Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

22. únor 2015

Den před zabijačkou. Nejdůležitějším aktem celého dne je přivézt živé prase a umístit ho do chlívku. Jak si přečtete dál, není to vždy procházka růžovým sadem, ale tvrdý boj ....

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 3.Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

Ze zkušenosti vím, že prasátko moc nespolupracuje a postrkovat 150-200 kg živé váhy dá práci.

Dobrým pomocníkem je dřevěná deska větších rozměrů (prasátku neublíží), třeba vyřazené dveře od kuchyňské linky.

Pomocí této desky jej v případě odporu zatlačíme do chlívku.

Velkou vychytávkou poslední zabijačky bylo přivázání respektive umístění smyčky provazu na zadní nohu nad kotník. S prasátkem se dá snáze manipulovat.

Prase už nekrmíme.

Dáme mu jen naředěné mléko s vodou, aby nemělo žízeň. V noci usne a ráno už jej do péče převezme pan řezník.

Uvaříme kroupy

Vezmeme 2 pětilitrové hrnce, do každého vysypeme 1 kg krup a důkladně je propláchneme. Na kroupy nalijeme vodu v poměru 1 : 3, vodu nesolíme.

Vaříme zvolna, občas je promícháme ode dna. Mají tendenci se přichytávat a následně samozřejmě připalovat. Doba vaření je cca 2 hodiny a všechna voda se musí vsáknout.

Ochutnáme, zda jsou měkké.

Pokud ne, přidáme trochu vody, promícháme a vaříme dál. Bylo to moje první setkání s kroupami a zjistila jsem, že jsou velmi chutné. Dnes jsou běžnou součástí naší kuchyně.

Připravíme cibuli a česnek.

Obojí oloupeme a odděleně uložíme do mis a přikryjeme potravinářskou folií.

Buchty do jitrnic nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Že je buchta tvrdá, není na závadu, naopak.  Nakrájených buchet ze čtyř upečených vek bude velká taška. Dál s nimi budeme pracovat až následující den.

Je třeba postavit venkovní kotel

a připravit dostatečné množství měkkého dřeva – bude se pod ním topit minimálně 12 hodin.

A nakonec je potřeba dojet k panu řezníkovi pro velké necky-troky, šráky, řeznický vál, plničku jitrnic a další nezbytné potřeby.

Přijíždějí první členové rodiny, panuje veselí, ale mějte na paměti, že se na druhý den potřebujete dobře vyspat.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háče…

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu.


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 5.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 5.

Den po zabijačce. Ani tento den není žádné volno. Práce zbývá ještě hodně. Výsledkem celé zabijačky je zpracování 98 % celého prasátka od rypáčku až po ocásek. Nevyhodí se téměř nic. Takovéto důkladné zpracování by se dnes mělo vyučovat v rámci řádné školní výuky. Je to příklad dokonalého využití su…

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 2.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 2.

Týden do zabijačky. Pro převoz prasete musíte mít také přívěsný vozík za auto, pevnou bednu na přepravu prasete, kterou umístíte na přívěsný vozík. Poslední prasátko (200 kg jsme vezli ze vzdálenosti 40 km).