A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

16. srpen 2015

Jak uvařit fazole aby byly dobře stravitelné? Nebojte se toho. Mám vyzkoušený postup vaření fazolí, po kterém nebudete mít nepříjemný pocit nadýmání.

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmalyVaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Nepřehlížejte fazolová semena ani fazolové lusky – obojí je velmi zdravé.

Semena dodávají tělu velké množství cenných látek, zejména bílkovin - proteinů, zdravých tuků a stopových prvků. Navíc obsahují vitamíny skupiny B.

Semena fazolí obsahují vysoký obsah železa. Protože železo se do našeho těla dostane pouze za pomoci vitaminu C, je dobré do pokrmů přidat vždy i několik kapek citronové šťávy.

RADA, jak uvařit fazole, aby nenadýmaly

S přípravou fazolí před jejich samotným vařením si dejte práci a věnujte tomu čas.

Když budete vařit semena fazolí, buď samostatně, nebo jako součást polévek či jiných pokrmů, namočte je den předem do vody.

Misku s fazolemi nejprve zalijte horkou vodou a nechte je odstát maximálně 1 hodinu. Fazole lehce nabydou, promíchejte je a pak vodu slijte.

Tento proces opakuji ještě 1x až 2x. Podle času.

Druhý den ráno vodu opět slijte a tentokrát ji zalijte vodou studenou. Výměnu studené vody proveďte minimálně 3x. Zase v intervalech podle toho, kolik máte času.

Poslední vodu slijte a připravené fazole dejte vařit do pokrmu. Budete-li vařit fazole samostatně, nikdy vodu nesolte a už vůbec nikdy nepřidávejte do vody cokoli kyselého. Fazole by byly tvrdé i za dvě hodiny. Viz proces beta-eliminace.

Věřte – nevěřte, ale takto připravené „vykoupané“ fazole nenadýmají.

Podle provedených průzkumů zkonzumujeme ročně na osobu asi 2 kg fazolových semen. Abychom využili veškerý potenciál obsažený ve fazolových semenech, měli bychom spotřebu alespoň zdvojnásobit.

Fazolová semena totiž preventivně chrání před nemocemi jater a močového měchýře, jsou ideální potravinou pro nemocné revmatismem, posilují srdce a krevních oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Chcete-li mít silný energetický potenciál, jezte fazole.

Díky vláknině jsou velkým benefitem pro správnou funkci trávicího systému.

Čím jsou fazolová semena tmavší, tím je jejich chuť výraznější a jsou stravitelnější.

Prodej čerstvých lusků v Rijece
Prodej čerstvých lusků v Rijece
Fazolová semena na tržišti v Rijece
Fazolová semena na tržišti v Rijece
Fazolí je skutečně nadúroda
Fazolí je skutečně nadúroda

Fazolová semena
Fazolová semena
Suché fazolové lusky
Suché fazolové lusky
Různé druhy fazolů
Různé druhy fazolů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.67 hvězdiček / Hodnoceno: 52x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

František Flos

čtvrtek, 26. září 2019
16:30

Mám moc rád fazole becoky - velké jako palec. Vaří se dlouho a problém je v tom, že když je neosolím, tak pak nejsou dobré. Sůl musí nadifundovat do dělohy přes osemení. Osolit se musí během vaření v cca 3/4 měkkosti. Problém je, že polovičku fazolí vyjím, při testování. :-) Jinak fajn článek.


posted by: František Flos [Odpovědět]

marcela

pondělí, 30. září 2019
10:49

marcela

to František Flos: Pane Flos, fazole máme velmi rádi a také si je doma pěstujeme.
Fazole "becoky" jsem neznala, ale zjistila jsem si na netu, že jsou to velkoodrudové fazole, kterým se tak říká na Ostravsku a v okolí Frýdku Místku.
A děkuji za pochvalu článku.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Víťa

pátek, 27. září 2019
16:56

Mám rád fazole na všechny způsoby, ale nejradši mám, když se do vody přidá kostka masoxu (lépe vývar). Potom chutnají jako oříšky, a když se přidá plátek uzené krkovičky a volské oko, je to balada. ( pozor nekazit okurkou)

Dobrou chuť


posted by: Víťa [Odpovědět]

marcela

pondělí, 30. září 2019
10:51

marcela

to Víťa: Díky za komentář, uzené a vývar ještě nikdy nic nezkazily.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Dana

středa, 23. říjen 2019
08:46

Zdravím, škoda, že jsem článek nevyhledala včera, nechala jsem fazole - jako vždy - jen namočené přes noc, vyzkoušela bych komplet "koupání", mně přijde článek dosti srozumitelný. Spíš jsem hledala a pídila, zda vodu z máčení vylít nebo v ní fazole uvařit, někdo doporučuje tak, jiný tak, prozatím jsem vždy vylévala, děkuji za objasnění a prosím o vysvětlení, některé odrůdy fazolí i po uvaření a v podstatě i při rozvaření je fazolka na skus tvrdá.... kde je chyba? Děkuji. Dana


posted by: Dana [Odpovědět]

marcela

středa, 23. říjen 2019
10:35

marcela

to Dana: Dobrý den, paní Dano,
ptáte se, kde je chyba.
Myslím si, že je to druhem fazolí. Fazole vaříte hodinu i déle, z jednotlivých fazolek už odpadávají slupky a jádro je stále tvrdé. To ale není chybou kuchařky, ale druhem použitých fazolí. Já, pokud mohu, nejraději používám menší hnědé strakaté FAZOLE BORLOTTI. Prodávají je i u nás. Já si je pěstuji sama.
Zkušení říkají, že by se k vařícím se fazolím měla přidat malá lžička jedlé sody. Zkuste na malém vzorku a uvidíte.
Nerada používám směs luštěnin na polévku. Většinou obsahuje několik druhů fazolí. Jedny jsou měkké, některé aldente a některé, bohužel, jsou tvrdé jako broky.
Zkuste Bortotti a nebo lžičku jedlé sody. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Olga

čtvrtek, 13. únor 2020
20:39

Miluji salát : fazole po všech procedurách, tedy namáčení a proplachování dám vařit a protože mám ráda ty tak zvaně tmavé a kropenaté, tak asi 1 hodinu. Následně nechám v hrnci cca 2 cm vody z vaření a podle množství dám do hrnce nakrájenou cibuli , přidám pepř , sůl . Vše provedu rychle, aby byly fazole horké, přiklopím poklicí a protřepám. Nechám cca 10 min odstát a pak už přidám jen olivový olej. Je to výborné i studené :D


posted by: Olga [Odpovědět]

marcela

pátek, 14. únor 2020
16:54

marcela

to Olga: Dobrý den, Olgo. Děkuji Vám za Váš komentář "k věci", tedy jak uvařit fazole tak, abychom si pochutnali neměli následné potíže.
Také děkuji za recept na Váš fazolový salát. Rozhodně ho vyzkouším, protože mě chutnají jak fazole, tak čočka. M.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

grklsejgerl

středa, 17. říjen 2018
15:23

Pripravene fazole dejte varit do pokrmu? co to je jako, neni zde napsane jak dlouho se maji fazole varit samostatne ani jak dlouho se maji varit kdyz je pridam do pokrmu, clanek na 2 veci, hodnotim 1/5


marcela

čtvrtek, 18. říjen 2018
10:06

marcela

to grklsejgerl: Vážený respondente, vy jste vůbec nepochopil/a, že článek je o přípravě fazolí před vařením. Protože když je "nevykoupete", budete mít z břicha plynojem.

Jen připomínám, že fazole se vaří poměrně dlouho a u každého druhu je to jinak. Tudíž nemohu specifikovat dobu varu. Jiná je i doba varu v tlakovém hrnci a jiná v klasickém hrnci. Myslím si, že i začínající kuchař po hodině vaření pozná, zda jsou fazole měkké či tvrdé.

Vaše milé hodnocení mne nepřekvapilo s ohledem na větu ve vašem komentáři: "co to je jako".


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

lopata

středa, 6. březen 2019
14:36

to marcela:
"...článek je o přípravě fazolí před vařením."
V tom případě je nadpis článku velice zavádějící.


posted by: lopata [Odpovědět] [Skrýt]

marcela

čtvrtek, 7. březen 2019
09:31

marcela

to lopata: Možná, že máte pravdu. Co navrhujete? Jaký titul by měl článek, dle Vás, nést? Není vyloučeno, že pokud mi Váš návrh zaujme, že titul změním. Děkuji za vstřícnou odpověď.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

vařič

sobota, 23. březen 2019
12:25

Dobrý den, jak tedy správně uvařit fazole ? V článku jsem se dozvěděl jenom jak je namočit... děkuju


posted by: vařič [Odpovědět]

marcela

sobota, 23. březen 2019
13:39

marcela

to vařič: Milá paní vařičko, či lopato nebo jaksibudeteříkatpříště, váš komentář je stále stejný.... Chci vás jen upozornit, pokud sem příště přidáte další komentář na stejné téma, pak všechny smažu.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Nada

neděle, 28. duben 2019
12:48

Dobrý den, paní Marcelo, Vás článek je vyčerpávající a super. Zrovna jsme řešily, jak správně fazole uvařit, aby nenadymaly čerstvou maminku, která kojí svého chlapecka a fazole ma moc ráda.
Určitě, lide kteří článek pochválili plným počtem hvezdicek je vše jasné a pochopitelne a ti, co kritizují, budou kritizovat všechno a stale. Takže, za mě diky. Zdraví Vás Nada


posted by: Nada [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. duben 2019
09:19

marcela

to Nada: Dobrý den, paní Naďo. Děkuji za Váš milý komentář. Ve svých článcích se nesnažím poučovat, ale jen předávat své vlastní zkušenosti, aby zájemci o mé články nedělali stejné chyby, které jsem děla z neznalosti já.
Mamince i chlapečkovi přeji hodně zdraví.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Jak mi koprová omáčka zachránila život

Když vám ve žlučníku narostou kameny, zcela zásadně vám to změní stravovací návyky. Nastoupí drastická dieta. „Improvizovaná“ koprová omáčka se dát připravit i při dodržení všech dietních postupů. A věřte, že chutná velmi dobře.


Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Jak jsem vařila v Bratislavě (workshop)

Moje vášeň pro vaření mne nečekaně zavedla až na Slovensko. Uveřejnila jsem jeden ze svých receptů na největším slovenském kulinářském portálu VARECHA.SK a umístila jsem se mezi pěticí nejsledovanějších receptů měsíce. A díky tomuto faktu jsem vyhrála účast na workshopu, který VARECHA.SK pořádala a …

Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek

Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek

Také se občas vracíte ve svých vzpomínkách do dětství? Já ano a většinou je moje vzpomínka spojená s nějakým jídlem, protože jídlo v době mého dětství bylo pro mne velký strašák. Ale v maminčině kuchyni byly pro mne i milosrdné výjimky, jako třeba polévka KYSELKA, kterou měl rád tatínek a já také.