Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)

Recept na uzené ryby (pstruhy, makrely, pražmy, mořské okouny ….)
7.7.2017  |  Stáhnout jako PDF

Kdo nikdy neochutnal čerstvě vyuzenou rybu, o hodně přichází. Už samotná příprava je malé dobrodružství. Výsledek ale stojí za to. Zkuste někdy místo grilování ryb, ryby vyudit a můžete si ještě připravit svůj unikátní uzený sýr.

S uzením hmotnostně velkých ryb vcelku nemám zkušenost. Vždy jsem udila kusy o váze 300 – 400 g nebo kusy ryb nařezané na podkovy. Přípravu jsem si rozdělila do dvou dnů. Jeden den jsem ryby připravila a naložila do láku, druhý den jsem je udila.

Na přípravu 4 vyuzených pstruhů budeme potřebovat

  • 4 pstruhy nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g na jeden kus
  • 4 háčky na zavěšení
  • 1 čajovou lžičku mořské soli do zářezů
  • Porcelánovou nebo skleněnou nádobu s poklicí na uložení ryb
  • 2 porcelánové talířky na zatížení ryb

Lák na naložení ryb

  • 2 litry studené vody
  • 190 g kuchyňské soli
  • 10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 přelomené bobkové listy
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 kávovou lžičku sušeného rozmarýnu

Postup přípravy uzení ryb

Nejprve si připravíme lák na naložení ryb. Do hrnce vložíme všechny uvedené suroviny, důkladně promícháme a odkryté přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Lák odstavíme ze zdroje tepla a necháme nezakrytý zcela vychladnout.

Než se nám lák vychladí, připravíme si ryby. Z ryb odstraníme žábry a důkladně vyčistíme prostor podél páteře v celé dutině břišní. Tam má ryba uložené ledviny (tmavý až černý pruh). Já na odstranění ledvin používám střídavě oba konce čajové lžičky. Čistím vždy od hlavy k ocasu.

Kdybychom ledviny neodstranili, maso by bylo hořké a ztratilo by na kvalitě.

Z ryby odstraňte ledviny, jinak budou hořké!

Z každé strany ryby do kůže uděláme 3 – 4 zářezy. To není pro parádu, ale aby se maso rovnoměrně nasolilo. Kůže totiž do masa žádnou sůl ani koření nepropustí.

Ryby důkladně opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Do každého zářezu, z obou stran každé ryby, vetřeme připravenou mořskou sůl.

Naložení pstruzi v lákuNaložení pstruzi v láku
Zdroj: Marcela Hackerová

Připravené ryby vložíme do keramické nebo skleněné nádoby a zalijeme je studeným lákem.  Aby byly ryby po celou dobu naložení v láku, zatížíme je dvěma porcelánovými talířky. Nádobu zakryjeme poklicí a přemístíme do studeného sklepa. Kdo studený sklep nemá, použije chladničku.

Ryby musí být po celou dobu naložení celé v láku.

Příprava první den skončila. Ryby v láku necháme přibližně 10 hodin. Já jsem měla druhý den trochu skluz a ryby jsem nechala naložené 18 hodin. Vůbec nic se nestalo. Lák byl čirý a ryby vypadaly velmi čerstvě.

Lák slijeme a ryby opláchneme pod studenu tekoucí vodou. Položíme je na mřížku a necháme je asi jednu hodinu oschnout.

Háčky na zavěšení ryb mi manžel vyrobil z drátěného ramínka z čistírny (viz fotografie).  Háček jsem prostrčila tlamičkou a v dutině břišní jsem očko háčku obtočila okolo páteře.

Doma vyrobené háčky na zavěšení rybDoma vyrobené háčky na zavěšení ryb
Zdroj: Marcela Hackerová

Ryby zavěsíme do udírny, vyhřáté na 80 °C a udíme je 2,5 hodiny.

Ryby by měly mít v udírně prostor a nedotýkat se jedna druhé.

Průběžně ryby kontrolujeme, zejména barvu uzené kůže a barvu masa v dutině břišní.

Po vyuzení ryb necháme dveře udírny chvíli otevřené. Pak vyuzené ryby zavěsíme mezi dva dřevěné stojany a hlídáme, zda na ryby nesedají mouchy. Když ryby vychladnou, přemístíme je na alobal.

Já jsem dvě do alobalu zabalila a uložila do chladničky. Bylo z nich výborné pâté a dvě putovaly rovnou na talíř.

Chuť čerstvě vyuzeného rybího masa se nedá ani popsat ani s ničím jiným srovnat.

Nedávno jsem viděla v jednom velkém obchodním řetězci, že prodávali 100 g uzené makrely za 11,90.

100 g čerstvé makrely prodávají za 30 Kč, tak nevím, jak stará ta nebohá makrela musela před vyuzením být.

  • Nový komentář
  • Anna 2.2.2020 13:09
    Dobrý den, mám prosím dotaz - když udíte ryby a sýr zároveň, nechytí sýr tu rybí příchuť? Nebo to přebije chuť kouře? Děkuji za odpověď.
    Jinak já ryby jen nasolím, druhý den opláchnu, nechám osušit v udírně a udím a jsou moc dobré, určitě ale vyzkouším Váš lák s kořením :-)
    Hezký den
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.2.2020 14:24
      to Anna: Dobrý den, Anno. Pokud budete současně udit sýr, ryby i maso, pak každá z uvedených potravin si uchová svoje aroma a jen získá kouřem uzenou chuť.
      Zavěšte je do udírny vedle sebe a nic se nestane.
      Já sýr nakrájím na kostky, přidám sušené bylinky (rozmarýn, tymián a chilli papričku) a trochu hrubozrnné soli. Promíchám a nacpu do vyprané silonové podkolenky. Zavážu a pověsím do udírny.
      Tak ať se dílo podaří. M.
      Odpovědět
    • Anna 24.4.2020 16:42
      Dobrý den, sýr byl výborný, jen někomu vadí bylinky...no, co dodat. Ale těm jsem vyudila sýr s nakládaným zeleným pepřem a česnekem a sežrali ho na posezení :-)
      Ale neudila jste někdy kachní prsa nebo stehna? Našla jsem postup, kde se samozřejmě naložená, udí při 90 st. cca 25 min. Přijde mi to jako vysoká teplota, aby nevykapal tuk a krátká doba. Nemáte s tím prosím nějaké zkušenosti?
      Jo a mám Vás pozdravovat od masojedských žroutů :-)
      Děkuji za odpověď a hezký den, Anna
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.4.2020 10:14
      to Anna: Aničko, děkuji Vám za zprávy. Do uzeného sýra si můžete vpodstatě dát bylinky, koření či dochucovadla dle vlastní chuti, přesně tak, jak jste popsala.
      S uzením kachních prsou či stehen nemám zkušenosti, ale co není může být. Já se na ně chystám už delší dobu a také na pastrami. Já bych naložené maso klidně udila na 90 °C, ale 25 minut se velmi krátká doba. Jen odhaduji, že já bych udila minimálně 3 - 4 hodiny. Možná bych snížila teplotu na 80°C a přidala ještě hodinu. Za pozdrav od pánů mnohokrát děkuji. M.
      Odpovědět
    • Radka 6.10.2023 8:10
      Dobrý den,mohu se zeptat na kolik stupňů udíte sýr???
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.10.2023 14:49
      Radko, vítám Vás na svých stránkách. Sýr udíme stejnou dobu jako ryby, tj. na 80 °C 2,5 hodiny. Když na sýr přidáte půl hodiny, nic nezkazíte. M.
      Odpovědět