Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

24. leden 2015

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do jeho přípravy.

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masemTynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 kg domácího kysaného zelí (lze použít i kupované v obchodě)
  • 800 g uzené krkovice s kostí
  • 2 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • Sůl
  • Pepř
  • Hrnec na vaření o obsahu 5 litrů

Postup přípravy

Uzené maso důkladně omyjeme v teplé vodě. Zelí překrájíme a neproplachujeme. Chceme, aby pokrm měl říz.

Do hrnce vložíme uzené maso a zasypeme ho kysaným zelím. Podlijeme 1 dcl vody a dáme pomalu společně dusit.

Tynstujeme – dusíme - minimálně 1 hodinu, až maso krásně změkne.

Mezí tím si nakrájíme cibuli a smažíme jí pomalu na sádle do doby, než získá medovou barvu. Smažení cibule trvá minimálně ½ hodiny.

Měkké maso vyndáme z hrnce a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat.

Do měkkého zelí nastrouháme na najemno obě syrové brambory. Vše dobře promícháme. Necháme podusit asi 5 minut. Nezapomínáme míchat, aby se zelí nezačalo připalovat.

Pak přidáme usmaženou cibuli. Zelí promícháme a odstavíme ze sporáku. Přidáme mletý pepř a zkontrolujeme chutě. Klidně přidejte ještě sůl, pepř, ocet či špetku cukru. Dochuťte si zelí tak, jak to máte nejraději.

Nezapomeňte, tohle zelí musí mít říznou, ostrou chuť!

Maso z jedné třetiny rozkrájíme na menší kousky a přidáme je k zelí. Zbytek masa nakrájíme na plátky, které položíme na hotové zelí.

Nejúžasnější přílohou jsou sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory. Pokud chcete tynstované zelí pozdvihnout ještě do vyšší chuťové kategorie, podávejte zelí se špekovými knedlíky.

Kynuté knedlíky by tomuto skvělému pokrmu kradly chuť.

Chutnou přílohou jsou i šumavské knedlíky ze syrových brambor, tzv. klouzáky, nebo chcete-li chlupaté knedlíky.

 

Uzené maso zasypané zelím
Uzené maso zasypané zelím
Usmažená cibulka
Usmažená cibulka
Hotový pokrm
Hotový pokrm


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 66x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Vendula

sobota, 31. prosinec 2016
13:58

Na 1 kg zelí opravdu jen 1dcl vody?


posted by: Vendula [Odpovědět]

marcela

sobota, 31. prosinec 2016
17:33

marcela

Paní Vendulo, u nás doma, když se dusilo kysané zelí, tak nikdy neplavalo ve vodě. Dusilo se na mírném ohni a přiklopené. V některých rodinách (i restauracích) ze zelí na talíři vytéká tekutina nejasné barvy. To nemám ráda. Zahušťuji nastrouhanou syrovou bramborou.
Pokud se Vám to zdá málo (1 dl vody), klidně přidejte více a zelí připravte tak, jak má zelí ráda rodina.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Hlávkové zelí

Hlávkové zelí

V botanickém světě patří zelí mezi rostliny brukvovité. Je pěstováno jako košťálová zelenina pro svoje zelené listy, které vytvářejí charakteristickou hlávku. Prý se kdysi zelí říkalo hlavatice.

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.


Síla kysaného zelí

Síla kysaného zelí

Kysané zelí je céčková bomba, která vás postaví na nohy nejen při nachlazení, pomůže vám vystřízlivět a zažene bolest hlavy po nějakém veselém alkoholovém večírku.

Výroba domácího kvašeného zelí

Výroba domácího kvašeného zelí

Vyrobit si kysané zelí doma není vůbec složité. Stačí k tomu odhodlání, asi 2 hodiny práce a 6 týdnů trpělivého čekání na přeměnu zelí z hlávkového na kysané.