Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

10. únor 2015

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.

Sametové bramborové knedlíky maminky EleonorySametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Vaření bramborových knedlíků jsem dlouho odkládala. Nemohla jsem zapomenout na situaci, kterou jsme s bratrem zažili na návštěvě u naší pražské tety.

Bylo mi asi 14 let a teta mne vybídla, ať jdu knedlíky zamíchat. Měchačkou jsem několikrát otočila v hrnci, kam prokazatelně teta knedlíky dala. Nebyly tam. Prostě se celé rozvařily.

Na přípravu budeme potřebovat

  • 600g vařených brambor ve světlé slupce
  • 200g hrubé mouky
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce bramborového škrobu Solamyl
  • 1 celé větší vejce (nebo 1 vejce menší + 1 žloutek)
  • 1 čajová lžička soli
  • Polohrubou mouka na podsypání
  • Nit na krájení

Postup přípravy

Připravíme si hrnec o obsahu 5 litrů. Naplníme ho do poloviny vodou, přidáme lžičku soli, přiklopíme a dáme vařit.

Studené vařené  brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, Solamyl, sůl a dobře rozšlehané vejce.

Vypracujeme těsto rukama. Těsto můžeme připravovat v míse nebo na válu.

Já zadělávám těsto v míse.

Samotné těsto není vůbec tuhé, naopak je velmi měkké. To je v pořádku. Vůbec se nebojte, nerozvaří se.

Připravené těsto vyklopíme na pomoučený vál. Z těsta vytvoříme šišku, kterou rozdělíme na 4 dílky.

Z každého dílku vytvarujeme knedlík asi o průměru 5 cm.

Voda zatím vře a čeká na knedlíky.

Do vroucí vody vložíme knedlíky. Asi po 30 vteřinách s nimi ode dna pohneme vidličkou. Mají tendenci se přilepit ke dnu. Maminka říkala, že se musí odpíchnout. Toto opakujeme (2x - 3x) do doby, než se sami odlepí a začnou plavat.

Vaříme je za mírného varu 20 minut. Vyndané knedlíky položíme na dřevěné větší prkénko nebo vál. Nití ihned odkrojíme patku. Knedlík otočíme o 180° a přesuneme jej na suchou část válu.

Zkontrolujeme strukturu knedlíku, zda je dokonale uvařen.

Nedovařený knedlík má totiž střed tmavší.

Je-li knedlík uvařený správně, na prkénku jej nití rozkrájíme. Nit podsuneme pod knedlík a tahem vzhůru odkrojíme plátek.

Kdyby se Vám někdy stalo, že knedlík ve svém středu není dovařený, vraťte jej zpět do hrnce s vroucí vodou a vařte dalších 5 minut. To platí i u knedlíku kynutého.

Knedlíky krájíme na tloušťku 1 centimetru.

Pokud si tyto knedlíky uvaříte, bude to láska na celý život.

dušenému kysanému zelí jsou naprosto dokonalé.

Tak už se vůbec nerozmýšlejte a vyzkoušejte je.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 58x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.


Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.