Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

7. červenec 2017

Kdo nikdy neochutnal čerstvě vyuzenou rybu, o hodně přichází. Už samotná příprava je malé dobrodružství. Výsledek ale stojí za to. Zkuste někdy místo grilování ryb, ryby vyudit a můžete si ještě připravit svůj unikátní uzený sýr.

Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

S uzením hmotnostně velkých ryb vcelku nemám zkušenost. Vždy jsem udila kusy o váze 300 – 400 g nebo kusy ryb nařezané na podkovy. Přípravu jsem si rozdělila do dvou dnů. Jeden den jsem ryby připravila a naložila do láku, druhý den jsem je udila.

Na přípravu 4 vyuzených pstruhů budeme potřebovat

  • 4 pstruhy nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g na jeden kus
  • 4 háčky na zavěšení
  • 1 čajovou lžičku mořské soli do zářezů
  • Porcelánovou nebo skleněnou nádobu s poklicí na uložení ryb
  • 2 porcelánové talířky na zatížení ryb

Lák na naložení ryb

  • 2 litry studené vody
  • 190 g kuchyňské soli
  • 10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 přelomené bobkové listy
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 kávovou lžičku sušeného rozmarýnu

Postup přípravy uzení ryb

Nejprve si připravíme lák na naložení ryb. Do hrnce vložíme všechny uvedené suroviny, důkladně promícháme a odkryté přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Lák odstavíme ze zdroje tepla a necháme nezakrytý zcela vychladnout.

Než se nám lák vychladí, připravíme si ryby. Z ryb odstraníme žábry a důkladně vyčistíme prostor podél páteře v celé dutině břišní. Tam má ryba uložené ledviny (tmavý až černý pruh). Já na odstranění ledvin používám střídavě oba konce čajové lžičky. Čistím vždy od hlavy k ocasu.

Kdybychom ledviny neodstranili, maso by bylo hořké a ztratilo by na kvalitě.

Z ryby odstraňte ledviny, jinak budou hořké!

Z každé strany ryby do kůže uděláme 3 – 4 zářezy. To není pro parádu, ale aby se maso rovnoměrně nasolilo. Kůže totiž do masa žádnou sůl ani koření nepropustí.

Ryby důkladně opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Do každého zářezu, z obou stran každé ryby, vetřeme připravenou mořskou sůl.

Naložení pstruzi v lákuNaložení pstruzi v láku
Zdroj: Marcela Hackerová

Připravené ryby vložíme do keramické nebo skleněné nádoby a zalijeme je studeným lákem.  Aby byly ryby po celou dobu naložení v láku, zatížíme je dvěma porcelánovými talířky. Nádobu zakryjeme poklicí a přemístíme do studeného sklepa. Kdo studený sklep nemá, použije chladničku.

Ryby musí být po celou dobu naložení celé v láku.

Příprava první den skončila. Ryby v láku necháme přibližně 10 hodin. Já jsem měla druhý den trochu skluz a ryby jsem nechala naložené 18 hodin. Vůbec nic se nestalo. Lák byl čirý a ryby vypadaly velmi čerstvě.

Lák slijeme a ryby opláchneme pod studenu tekoucí vodou. Položíme je na mřížku a necháme je asi jednu hodinu oschnout.

Háčky na zavěšení ryb mi manžel vyrobil z drátěného ramínka z čistírny (viz fotografie).  Háček jsem prostrčila tlamičkou a v dutině břišní jsem očko háčku obtočila okolo páteře.

Doma vyrobené háčky na zavěšení rybDoma vyrobené háčky na zavěšení ryb
Zdroj: Marcela Hackerová

Ryby zavěsíme do udírny, vyhřáté na 80 °C a udíme je 2,5 hodiny.

Ryby by měly mít v udírně prostor a nedotýkat se jedna druhé.

Průběžně ryby kontrolujeme, zejména barvu uzené kůže a barvu masa v dutině břišní.

Po vyuzení ryb necháme dveře udírny chvíli otevřené. Pak vyuzené ryby zavěsíme mezi dva dřevěné stojany a hlídáme, zda na ryby nesedají mouchy. Když ryby vychladnou, přemístíme je na alobal.

Já jsem dvě do alobalu zabalila a uložila do chladničky. Bylo z nich výborné pâté a dvě putovaly rovnou na talíř.

Chuť čerstvě vyuzeného rybího masa se nedá ani popsat ani s ničím jiným srovnat.

Nedávno jsem viděla v jednom velkém obchodním řetězci, že prodávali 100 g uzené makrely za 11,90.

100 g čerstvé makrely prodávají za 30 Kč, tak nevím, jak stará ta nebohá makrela musela před vyuzením být.

Lák na naložení ryb před vařením
Lák na naložení ryb před vařením
Připravení pstruzi před naložením do láku
Připravení pstruzi před naložením do láku
Naložení pstruzi v láku
Naložení pstruzi v láku

Zavěšení pstruzi v udírně
Zavěšení pstruzi v udírně
Udící se pstruzi
Udící se pstruzi
Vyuzené ryby
Vyuzené ryby

Vyuzené ryby.
Vyuzené ryby.
Uzený pstruh s vdolky a salátem
Uzený pstruh s vdolky a salátem
Uzený pstruh s vdolky a salátem.
Uzený pstruh s vdolky a salátem.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na žďárské domácí uzené maso

Recept na žďárské domácí uzené maso

Při domácí zabijačce nikdy nestihnete připravit všechny dobroty. Skvělé domácí uzené maso můžeme připravit kdykoli. Stačí si nechat při porcování vepříka panem řezníkem ukrojit pěkný kus vepřového boku s žebírkem a kůží. Kdo má rád libovější maso, schová si na uzení krkovičku. Nebo si můžete maso na…

Paštika (pâté) z uzeného pstruha

Paštika (pâté) z uzeného pstruha

Doma vyuzený pstruh je delikatesa. Paštika, pâté, či pomazánka z obraného masa z uzeného pstruha je delikatesa na druhou. S kostičkami kyselého jablka a lístky kopru vytvoří na vašem jazyku chuťový ráj.


Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Receptů na pomazánku z rybiček jsou tisíce. Každý máme tu svoji osvědčenou. Vyzkoušejte tu moji. Je připravená za chvíli a chutná skvěle.

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…