Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

20. červen 2015

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenzi. Nejen, že výborně chutnají, ale provoníte byt kořením a chuť knedlíků to ještě umocní.

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkouRecept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Na přípravu 18 kusů knedlíků budeme potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce)
  • 70 g hladké mouky + další mouku na podsypání
  • 70 g dětské krupičky
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli
  • 18 ks vyzrálých jahod
  • Mikrotenový sáček nebo potravinářskou folii

Na vaření knedlíků si připravíme

  • Hrnec s širším dnem
  • 2 litry vody
  • Plátek citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 ml rumu Tuzemák-Božkov
  • 1 rovná čajová lžička soli
  • 1 hřebíček

Na dozdobení knedlíků budeme potřebovat

  • 100 g tvrdého tvarohu jemně nastrouhaného
  • 1 dl sladké smetany na šlehání
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Moučkový cukr dle chuti každého strávníka

 

Postup přípravy tvarohových knedlíků

Do mísy odvážíme obě mouky, přidáme tvaroh, máslo nakrájené na menší kousky a rozklepnuté vajíčko. Ručně vypracujeme těsto.

Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme odležet v ledničce minimálně 2 hodiny.

 

Rada

Pokud jste v časové tísni, stačí dát těsto do mrazáku na 20 minut a výsledek je stejný. S vychlazeným těstem se lépe pracuje.


Než se nám těsto vychladí, připravíme si lázeň, ve které budeme vařit knedlíky.

Ukrojíme pěkný plátek citronu, zasypeme jej vanilkovým cukrem, přelijeme rumem, přidáme hřebíček, sůl a vše zalijeme 2 litry vody. Přiklopíme a necháme ohřát.

Vychlazené těsto přendáme na pomoučený vál a nožem rozdělíme na požadovaný počet kusů.

Kousky těsta obalíme v hladké mouce a v dlaních vytvoříme placičku, do které zabalíme jednotlivé jahody.

Připravené knedlíky vkládáme do vroucí lázně a vaříme je společně 5-6 minut. Děravou naběračkou je vyndáme na mísu.

Knedlíky se při vaření nelepí na dno a po uvaření se nelepí ani jeden na druhý.

 

Knedlíky nepropichujeme.


Každou porci knedlíků posypeme nastrouhaným tvarohem, posypeme cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

U nás doma bylo zvykem ještě přidat 2-3 lžíce sladké smetany. Je to lahoda.

Nyní se můžeme směle pustit do této aromatické i chuťové bomby.

 

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 78x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…


Recept na kynuté knedlíky

Recept na kynuté knedlíky

Uchovávám recept starý možná 100 let. Nejsou to knedlíky, které položíte na talíř, a oni okamžitě nasají omáčku ve svém okolí, vytvoří se z nich houba, a začnou se rozpouštět (brrrr….). Tyhle knedlíky jsou lahodné a se všemi omáčkami tvoří chuťově harmonický pár. Hlávkové či kedlubnové zelí je s nim…

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Přiznám se, že tahle roláda od kolegyně Jitky mě dostala. Je mimořádně jedlá a s mascarpone a čerstvými jahodami chutná přímo nebesky. No posuďte sami.