
Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.
Vaření bramborových knedlíků jsem dlouho odkládala. Nemohla jsem zapomenout na situaci, kterou jsme s bratrem zažili na návštěvě u naší pražské tety.
Bylo mi asi 14 let a teta mne vybídla, ať jdu knedlíky zamíchat. Měchačkou jsem několikrát otočila v hrnci, kam prokazatelně teta knedlíky dala. Nebyly tam. Prostě se celé rozvařily.
Na přípravu budeme potřebovat
- 600g vařených brambor ve světlé slupce
- 200g hrubé mouky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce bramborového škrobu Solamyl
- 1 celé větší vejce (nebo 1 vejce menší + 1 žloutek)
- 1 čajová lžička soli
- Polohrubou mouka na podsypání
- Nit na krájení
Postup přípravy
Připravíme si hrnec o obsahu 5 litrů. Naplníme ho do poloviny vodou, přidáme lžičku soli, přiklopíme a dáme vařit.
Studené vařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, Solamyl, sůl a dobře rozšlehané vejce.
Vypracujeme těsto rukama. Těsto můžeme připravovat v míse nebo na válu. Já zadělávám těsto v míse.
Samotné těsto není vůbec tuhé, naopak je velmi měkké. To je v pořádku. Vůbec se nebojte, nerozvaří se.
Připravené těsto vyklopíme na pomoučený vál. Z těsta vytvoříme šišku, kterou rozdělíme na 4 dílky. Z každého dílku vytvarujeme knedlík asi o průměru 5 cm.
Voda zatím vře a čeká na knedlíky.
Do vroucí vody vložíme knedlíky. Asi po 30 vteřinách s nimi ode dna pohneme vidličkou. Mají tendenci se přilepit ke dnu. Maminka říkala, že se musí odpíchnout. Toto opakujeme (2x - 3x) do doby, než se sami odlepí a začnou plavat.
Vaříme je za mírného varu 20 minut. Vyndané knedlíky položíme na dřevěné větší prkénko nebo vál. Nití ihned odkrojíme patku. Knedlík otočíme o 180° a přesuneme jej na suchou část válu.
Zkontrolujeme strukturu knedlíku, zda je dokonale uvařen.
Nedovařený knedlík má totiž střed tmavší. Je-li knedlík uvařený správně, na prkénku jej nití rozkrájíme. Nit podsuneme pod knedlík a tahem vzhůru odkrojíme plátek.
Kdyby se Vám někdy stalo, že knedlík ve svém středu není dovařený, vraťte jej zpět do hrnce s vroucí vodou a vařte dalších 5 minut. To platí i u knedlíku kynutého. Knedlíky krájíme na tloušťku 1 centimetru.
Pokud si tyto knedlíky uvaříte, bude to láska na celý život.
K dušenému kysanému zelí jsou naprosto dokonalé. Tak už se vůbec nerozmýšlejte a vyzkoušejte je.
-
Nový komentář
-
nadapagi 15.3.2018 12:35 Odpovědět
-
Marcela . 15.3.2018 15:42 Odpovědět
-