A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Ragú – ragout

23. říjen 2015

Ragú je kořeněné dušené jídlo s masem nebo rybou, či houbami a zeleninou. Italské slovo ragú pochází ze starofrancouzského ragouster – „oživit chuť“. Ragú se narodilo ve francouzské kuchyni.

Ragú – ragoutRagú – ragout

Do základu omáčky z olivového oleje nebo másla přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Zasmažíme a doplníme kostičkami kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel). Pro barvu a chuť přidáme loupaná rajčata a bylinky. Nejlepší jsou čerstvé.

Směs se nechá na pánvi změknout. Pak přidáme maso buď v celku nebo nakrájené či namleté. Na druhu masa nezáleží. Může to být maso hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, ryby, zvěřina nebo drůbeží.

Malé knedlíčky, nejen masové, tento pokrm vhodně doplní.

Z hub jsou nejlepší mladé plodnice hřibů nebo lišky.

Ragú můžeme připravit i bez masa, jen z jemných druhů zeleniny.

Klasickým příkladem ragú je „Ragú alla Bolognese“, či u nás notoricky známý guláš. Nebo také francouzský „Boeuf Bourguignon“.

Rozeznáváme ragú bílé, které nejčastěji zjemňujeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně.

Ragú hnědé bohatě podléváme kvalitním suchým červeným vínem.

Ragú červené, podlévané vínem bílým a zahuštěné drcenými rajčaty. Je to lehčí, italská, variace.

 

Ragú s krůtím masem
Ragú s krůtím masem
Zeleninové ragú s lososem 1
Zeleninové ragú s lososem 1
Zeleninové ragú s lososem 2
Zeleninové ragú s lososem 2


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Tyhle báječně chutnající knedlíčky, nebo také noky, jsem poprvé ochutnala v Itálii. Natolik mě zachutnali, že jsem si říkala, že musím získat recept. Recept jsem sehnala a ráda se s vámi o něj podělím.


Chilli paprička

Chilli paprička

Kdo z nás by neznal chilli papričky. Krásné na pohled a krásně pálivé. Pojďme si krátce o chilli papričkách něco povědět.

Petržel – tři sestry petrželky (latinsky Petroselinum)

Petržel – tři sestry petrželky (latinsky Petroselinum)

Petrželové lupení musím mít v kuchyni vždy na dosah ruky. Nejen že je zdrojem vitamínů a stopových prvků, ale pokrmy se s ním dají krásně dozdobit. Co by byla polévka bez voňavé, nasekané petrželové nati. Umíte si představit svíčkovou bez kořenové petržele. Já ne.