Hustá pórková polévka s uzeninou

8. prosinec 2018

Pórková polévka byla první, kterou maminka převzala do svého jídelníčku z mojí kuchyně. S tatínkem si ji tak oblíbili, že maminka k ní vždy napekla mísu topinek a oběd byl hotový. V zimních měsících roku vařím pórkovou polévku často. Zahřeje, má veselou barvu a je neskutečně chutná.

Hustá pórková polévka s uzeninouHustá pórková polévka s uzeninou

Na přípravu 6 porcí husté pórkové polévky si připravíme

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 větší pórek, nakrájený na kolečka (i se zelenou natí)
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 větší mrkev nakrájenou na půlkolečka
  • 1-2 stroužky česneku rozetřeného se solí
  • 100 g uvařené a rozmixované dýně hokkaido (nemusí být, ale polévce dodá zlatou barvu)
  • Špetka kmínu
  • 1 kávovou lžičku kari (curry)
  • 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
  • Sůl a pepř na dochucení polévky
  • Špetka majoránky
  • 1 špekáček či klobása (nakrájet na kostky)
  • Na dozdobení petrželka nebo pažitka

Zavářka

  • ½ dl zakysané smetany
  • ½ dl mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 čajovou lžičku krupice
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 naběračku horké vody

Postup přípravy husté pórkové polévky s uzeninou

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme špetku kmínu a osmažíme kostičky cibule (obr. 2).

Zatím co se cibule smaží, nakrájíme si pórek na kolečka (obr. 1).

Po zasmažení cibule přidáme rozetřený česnek a mrkev (obr.3). Krátce zarestujeme a promícháme.

Jako poslední přidáme na pánev porek . Vše promícháme, posolíme a necháme přibližně minutu smažit (obr. 4).

Pak hrnec zakryjeme poklicí a necháme pórek dušením změknout. Stačí na to 5 minut.

Postup přípravy polévkyPostup přípravy polévky
Zdroj:Marcela Hackerová

Polévkový základ zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme rozmixovanou dýni hokkaido a kari. Dýni přidávám pro barvu, polévka je pak zlatavá. Polévku necháme povařit na mírném ohni 20 minut.

TIP

Z kostek špekáčku nebo klobásy vysmažím na pánvičce tuk. Kostičky jsou pak masovější a chutnější. Vysmažený tuk dál nepoužívám.

Připravíme si zavářku ze zakysané smetany, mléka, vajíčka a krupičky (obr. 6). Metličkou zavářku prošleháme a ochutíme ji solí (obr. 7).

Před přidáním do polévky k zavářce přidáme naběračku horké vody nebo polévky a ještě jednou prošleháme. Přidáním horké tekutiny do zavářky si zajistíme, že polévka bude bez sražených hrudek smetany.

Postup přidání zavářky do polévkyPostup přidání zavářky do polévky
Zdroj:Marcela Hackerová

Část polévky (obr. 7), asi třetinu, odebereme a dvě třetiny polévky v hrnci ponorným mixérem ji rozmixujeme.

Následně odebranou část vrátíme do hrnce a polévku zalijeme připravenou zavářkou (obr. 8). Promícháme a povaříme 10 minut.

Polévku dochutíme solí, mletým černým pepřem a špetkou majoránky. Na talířích zdobíme petrželkou neno směsí nasekaných bylinek a kostičkami uzeniny.

Nakrájený pórek
Nakrájený pórek
Smažení zeleniny
Smažení zeleniny
Osmažené kostičky uzeniny zbavené tuku
Osmažené kostičky uzeniny zbavené tuku

Zavářka do polévky
Zavářka do polévky
Pórková polévka před vařením
Pórková polévka před vařením
Odebraná jedna třetina polévky
Odebraná jedna třetina polévky

Přidání zavářky do polévky
Přidání zavářky do polévky
Hustá pórková polévka s uzeninou
Hustá pórková polévka s uzeninou
Hustá pórková polévka s uzeninou.
Hustá pórková polévka s uzeninou.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 18x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

Čočka s uzeninou, cibulkou a kořením, bez jíšky

Proč se čočka za mého dětství doma nepřipravovala opravdu nevím. V mé kuchyni má čočka zelenou a nikdy v mých zásobách nesmí chybět. Příprava čočky není složitá, může být podávána jako hlavní jídlo, jako příloha i jako salát.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.