A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

16. srpen 2015

Jak uvařit fazole aby byly dobře stravitelné? Nebojte se toho. Mám vyzkoušený postup vaření fazolí, po kterém nebudete mít nepříjemný pocit nadýmání.

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmalyVaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Nepřehlížejte fazolová semena ani fazolové lusky – obojí je velmi zdravé.

Semena dodávají tělu velké množství cenných látek, zejména bílkovin - proteinů, zdravých tuků a stopových prvků. Navíc obsahují vitamíny skupiny B.

Semena fazolí obsahují vysoký obsah železa. Protože železo se do našeho těla dostane pouze za pomoci vitaminu C, je dobré do pokrmů přidat vždy i několik kapek citronové šťávy.

RADA, jak uvařit fazole, aby nenadýmaly

S přípravou fazolí před jejich samotným vařením si dejte práci a věnujte tomu čas.

Když budete vařit semena fazolí, buď samostatně, nebo jako součást polévek či jiných pokrmů, namočte je den předem do vody.

Misku s fazolemi nejprve zalijte horkou vodou a nechte je odstát maximálně 1 hodinu. Fazole lehce nabydou, promíchejte je a pak vodu slijte.

Tento proces opakuji ještě 1x až 2x. Podle času.

Druhý den ráno vodu opět slijte a tentokrát ji zalijte vodou studenou. Výměnu studené vody proveďte minimálně 3x. Zase v intervalech podle toho, kolik máte času.

Poslední vodu slijte a připravené fazole dejte vařit do pokrmu. Budete-li vařit fazole samostatně, nikdy vodu nesolte a už vůbec nikdy nepřidávejte do vody cokoli kyselého. Fazole by byly tvrdé i za dvě hodiny. Viz proces beta-eliminace.

Věřte – nevěřte, ale takto připravené „vykoupané“ fazole nenadýmají.

Podle provedených průzkumů zkonzumujeme ročně na osobu asi 2 kg fazolových semen. Abychom využili veškerý potenciál obsažený ve fazolových semenech, měli bychom spotřebu alespoň zdvojnásobit.

Fazolová semena totiž preventivně chrání před nemocemi jater a močového měchýře, jsou ideální potravinou pro nemocné revmatismem, posilují srdce a krevních oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Chcete-li mít silný energetický potenciál, jezte fazole.

Díky vláknině jsou velkým benefitem pro správnou funkci trávicího systému.

Čím jsou fazolová semena tmavší, tím je jejich chuť výraznější a jsou stravitelnější.

Prodej čerstvých lusků v Rijece
Prodej čerstvých lusků v Rijece
Fazolová semena na tržišti v Rijece
Fazolová semena na tržišti v Rijece
Fazolí je skutečně nadúroda
Fazolí je skutečně nadúroda

Fazolová semena
Fazolová semena
Suché fazolové lusky
Suché fazolové lusky
Různé druhy fazolů
Různé druhy fazolů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.75 hvězdiček / Hodnoceno: 44x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

grklsejgerl

středa, 17. říjen 2018
15:23

Pripravene fazole dejte varit do pokrmu? co to je jako, neni zde napsane jak dlouho se maji fazole varit samostatne ani jak dlouho se maji varit kdyz je pridam do pokrmu, clanek na 2 veci, hodnotim 1/5


marcela

čtvrtek, 18. říjen 2018
10:06

marcela

to grklsejgerl: Vážený respondente, vy jste vůbec nepochopil/a, že článek je o přípravě fazolí před vařením. Protože když je "nevykoupete", budete mít z břicha plynojem.

Jen připomínám, že fazole se vaří poměrně dlouho a u každého druhu je to jinak. Tudíž nemohu specifikovat dobu varu. Jiná je i doba varu v tlakovém hrnci a jiná v klasickém hrnci. Myslím si, že i začínající kuchař po hodině vaření pozná, zda jsou fazole měkké či tvrdé.

Vaše milé hodnocení mne nepřekvapilo s ohledem na větu ve vašem komentáři: "co to je jako".


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

lopata

středa, 6. březen 2019
14:36

to marcela:
"...článek je o přípravě fazolí před vařením."
V tom případě je nadpis článku velice zavádějící.


posted by: lopata [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

čtvrtek, 7. březen 2019
09:31

marcela

to lopata: Možná, že máte pravdu. Co navrhujete? Jaký titul by měl článek, dle Vás, nést? Není vyloučeno, že pokud mi Váš návrh zaujme, že titul změním. Děkuji za vstřícnou odpověď.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

vařič

sobota, 23. březen 2019
12:25

Dobrý den, jak tedy správně uvařit fazole ? V článku jsem se dozvěděl jenom jak je namočit... děkuju


posted by: vařič [Odpovědět]

marcela

sobota, 23. březen 2019
13:39

marcela

to vařič: Milá paní vařičko, či lopato nebo jaksibudeteříkatpříště, váš komentář je stále stejný.... Chci vás jen upozornit, pokud sem příště přidáte další komentář na stejné téma, pak všechny smažu.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Nada

neděle, 28. duben 2019
12:48

Dobrý den, paní Marcelo, Vás článek je vyčerpávající a super. Zrovna jsme řešily, jak správně fazole uvařit, aby nenadymaly čerstvou maminku, která kojí svého chlapecka a fazole ma moc ráda.
Určitě, lide kteří článek pochválili plným počtem hvezdicek je vše jasné a pochopitelne a ti, co kritizují, budou kritizovat všechno a stale. Takže, za mě diky. Zdraví Vás Nada


posted by: Nada [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. duben 2019
09:19

marcela

to Nada: Dobrý den, paní Naďo. Děkuji za Váš milý komentář. Ve svých článcích se nesnažím poučovat, ale jen předávat své vlastní zkušenosti, aby zájemci o mé články nedělali stejné chyby, které jsem děla z neznalosti já.
Mamince i chlapečkovi přeji hodně zdraví.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Když vám ve žlučníku narostou kameny, zcela zásadně vám to změní stravovací návyky. Nastoupí drastická dieta. „Improvizovaná“ koprová omáčka se dát připravit i při dodržení všech dietních postupů. A věřte, že chutná velmi dobře.


Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Moje vášeň pro vaření mne nečekaně zavedla až na Slovensko. Uveřejnila jsem jeden ze svých receptů na největším slovenském kulinářském portálu VARECHA.SK a umístila jsem se mezi pěticí nejsledovanějších receptů měsíce. A díky tomuto faktu jsem vyhrála účast na workshopu, který VARECHA.SK pořádala a …

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.