Polévka z rajských jablíček

Polévka z rajských jablíček
16.7.2015  |  Stáhnout jako PDF

Když jsem poprvé ochutnala tuhle verzi polévky z rajčat v penzionu U Šulků na Kvildě, věděla jsem, že to bude láska na celý život. Chutná sladce jako vyzrálá rajčata a koření zvýrazní její chuť.

Víte že ....

rajčata tepelnou úpravou získávají na hodnotě.

Vařením se v nich koncentrují výživové látky, zejména lykopen, velice silný antioxidant.

Rajský koncentrát obsahuje 10x větší množství lykopenu, než rajčata za syrova.

Na přípravu polévky z rajských jablíček budeme potřebovat

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nakrájené na jemno
  • 1 velkou mrkev nastrouhaná na jemném struhadle
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 litr hovězího vývaru (nebo vody)
  • ¾ l drcených italských rajčat v konzervě nebo rajčatové passaty
  • 1 PL rajského protlaku
  • 1 bobkový list
  • 4 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 4 ks mletého hřebíčku
  • 4 ks mletých kuliček nového koření
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička soli (podle chuti strávníků lze ubrat nebo přidat)

 

 

Suroviny na přípravu polévkySuroviny na přípravu polévky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

 

TIP

Pokud polévku nebudou jíst děti, lze přidat na špičku nože mletou pálivou papriku.

 

Postup přípravy polévky z rajských jablíček

Do rozpáleného hrnce, ve kterém se bude polévka vařit, nalijeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibulku a nastrouhanou mrkev.  Obojí smažíme asi 8 minut.

Pak přidáme ovesné vločky a necháme je také asi 5 minut opéct společně s bobkovým listem.

Polévkový základ zalijeme drcenými rajčaty nebo passatou a přidáme polévkovou lžíci rajského protlaku, sůl a hovězí vývar (vodu).

Promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme probublávat minimálně půl hodiny.

Hrnec s polévkou odstavíme z ohně a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme do hladka.

Přidáme mletý hřebíček, mleté nové koření a mletou skořici. Jako poslední přidáme čtyři vrchovaté lžíce hnědého třtinového cuku.

Vše promícháme, hrnec zakryjeme poklicí a vše necháme minimálně 15 minut odpočinout, aby se chuť a vůně koření přenesla do polévky.

Před podáváním ještě ochutnáme a případně doladíme cukrem nebo solí.

 

  • Nový komentář
  • lamamylena 6.6.2021 12:19
    Jsem lehce zmatena. V popisku ingrediencí i v receptu píšete - přidáme polévkovou lžíci rajského protlaku, ale na obrázku vidím ryjčatové pyré (passatu). Můžete prosím upřesnit?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.6.2021 19:39
      Dobrý den, do receptu jsem doplnila z původních:
      ¾ l drcených italských rajčat v konzervě
      na:
      ¾ l drcených italských rajčat v konzervě nebo rajčatové passaty.
      Já používám obojí, podle toho, co zrovna mám při ruce. Jinak je polévka opravdu výborná a nám chutná. Když jsem před šesti roky tenhle recept psala, ještě jsem neměla vlastní passatu ani vlastní konzervovaná loupaná rajčata. Ale ta kupovaná jsou také skvělá. Pokud budete mít jakékoli dotazy, napište. M.
      Odpovědět