Polévka z kapusty a šumavských lišek, zahuštěná ochucenou chlebovou strouhankou

8. únor 2015

Tahle polévka je velmi sytá a chutná. Řeknete si, kde seženete teď v zimě lišky? Já jsem si jich přivezla v létě plný koš ze Šumavy a zamrazila, ale lišky klidně nahradíte hlívou ústřičnou. Ta je k dostání v každém supermarketu a ve vývaru má také báječnou chuť. Chlebovou strouhanku si udělejte vždy, když vám chleba doma zbývá. Nechte ji oschnout a pak ji využijte třeba jako já, na zahuštění polévky či na obalení ryby.

Polévka z kapusty a šumavských lišek, zahuštěná ochucenou chlebovou strouhankouPolévka z kapusty a šumavských lišek, zahuštěná ochucenou chlebovou strouhankou

Na silný vývar budeme potřebovat

  • 1 velkou mrkev
  • 1 řapík celeru
  • Plátek bulvy celeru - asi 1 cm silný
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kg vepřových kostí (v síti prodejen MAKRO cca 10,- Kč za 1 kg)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli
  • 3 listy kapusty (měla jsem kapustu kadeřavou), ale lze použít jakoukoli
  • 1,5 listru vody

Postup přípravy vývaru

Vepřové kosti opereme, mají na sobě zbytky masa, které po uvaření obereme a dáme do hotové polévky.

Kosti vložíme do většího hrnce, přidáme zbývající suroviny s výjimkou kapustových listů a vaříme pomalu, minimálně 2 hodiny. Pak do vývaru položíme kapustové listy a vaříme ještě ½ hodiny.

Z hotového vývaru vyndáme maso (kosti) i všechnu zeleninu. Vývar přecedíme. Protože u této polévky není potřeba, aby byl vývar naprosto čirý, přecedíme jej přes velké síto.

Vařenou mrkev nakrájíme na úhledné kostičky, kapustové listy rovněž nakrájíme na kousky a maso obereme z kostí. Vařený celer nepřidávám, protože ho při práci sním.

Nyní si připravíme ochucenou chlebovou strouhanku.

Na přípravu ochucené chlebové strouhanky potřebujeme

  • 100 g chlebové strouhanky vč. chlebových kůrek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 polévkovou lžíci petrželové nati

Strouhanku po odvážení vložíme do misky a přidáme olivový olej. Na prkénku na velmi jemno nakrájíme česnek, posypeme ho solí a plochou stranou nože česnek rozetřeme, až nám vznikne česneková pasta. Petrželku nasekáme na jemno. Vše promneme, nejlépe prsty.

Na dokončení polévky budeme potřebovat

  • Větší hrnec (třeba ten, ve kterém se vařil vývar - samozřejmě, že ho před tím musíme umýt)
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 10-15 ks lišek překrojených na polovinu (nebo 3-4 ks hlívy)
  • Sůl a pepř podle chuti

Do rozehřátého hrnce dáme olivový olej a lišky (nebo hlívu). Restujeme asi 5 minut. Pak k houbám přisypeme připravenou ochucenou strouhanku. Nyní vše promícháme a dál smažíme 10-15 minut. Chlebová strouhanka se krásně opeče, česnek a houby přidají aroma.

Nyní vše zalijeme vývarem a promícháme. Přivedeme k varu, vypneme sporák a necháme polévku tepelně „dojít“. Nakonec do polévky vložíme nakrájenou mrkev, kapustu a maso.

Polévku ochutnáme, dosolíme a opepříme dle našich chutí.

Na talíři můžeme přidat dle libosti ještě olivový olej, nebo polévku lehce zastrouhat parmazánem.

Výsledek předčí Vaše očekávání.

 

A můžeme začít vařit vývar
A můžeme začít vařit vývar
Ochucená chlebová strouhanka
Ochucená chlebová strouhanka
Vařená zelenina a vepřové kosti
Vařená zelenina a vepřové kosti

Lišky
Lišky
Uvařená a nakrájená kapusta kadeřavá
Uvařená a nakrájená kapusta kadeřavá
Tančící lišky na olivovém oleji
Tančící lišky na olivovém oleji

Obrané maso z kostí a nakrájená mrkev
Obrané maso z kostí a nakrájená mrkev
Ochucená chlebová strouhanka s liškami
Ochucená chlebová strouhanka s liškami
Hotová polévka
Hotová polévka


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 31x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.