Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory

Sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory
10.2.2015  |  Stáhnout jako PDF

Maminčiny bramborové knedlíky zbožňovala celá rodina. Chutnaly sametově hebce, vůbec se na řezu nelepily. Jsou tak lehounké a dobře stravitelné, že váš žaludek naprosto nezatíží.

Vaření bramborových knedlíků jsem dlouho odkládala. Nemohla jsem zapomenout na situaci, kterou jsme s bratrem zažili na návštěvě u naší pražské tety.

Bylo mi asi 14 let a teta mne vybídla, ať jdu knedlíky zamíchat. Měchačkou jsem několikrát otočila v hrnci, kam prokazatelně teta knedlíky dala. Nebyly tam. Prostě se celé rozvařily.

Na přípravu budeme potřebovat

  • 600g vařených brambor ve světlé slupce
  • 200g hrubé mouky
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce bramborového škrobu Solamyl
  • 1 celé větší vejce (nebo 1 vejce menší + 1 žloutek)
  • 1 čajová lžička soli
  • Polohrubou mouka na podsypání
  • Nit na krájení

Postup přípravy

Připravíme si hrnec o obsahu 5 litrů. Naplníme ho do poloviny vodou, přidáme lžičku soli, přiklopíme a dáme vařit.

Studené vařené  brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, Solamyl, sůl a dobře rozšlehané vejce.

Vypracujeme těsto rukama. Těsto můžeme připravovat v míse nebo na válu. Já zadělávám těsto v míse.

Samotné těsto není vůbec tuhé, naopak je velmi měkké. To je v pořádku. Vůbec se nebojte, nerozvaří se.

Připravené těsto vyklopíme na pomoučený vál. Z těsta vytvoříme šišku, kterou rozdělíme na 4 dílky. Z každého dílku vytvarujeme knedlík asi o průměru 5 cm.

Voda zatím vře a čeká na knedlíky.

Do vroucí vody vložíme knedlíky. Asi po 30 vteřinách s nimi ode dna pohneme vidličkou. Mají tendenci se přilepit ke dnu. Maminka říkala, že se musí odpíchnout. Toto opakujeme (2x - 3x) do doby, než se sami odlepí a začnou plavat.

Vaříme je za mírného varu 20 minut. Vyndané knedlíky položíme na dřevěné větší prkénko nebo vál. Nití ihned odkrojíme patku. Knedlík otočíme o 180° a přesuneme jej na suchou část válu.

Zkontrolujeme strukturu knedlíku, zda je dokonale uvařen.

Nedovařený knedlík má totiž střed tmavší. Je-li knedlík uvařený správně, na prkénku jej nití rozkrájíme. Nit podsuneme pod knedlík a tahem vzhůru odkrojíme plátek.

Kdyby se Vám někdy stalo, že knedlík ve svém středu není dovařený, vraťte jej zpět do hrnce s vroucí vodou a vařte dalších 5 minut. To platí i u knedlíku kynutého. Knedlíky krájíme na tloušťku 1 centimetru.

Pokud si tyto knedlíky uvaříte, bude to láska na celý život.

dušenému kysanému zelí jsou naprosto dokonalé. Tak už se vůbec nerozmýšlejte a vyzkoušejte je.

  • Nový komentář
  • nadapagi 15.3.2018 12:35
    Všechny Vaše recepty jsou úžasné.Je mi už 77 roků a proto to můžu potvrdit - už jsem "něco navařila"
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.3.2018 15:42
      to nadapagi: Tak to je velká pocta. Věřite mi, vážím si jí. Děkuji.
      Odpovědět