Recept na tempuru z kapra

3. březen 2016

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.

Recept na tempuru z kapraRecept na tempuru z kapra

Na přípravu 2 porcí budeme potřebovat

  • 2 porce kapra
  • ½ citronu
  • Sůl
  • Olej na smažení
  • Pánev na smažení nebo pánev wok

Na těstíčko použijeme

  • 1 celé vejce
  • 3 polévkové lžíce bílého suchého vína
  • 3 polévkové lžíce bramborového škrobu
  • 3 čajové lžičky hladké mouky
  • Sůl

Postup přípravy tempury z kapra

Porce kapra opereme a osušíme. Nakrájíme je na stejně velké kousky, třeba čtverečky.

Kousky kapra položíme na talíř nebo tácek a důkladně je nasolíme ze všech stran.

Vymačkáme na kousky kapra všechnu šťávu z poloviny citronu. Několikrát je obrátíme ve šťávě, která z nich ztekla.

Maso necháme minimálně půl hodiny odpočívat.

Než si kapr odpočine, připravíme si těstíčko.

Do misky vložíme všechny připravené suroviny a metlou je prošleháme.

Vezmeme si pánev na smažení a nalijeme do ní vyšší vrstvu oleje a začneme zahřívat. Připravené rybí maso osušíme papírovými utěrkami.

Jednotlivé kousky namáčíme do těstíčka a následně smažíme v rozpáleném tuku.

Budete překvapeni, že olej při smažení necáká na všechny světové strany.

Těstíčko maso krásně obalí a nedovolí šťávě z masa nebo zeleniny unikat do tuku. Maso i zelenina jsou tak krásně šťavnaté a usmažené těstíčko je velmi křupavé.

Smažíme do světle hněda. Usmažené kousky klademe na papírovou utěrku.

Sami uvidíte, že osmažená ryba není nasáklá tukem.

Podáváme s rýží nebo jako já s kuskusem a zapečenou mrkví. Dresing si připravte dle své chuti. Třeba se zakysanou smetanou a křenem.

Nebo nastrouhejte zázvor, přidejte sojovou omáčku, trochu bílého suchého vína, sůl a pepř. Záleží jen na vaší chuti, kterou přílohu si vyberete.

 

Nasolený kapr v citronové lázni
Nasolený kapr v citronové lázni
Namáčení kapra v těstíčku
Namáčení kapra v těstíčku
Kapr se smaží
Kapr se smaží

Usmažený kapr
Usmažený kapr
Tempura z kapra I.
Tempura z kapra I.
Tempura z kapra II.
Tempura z kapra II.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na kapra na zelenině

Recept na kapra na zelenině

Tento recept mám spojený s vánocemi, kdy naše celá rodina měla chřipku s vysokými horečkami. Na salát nebo smaženého kapra nebylo ani pomyšlení. Maminka tehdy vymyslela časově krátkou a chuťově výraznou variantu přípravy kapra. Kapra na zelenině dnes dělám několikrát do roka.

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra

Doma vždy porcovala kapra maminka. Nikdy jsem se tohoto aktu k mé velké škodě nezúčastnila. Jednou jsem dostala uloveného kapra z řeky Úslavy. Co s ním? Zachránil mne dobrou a praktickou radou bratr. Po telefonu mi předal instrukce jak na kapra a já jsem se pustila do díla – bohužel sama. Nespoléhej…


Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.