A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

8. únor 2015

Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků, důležitých pro naše tělo. A to zejména v zimě, kdy je přírodních surovin pěstovaných ve venkovním prostředí opravdu málo. Ale naše tělo je vyžaduje. Kadeřávek se stále více využívá nejen v gastronomii, ale hlavně v oblasti zdravé výživy. Informace o této zelenině vás překvapí. Pokračujte ve čtení, stojí to za to.

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zeleninaKapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

Znám kadeřávek z Chorvatska, a tak jsem jej zkusila letos vypěstovat i doma. A povedlo se, jak vidíte na fotografii.

Velkou výhodou kapusty kadeřavé je její velká odolnost proti mrazu. Takže vypěstovaný kadeřávek nám na záhonu vydrží i přes zimu. Snese teploty okolo -15°C. Máme ji tedy k dispozici pro vaření i v chladné zimě.

V zimním období je totiž nejchutnější. Ptáte-li se proč, odpovím.

Dlouhodobě nízké teploty rozkládají v rostlině obsažené škroby na jednoduché cukry. Chuť je potom jemnější a sladší než na podzim. Současně se také omezí, pro košťáloviny tak typická, trochu ostrá vůně a je lépe stravitelná.

Velkou zajímavostí je, že kadeřávek obsahuje více vápníku než mléko, více vitamínu C než mrkev a dokonce i více železa než klasický steak.

Kapusta kadeřavá patří z hlediska zdravé výživy mezi velmi, ale velmi zásadité potraviny. Což je pro náš organizsmus velmi důležité.

Má velký obsah vitamínu K (nejvyšší ze všech listových zelenin), obsahuje karoten (vitamín A), lutein (kterého má 4x více než brokolice), foláty (forma kyseliny panthothenové) a 17x více vitamínu C než již avizovaná mrkev. Nechybí ani vitamíny řady B.

Dále obsahuje hořčík, fosfor, kyselinu listovou, jód a vitamín E.

Velkou důležitost u kadeřávku přikládáme také přítomnosti vlákniny a dalších minerálních látek.

Celkem 45 druhů flavonoidů a antioxidanty působí prokazatelně protirakovinně, protizánětlivě a jako skvělý detoxikační prostředek.

Víte že

kadeřávek je prakticky bez kalorií a má dvojí efekt ?


  1. Funguje jako chutná surovina do kuchyně na přípravu polévek či jiným hlavních jídel a příloh.
  2. Je velice racionální potravinou v rámci zdravé výživy, která  příznivě působí na náš organizmus.

Kadeřávek podporuje činnost štítné žlázy a metabolismus, upravuje trávení, podporuje imunitní systém, likviduje v těle škodlivé bakterie a viry.

V kuchyni se z kadeřávku připravují zejména chutné polévky, rizota, zapečená masa, zeleninové saláty, hojně je využíván i k těstovinám.

Jako příloha, např. s vepřovou panenkou, chutnají skvěle rizolety plněné kadeřávkem.

 

Kapusta kadeřavá v rizoletách k plněné vepřové panenceKapusta kadeřavá v rizoletách k plněné vepřové panence
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Chuťově nám ladí i s dýní, luštěninami, červenou řepou.

Kadeřávkem s vejci, nebo kadeřávkem s houbami (či masem) můžete plnit i palačinky nebo rizolety, a ty pak rovnou servírovat, nebo je ještě dále zapékat s bešamelovou omáčkou.

Žádný problém není ani využití kadeřávku při výrobě domácích nápojů a džusů. Stačí rozmixovat a zdravý zeleninový nápoj v kombinaci zeleniny, kterou jste si zvolili, je na světě.

Budete-li si chtít na jaře sami kadeřávek vypěstovat, vřele to doporučuji. Nemáte-li zahrádku, postačí i balkon (bednička země o rozměru 30x30x30 cm).

Semínka dnes běžně koupíte v obchodě pro zahrádkáře. Já kupuji kvalitnější semena, od české firmy SEMO.

Vyséváme ho od poloviny května do poloviny června a rostliny následně vyjednotíme tak, aby pro jednu rostlinu vznikl prostor cca 50 cm.

Pokud budete mít opravdu silnou rostlinu, na balkónu i na zahrádce, stačí vám 1-2 rostliny. Nemusíte ani hnojit, postačuje mu i chudší půda. Je však nutné jej pravidelně zalévat, nemá rád sucho.

Na podzim i v zimě můžete kadeřávek průběžně sklízet odlamováním listů od spodu. Dorůstá výšky podle odrůdy až 100 cm.

Na jaře se objeví na kmeni kapusty (v místech původně odlomených listů) nové jarní listové výhonky, které jsou vynikající a křupavé.

Směle je využijte v kuchyni.

V květnu  rostlina samozřejmě vykvete, ale ani to nám nebrání v neustálém otrhávání listů do našich pokrmů.

Je to prostě vytrvalá, vydatná a chutná "kapusta".

 

Kapusta kadeřavá v září
Kapusta kadeřavá v září
Kapusta kadeřavá detail
Kapusta kadeřavá detail
Kapusta kadeřavá v únoru
Kapusta kadeřavá v únoru

Plněné rizolety směsí kadeřávku
Plněné rizolety směsí kadeřávku
Kapusta kadeřavá naplnila rizolety
Kapusta kadeřavá naplnila rizolety
Kapusta kadeřavá v rizoletách k plněné vepřové panence
Kapusta kadeřavá v rizoletách k plněné vepřové panence

Nové a chutné jarní výhonky kapusty
Nové a chutné jarní výhonky kapusty
Jarní výhonky na kmeni kapusty kadeřavé
Jarní výhonky na kmeni kapusty kadeřavé
Kapusta kadeřavá v červnu - v květu
Kapusta kadeřavá v červnu - v květu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

týna

sobota, 3. prosinec 2016
20:21

Dobrý den, já ho znám už více než 50 let, a jsme ráda, že s eznovu stává moderní zeleninou, protože si to zaslouží, opravdu je moc dobrá a polévka v zimě nemá chybu...přeji všem kdo neznají zkusit a dobrou chuť..týna


posted by: týna [Odpovědět]

marcela

sobota, 3. prosinec 2016
22:51

marcela

Dobrý den Týno, za Váš komentář jsem moc ráda. Já kadeřávek pěstuji 4 roky. Je to taková nezničitelná zelenina, která vydrží horko i silný mráz.Její použití je široké. V zimě je úžasné vyběhnout na zahradu a natrhat si listy kadeřávku nebo cibule zimní. Minulý týden jsem v Tescu objevila sáčky s 200 g kadeřávkových listů (jsou lehké, tak jich byl velký sáček). Měla jsem z toho radost. Děkuji Vám za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Rebarbora - Reveň kadeřavá

Rebarbora - Reveň kadeřavá

Rebarbora je velice vítaným zpestřením jarních pokrmů. Rebarbora je ovoce. Sběr a konzumace rebarborových stonků se doporučuje v období od dubna do svátku sv. Jana, tj. 24. června, kdy jsou pro konzumaci nejkvalitnější. Dnes toto ovoce/zeleninu lze připravovat nejen jako dezert, ale i jako přílohy …

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.


Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Když se vám urodí velké množství dýní, napadne vás, jak s nimi naložíte. Přimlouvám se, nedělejte z nich podzimní strašáky na „Halloween“. Raději dětem a rodině udělejte výbornou polévku nebo kaši. Brambory a dýně jsou velmi elegantní pár.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.