Recept na nudličky „won ton“

4. červenec 2015

Při přípravě nudliček „won ton“ se mi vybavila drobná vzpomínka z dětství. Babička válí těsto na nudle do polévky. Já a bratr jsme si kousek placky odkrojili a na sucho jsme si ji opékali na plotně. Byly to báječně křupavé kousky, takové dietní „nachos“. To jsme ale tehdy nevěděli.

Recept na nudličky „won ton“Recept na nudličky „won ton“

Suroviny a pomůcky na přípravu nudliček

  • 250 g hladké mouky
  • 80 ml vody
  • 1 celé vejce
  • Sůl
  • Olej na smažení
  • Kastrůlek s vyšším dnem
  • Dřevěný drtič surovin pro přípravu "mojita" nebo jakýkoli podobný dřevěný váleček o průměru cca 3-4 cm

Postup přípravy nudliček

Z jednoho vejce, soli, 80 ml vody a 250 g hladké mouky vypracujeme těsto.

Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme ho 30 minut v lednici odpočinout.

Na pomoučeném válu co nejtenčeji vyválíme placku, z které vykrajujeme nudličky asi 5-10 mm široké.

 

Nakrájené syrové nudličkyNakrájené syrové nudličky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Nudličky spouštíme opatrně do oleje, kde se vytvoří různorodé tvary. Ideální jsou spirálky, kterých dosáhneme tak, že nudličku do oleje spouštíme natočenou na dřevěný váleček (např. dřevěný drtič na suroviny při přípravě "mojita").

 

Natočení syrové nudličky na dřevěnou pomůckuNatočení syrové nudličky na dřevěnou pomůcku
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Nudličky smažíme ve vyšší vrstvě oleje (cca 2,5 cm) do zlatova.

Mám zkušenost, že je lepší upéct nudličky do barvy medoviny.

Jsou křupavější a křupavé i déle vydrží. Světlé časem měknou a nebudou vám tolik chutnat.

 

Smažení nudliček po jejich otočeníSmažení nudliček po jejich otočení
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Zaručuji vám, že vám na stole určitě nevydrží, protože se celá rodina zanechá veškeré činnosti a soustředí se jen na misku s upečenými nudličkami.

Smažené nudličky nejsou nasáklé tukem.

Nudličky jsou chutným doplňkem zeleninových salátů. Dají se namáčet do různých omáček, poslouží i jako vhodná příloha k hustým omáčkám podávaným třeba k hovězím líčkům.

 

Wontony s telecími líčkyWontony s telecími líčky
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Samostatně jsou skvělé k pivu, vínu, grilované zelenině i grilovaným masům. Kdo chce, může si je posolit, či dále okořenit. Buď po opečení, nebo přidat koření přímo do těsta.

Kdo má rád pikantní, může do těsta přidat sušené chilli.

Máte chuť vyzkoušet něco zdravějšího, než jsou kupované chipsy? Směle se do toho pusťte.

 

Nakrájené syrové nudličky
Nakrájené syrové nudličky
Detail nudliček
Detail nudliček
Natočení syrové nudličky na dřevěnou pomůcku
Natočení syrové nudličky na dřevěnou pomůcku

Smažení nudliček
Smažení nudliček
Smažení nudliček po jejich otočení
Smažení nudliček po jejich otočení
Usmažené nudličky
Usmažené nudličky

Usmažené nudličky
Usmažené nudličky
A můžeme se pustit do křupavých nudliček
A můžeme se pustit do křupavých nudliček
Wontony s telecími líčky
Wontony s telecími líčky


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 34x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Recept na houbové knedlíčky do polévky

Houby jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Myslím samozřejmě na houby jedlé. Sbírejte a konzumujte jen ty houby, které dobře znáte. Pak je to báječná zábava a velké pochutnání na talíři.


Recept na kapra na zelenině

Recept na kapra na zelenině

Tento recept mám spojený s vánocemi, kdy naše celá rodina měla chřipku s vysokými horečkami. Na salát nebo smaženého kapra nebylo ani pomyšlení. Maminka tehdy vymyslela časově krátkou a chuťově výraznou variantu přípravy kapra. Kapra na zelenině dnes dělám několikrát do roka.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.