utlučené hřebíčky
  • 1 sklenka rumu, koňaku nebo brandy
  • 1 balíček Pektogelu např. od firmy Alibona
  • ½ čajové lžičky kyseliny citrónové

Postup přípravy

Připravené a očištěné jeřabiny vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a vaříme 20 minut. Následně přidáme cukr, vanilkový cukr, mletou skořici, hřebíček a vaříme do měkka.

Ke konci vaření jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme ještě 1 minutu a přidáme kyselinu citrónovou, opět povaříme, než se vše důkladně rozpustí.

Stáhneme ze zdroje tepla, přilijeme zvolený alkohol, promícháme a horkou směsí naplníme umyté skleničky.

 

Džem z černého jeřábu a jablek

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 litr očištěných bobulí černého jeřábu
  • 1 kg oloupaných a na slzičky nastrouhaných jablek
  • Želírovací cukr podle návodu
  • Kousek celé skořice
  • 3-4 celé hřebíčky
  • Sklenička rumu

Postup přípravy

Připravené a očištěné jeřabiny a oloupaná a nastrouhaná jablka vsypeme do kastrolu a krátce povaříme. Bobule by měly popraskat.

Přidáme připravenou skořici, hřebíčky a podle návodu želírovací cukr. Můžeme dochutit skleničkou rumu či jiného vhodného alkoholu.

Vše povaříme a horký džem plníme do čistě umytých skleniček. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Takto připravený džem můžeme konzumovat jen tak, samotný.

 

Výluh z černého jeřábu podle bylinkáře Váni

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 litr 40 % alkoholu (nejlépe vodka)
  • 150 g očištěných a opraných bobulí černého jeřábu

Postup přípravy

Připravené a očištěné jeřabiny naložíme do připraveného alkoholu. Necháme louhovat 3 týdny. Každý den protřepeme a uložíme zpět.

Po třech týdnech slijeme přes sítko do lahve.

Užíváme 1 čajovou lžičku denně na lačno.

 

Aronie černá neboli černý jeřábAronie černá neboli černý jeřáb
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.63 hvězdiček / Hodnoceno: 30x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Aronie černá neboli černý jeřáb

Aronie černá neboli černý jeřáb

Možná máte i ve vaší zahradě tento keř, který je nenáročný na pěstování a na podzim velice ozdobný svými až červenými listy. Z jeho plodů, černých bobulí, můžete připravit výrobky bohaté na vitamíny a tělu velmi prospěšné látky. Pojďme se s aronií krátce seznámit.

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.


Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček - koření, které pro svoji neopakovatelnou vůni používáme v naší kuchyni velmi často. Hřebíčkem kořeníme masové vývary, požíváme ho při nakládání hub či zeleniny, do omáček i do kompotů. Nesmí chybět při výrobě uzenin a zejména kečupu. Jeho využití je však důležité i mimo naší kuchyni.

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.