Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

9. leden 2015

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnciHovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Suroviny na 6 porcí

  • 2 ks hovězích líček
  • 4 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 2 čajové lžičky hrubozrnné soli
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená cibule nakrájená na kostičky
  • 50 g slaniny
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 plátek celeru asi 1 cm silný nakrájený na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 2 vrchovaté čajové lžičky marmelády z černého rybízu
  • 4 dl horké vody
  • 1 čajová lžička Harissy (ostrá zeleninová omáčka)
  • 2 polévkové lžíce Sugo al Pomodoro (omáčka z rajčat)
  • ½ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce výpeku z kostí a kůží (nebo hovězí gelový bujón)
  • 3 čajové lžičky Hrašky na zahuštění
  • Plátek másla na zjemnění

Příprava a postup

Z každého líčka uděláme celkem 3 kusy přibližně stejně velké. Opereme je, osušíme a posolíme hrubozrnnou solí.

Nyní budeme postaveni před rozhodnutí, zda tuk na nich přirostlý odstraníme, či jej ponecháme. Přimlouvám se, ponechme jej tam. Tuk je nositelem chuti a dodá omáčce i masu jedinečnou chuť.

Pánev se silnějším dnem rozpálíme. Přidáme do ní olej a jednotlivé kusy líček z obou stran opečeme, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

Opečená líčka přendáme do pomalého hrnce a poprášíme pepřem.

Do pánve s výpekem přidáme nakrájenou slaninu a obě nakrájené cibule. Restujeme, až cibule začne získávat zlatou až zahnědlou barvu.

Pak přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě asi 5 minut.

Obsah pánve přidáme do pomalého hrnce k opečeným líčkům. Z připravené horké vody odebereme část (asi 1 dl), vlijeme ji do pánve.

Stěrkou z okrajů pánve seškrábeme zbytky výpeku, a následně obsah pánve za pomoci stěrky rovněž přelijeme do pomalého hrnce.

Do pomalého hrnce přidáme zbytek horké vody, přelomený bobkový list, Harissu, Sugo al Pomodoro a marmeládu z černého rybízu. Nezapomeneme ani na přidání výpeku či bujónu.

Pomalý hrnec zavřeme. Zvolíme program HIGH a nastavíme čas na 4 hodiny. Za tuto dobu maso 2x obrátíme. Po 4 hodinách pomalý hrnec vypneme a necháme na chladném místě do druhého dne.

Rada

 

Pokud budete dělat líčka, připravte si je den předem. Chutě a vůně budou mít čas se krásně propojit.

Druhý den obsah hrnce 20 minut prohřejeme a maso vyndáme. Maso musí mít téměř dortovou konzistenci.

Omáčku přes síto propasírujeme a zahustíme 3 čajovými lžičkami Hrašky, kterou jsme důkladně promíchali se studenou vodou.

Na závěr přidáme plátek másla na zjemnění. Ochutnáme a případně dosolíme.

Podáváme s bramborovou kaší nebo zámeckými šťouchanými brambory. Maso překrájíme na úhledné dílky.

Hotový pokrm dozdobíme nasekanou paprikou, pórkem, petrželkou či bazalkou.

 

Hovězí líčka v syrovém stavu
Hovězí líčka v syrovém stavu
Hovězí líčka opečená v pánvi
Hovězí líčka opečená v pánvi
Hovězí líčka jako hotový pokrm
Hovězí líčka jako hotový pokrm


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 50x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Recept na kapra na zelenině

Recept na kapra na zelenině

Tento recept mám spojený s vánocemi, kdy naše celá rodina měla chřipku s vysokými horečkami. Na salát nebo smaženého kapra nebylo ani pomyšlení. Maminka tehdy vymyslela časově krátkou a chuťově výraznou variantu přípravy kapra. Kapra na zelenině dnes dělám několikrát do roka.


Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.