Paštika (pâté) z uzeného pstruha

10. srpen 2017

Doma vyuzený pstruh je delikatesa. Paštika, pâté, či pomazánka z obraného masa z uzeného pstruha je delikatesa na druhou. S kostičkami kyselého jablka a lístky kopru vytvoří na vašem jazyku chuťový ráj.

Paštika (pâté) z uzeného pstruhaPaštika (pâté) z uzeného pstruha

Na přípravu 4 porcí paštiky budeme potřebovat

  • 300 g obraného masa z uzeného pstruha (samozřejmě bez kostí a kůže)
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 5-7 ks slaných ančoviček (sardelek)
  • Mořská sůl dle chuti
  • Čerstvý mletý pepř
  • 1 zelené kyselé jablko (Granny)
  • Šťávu z 1 ½ většího citronu
  • Lístky kopru
  • Salát polníček
  • Ciabattu nakrájenou na plátky (množství dle chuti strávníků)
  • Mixer nebo sekáček

Postup přípravy paštiky z uzeného pstruha

Před uzením vážil každý pstruh +/- 300 g. Po vyuzení, odstranění kůže, kostí a hlavy jsem získala z každého pstruha cca 150 g čistého masa. Tedy jednu polovinu původní váhy.

Do mixeru nebo sekáčku vložíme obrané maso, na kostky nakrájené měkké máslo a filátka ančoviček. Osolíme a opepříme.

Se solí opatrně, maso uzeného pstruha je slané.

Já jsem přisypala 1 kávovou lžičku mořské soli a mlýnkem na pepř jsem otočila asi 8x. Solte a pepřete dle vlastní chuti. Italové pro to mají výraz „piacere“.

Suroviny v mixeru nebo sekáčku zakápneme šťávou (bez pecek) z 1 většího citronu. Vše rozmixujeme či rozsekáme do hladka.

Bála jsem se, zda jsem z masa odstranila všechny kosti, myslím ty malé. Ale bála jsem se zbytečně. Pokud tam byly, sekáček se o ně postaral.

Paštiku (pâté) ochutnáme, zda je slaná dle vašich představ. Přemístíme ji do servírovací misky a necháme odpočívat.

Opečené plátky chlebaOpečené plátky chleba
Zdroj: Marcela Hackerová

Plátky ciabatty rozložíme na plech a pod grilem je nasucho opečeme do zlatova. Z jablíčka odstraníme jádřinec a nakrájíme ho na opravdu malé kostičky (o hraně 2 mm). Kostičky jablka vložíme do misky a přelijeme je šťávou z poloviny citronu. Promícháme.

Jablko je důležité pro vyvážení chuti pokrmu.

Nyní můžeme podávat. Každý strávník si namaže plátek opečené ciabatty paštikou z uzeného pstruha, zasype kostičkami z jablka, ozdobí lístky kopru a salátu polníček. Jako nápoj se hodí dobře vychlazené suché bílé víno.

TIP

Když nemáte po ruce vyuzeného pstruha, vyzkoušejte koupenou vyuzenou makrelu nebo jinou, uzenou rybu. Dívejte se ale pozorně na cenu. Když 1 kg syrové ryby stojí 200 Kč (20 Kč= 100 g), nemůže stát 1 kg uzené ryby 149 Kč (14,90=100g).

V pultovém prodeji TESCO stála dokonce 11,90 Kč za 100 g!!!!!!!. V tom případě ji raději nekupujte.

Nakrájená ciabatta a chléb se sušenými rajčaty
Nakrájená ciabatta a chléb se sušenými rajčaty
Jablko Granny, kopr a salát polníček
Jablko Granny, kopr a salát polníček
Maso z uzeného pstruha
Maso z uzeného pstruha

Kostičky z jablka
Kostičky z jablka
Opečené plátky chleba
Opečené plátky chleba
Pâté z uzeného pstruha
Pâté z uzeného pstruha

Pâté z uzeného pstruha.
Pâté z uzeného pstruha.
Pâté z uzeného pstruha..
Pâté z uzeného pstruha..
Pâté z uzeného pstruha...
Pâté z uzeného pstruha...


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 7x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pokud se rozhodnete pro dietního pečeného pstruha s cuketou a petrželkou, čeká vás jednoduchá příprava, výtečná chuť rybího masa. Při dietě č. 4 je to opravdu chuťový zážitek.

Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pokud se rozhodnete pro pečeného pstruha se zeleninou a bylinkami, čeká Vás jednoduchá příprava, výtečná chuť zeleniny a jemného masa.


Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

Kdo nikdy neochutnal čerstvě vyuzenou rybu, o hodně přichází. Už samotná příprava je malé dobrodružství. Výsledek ale stojí za to. Zkuste někdy místo grilování ryb, ryby vyudit a můžete si ještě připravit svůj unikátní uzený sýr.

Bramborový buřtguláš

Bramborový buřtguláš

Když jsem kdysi dávno získala svůj první byt, nastal problém, co budu jíst. Bramborový buřtguláš byl první hrdina v mé kuchyni. Pak přišla další a mnohem složitější jídla, ale buřtguláš byl první. Časem, díky kvalitním surovinám, jsem ho vylepšila. Chutná báječně. Z nostalgie ho vařím několikrát do …