Polévka z rajských jablíček

16. červenec 2015

Když jsem poprvé ochutnala tuhle verzi polévky z rajčat v penzionu U Šulků na Kvildě, věděla jsem, že to bude láska na celý život. Chutná sladce jako vyzrálá rajčata a koření zvýrazní její chuť.

Polévka z rajských jablíčekPolévka z rajských jablíček

Víte že ....

rajčata tepelnou úpravou získávají na hodnotě.

Vařením se v nich koncentrují výživové látky, zejména lykopen, velice silný antioxidant.

Rajský koncentrát obsahuje 10x větší množství lykopenu, než rajčata za syrova.

Na přípravu polévky z rajských jablíček budeme potřebovat

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nakrájené na jemno
  • 1 velkou mrkev nastrouhaná na jemném struhadle
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 litr hovězího vývaru (nebo vody)
  • ¾ l drcených italských rajčat
  • 1 PL rajského protlaku
  • 1 bobkový list
  • 4 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 4 ks mletého hřebíčku
  • 4 ks mletých kuliček nového koření
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička soli (podle chuti strávníků lze ubrat nebo přidat)

 

 

Suroviny na přípravu polévkySuroviny na přípravu polévky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

 

TIP

Pokud polévku nebudou jíst děti, lze přidat na špičku nože mletou pálivou papriku.

 

Postup přípravy polévky z rajských jablíček

Do rozpáleného hrnce, ve kterém se bude polévka vařit, nalijeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibulku a nastrouhanou mrkev.  Obojí smažíme asi 8 minut.

Pak přidáme ovesné vločky a necháme je také asi 5 minut opéct společně s bobkovým listem.

Polévkový základ zalijeme drcenými rajčaty a přidáme polévkovou lžíci rajského protlaku, sůl a hovězí vývar (vodu).

Promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme probublávat minimálně půl hodiny.

Hrnec s polévkou odstavíme z ohně a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme do hladka.

Přidáme mletý hřebíček, mleté nové koření a mletou skořici. Jako poslední přidáme čtyři vrchovaté lžíce hnědého třtinového cuku.

Vše promícháme, hrnec zakryjeme poklicí a vše necháme minimálně 15 minut odpočinout, aby se chuť a vůně koření přenesla do polévky.

Před podáváním ještě ochutnáme a případně doladíme cukrem nebo solí.

 

Suroviny na přípravu polévky
Suroviny na přípravu polévky
Detail polévky z rajských jablíček
Detail polévky z rajských jablíček
Polévka z rajských jablíček
Polévka z rajských jablíček


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky mám nejraději připravené s omáčkou z rajských jablíček a smetany. V původním receptu, který zřejmě pochází odněkud z Balkánu, určitě smetana nikdy nebyla. Smetana ale omáčku zjemní a přidá jí na chuti.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.