Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 5.

23. únor 2015

Den po zabijačce. Ani tento den není žádné volno. Práce zbývá ještě hodně. Výsledkem celé zabijačky je zpracování 98 % celého prasátka od rypáčku až po ocásek. Nevyhodí se téměř nic. Takovéto důkladné zpracování by se dnes mělo vyučovat v rámci řádné školní výuky. Je to příklad dokonalého využití surovin.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 5.Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 5.

Ráno vstáváme s o poznání menším optimismem, než před zabijačkou. Tento den začínáme až v devět hodin.

Hned vaříme kávu a každý bereme do ruky nůž a prkénko.

Krájíme a krájíme sádlo, kterého je asi 15 kg. Kostičky se snažíme krájet stejně velké, aby se vyškvařily všechny ve stejnou dobu.

Z tohoto množství získáme 15 sklenic (o obsahu 750 – 800 ml) vyškvařeného sádla. Vyškvařené sádlo nesolíme a mám vyzkoušeno, že na chladném místě vydrží 2 roky.

Z většiny škvarků, kterých je z patnácti kilogramů opravdu hodně, uděláme škvarkovou pomazánku.

Když jsem ji udělala poprvé, nikdo ji nechtěl.

Faktem je, že barevností neoplývá, ale chuťově je barevná neskutečně.

 

Příprava škvarkové pomazánkyPříprava škvarkové pomazánky
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Tak jsem ji každému přibalila anebo poslala alespoň na ochutnání a zbytek jsem přendala do plastových nádob o obsahu 200g a uschovala je v mrazáku při - 20° C.

Týden po zabijačce přijeli k bratrovi hosté z Moravy. Bratr pomazánku, lišácky, aby se jí elegantně zbavil, přidal na stůl k šunce, salámům a sýrům.

Přátelé z Moravy byli nadšeni a pomazánka ze stolu zmizela jako první.

 

Škvarková pomazánkaŠkvarková pomazánka
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Dnes si ji děláme i mimo zabijačku, opravdu stojí za to. Bratr si ji oblíbil natolik, že si ji v průběhu roku vyrábí sám, většinou na pohoštění při chlapských výletech, říkají jim „Pašeráci“.

Při obědě si dáváme od každého kousek, protože v den zabijačky jsme si jednotlivé pokrmy nemohli náležitě vychutnat.

Jedla se zabijačková polévka, zbytek ovaru, jitrnicový i jelitový prejt, někdo si přidal pár ještě teplých škvarků.

 

Jitrničky a jelítka, co by na to řekl Baloun ze Švejka?Jitrničky a jelítka, co by na to řekl Baloun ze Švejka?
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Posilněni kávou, jsme se pustili do balení masa, pečlivě jsme popisovali jednotlivé sáčky, abychom se pak v mrazáku lépe orientovali.

Na to nikdy nezapomeňte, protože po zamrazení vypadají všechny balíčky stejně.

Maso, které jsme nerozdali, tam bude čekat při - 22° C na další použití.

Posledním kouskem ze zabijačky zůstal na stole žaludek.

Pan řezník ho vypral ve studené vodě, ale protože s ním mám jasné úmysly, rozdělila jsem ho na dvě poloviny, ještě jednou vyprala v teplé vodě a dala jsem ho vařit do nesolené vody. Od bodu varu jsem vařila 20 minut.

Pak jsem vodu vylila, hrnec umyla a připravila jsem si vodu novou.

Do nové vroucí, osolené, vody jsem obě části ponořila a vařila jsem je 1 hodinu. Poté jsem obě části vyndala na prkénko, nechala vychladnout a nakrájela na úhledné kousky (např. 1x1 cm).

Nakrájené kousky žaludku jsem rozdělila na tři stejně velké hromádky, dala do sáčků, popsala a uložila do mrazáku.

Bude z nich báječná polévka na způsob dršťkové polévky.

Zabijačka je u konce a my všichni se silami také.

Ještě je třeba umýt nádobí a uklidit a všichni jsme šťastni, že je to za námi, že po příchodu domů nebudeme v našich bytech cítit vůni masa.

A ještě, než v autě cestou domů usnu, říkám si, že to bylo naposledy, co jsem něco takového dělala.

Ale po čase se nám všem začne po tom úžasném kolotoči stýskat a s příchodem prvního náznaku podzimu začneme říkat, jak by bylo úžasné to všechno zase zopakovat

Krev je nezbytnou surovinou
Krev je nezbytnou surovinou
Střívka připravená k plnění
Střívka připravená k plnění
Jitrničky a jelítka, co by na to řekl Baloun ze Švejka?
Jitrničky a jelítka, co by na to řekl Baloun ze Švejka?

Příprava škvarkové pomazánky
Příprava škvarkové pomazánky
Škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka
Správný řez
Správný řez

Tzv. Pajšl
Tzv. Pajšl
Pan řezník čistí žaludek
Pan řezník čistí žaludek
Bude potřeba hodně česneku
Bude potřeba hodně česneku


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 27x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háče…

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu.


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 2.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 2.

Týden do zabijačky. Pro převoz prasete musíte mít také přívěsný vozík za auto, pevnou bednu na přepravu prasete, kterou umístíte na přívěsný vozík. Poslední prasátko (200 kg jsme vezli ze vzdálenosti 40 km).

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 3.

Den před zabijačkou. Nejdůležitějším aktem celého dne je přivézt živé prase a umístit ho do chlívku. Jak si přečtete dál, není to vždy procházka růžovým sadem, ale tvrdý boj ....