Recept na bramborové šišky

5. říjen 2015

Bramborové šišky jsou na přípravu jednoduché. Vaří se krátce, nejsou lepivé, dají se následně opékat i obalovat. Bramborové šišky a bramborové knedlíky patří k mým oblíbeným.

Recept na bramborové šiškyRecept na bramborové šišky

Všechna jídla připravená z brambor mám velmi ráda. Jsem bramborová.

Bramborové šišky se dají podávat jako příloha i jako samostatný pokrm. Třeba opečené s cibulkou a syrovým kysaným zelím nebo obalované v osmažené strouhance.

Pokud máte rádi sladkou variantu, můžete si bramborové šišky s chutí připravit posypané cukrem a mákem a vše zalité rozpuštěným máslem.

Na přípravu 4 porcí bramborových šišek budeme potřebovat

  • 300 g oloupaných brambor + sůl do vody
  • 100 g hrubé mouky + na podsypání
  • 1 celé vejce
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Větší hrnec
  • 2,5 litru osolené vody
  • Vál
  • Děravou naběračku na vyndávání knedlíků

Postup přípravy bramborových šišek

Začneme tím, že si připravíme dva hrnce. Menší na vaření brambor a větší na vaření bramborových šišek.

Oloupané brambory vložíme do menšího hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a necháme je uvařit do měkka.

Současně dáme vařit i větší hrnec s osolenou vodou, kde se budou vařit bramborové šišky.

Je dobré vše načasovat.

Načasovat tak, abychom měli připravené šišky a voda ve velkém hrnci nám současně začala vřít.

Brambory se nám uvařily, scedíme je a lehce necháme vychladnout, abychom si nepopálili prsty.

Propasírujeme brambory přes lis nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme rozšlehané vajíčko, sůl a 100 g hrubé mouky.

Lehce vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále odkrajujeme kusy těsta, ze kterých vyválíme váleček silný asi 2 cm. Nožem váleček překrajujeme na délku 6-7 cm.

Připravené válečky-šišky vkládáme do vroucí vody. Vidličkou je lehce ve vodě nadzvedneme. Hrnec přiklopíme.

Bramborové šišky vaříme 2,5 minuty.

Děravou naběračkou je vyndáme do misky. A máme uvařeno.

Nyní záleží jen na vás, zda je budete před podáváním ještě opékat s cibulkou nebo je obalíte v másle a posypete opraženou strouhankou.

Když vám náhodou zbudou, usmažte si je s vajíčkem a přidejte třeba opečenou klobásu a kopeček kysaného zelí.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 28x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Také vždy řešíte, jaké pohoštění připravíte pro návštěvu? Mám pro vás TIP. Upečte bramborové čtverečky s parmazánem. Uchvátí vás svojí chutí, stejně jako mě.


Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem

Smažené bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem

Vyzkoušejte bramborové kuličky s konzervovaným tuňákem. Brambory najdete ve spíži a někde se určitě krčí zapomenutá konzerva tuňáka. Připravíte si rychlou a výbornou pochoutku, po které se jen zapráší.

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.