A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

27. červen 2015

V minulosti nebylo na venkově snad ani jediného domu, kde by v zimě za okny a v létě na zahrádce nepěstovali rozmarýn. Je domácí rostlinou zejména ve středomoří, kde roste volně v přírodě.

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyniRozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni

Dnes si tuto bylinku můžeme pěstovat sami. V kuchyni je vynikajícím kořenícím doplňkem.

Rozmarýn lékařský  (Rosmarinus officinalis L.) byl odpradávna především kulturní rostlinou.

Ve starém Egyptě sloužil jako posvátná ozdoba.

Ve středověku se začalo více využívat jeho desinfekčních účinků díky látkám obsaženým v listech.

Listy rozmarýnu obsahují asi 2 % éterických olejů, hořčiny, třísloviny, alkaloid „rozmaricin“.

Hlavní léčivou látkou je rozmarýnový olej, který se získává z čerstvých lístků.

V menších dávkách povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, stimuluje činnost jater, působí žlučopudně a močopudně (i proti revmatizmu) a samozřejmě jeho antibakteriální účinek omezuje růst bakterií.

Dnes se však jako oficiální léčivá rostlina v našich lékopisech již neobjevuje. Přesto jeho účinky fungují stále stejně.

O co menší je využití v lékárenství, o to větší užitek má v kuchyni.

Dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce. Nemá rád mokré a vlhké půdy – vyvarujte se přílišné zálivky. Může však přes zimu vymrzat.

Nejlépe se pěstuje z řízků v délce 10-15 cm., které zakořeňují v dobré zahradní půdě nebo ve vlhkém písku.

Ke kořenění se používají odrhnuté lístky, čerstvé i sušené. Rozdrcené lístky mají příjemnou kafrovou vůni.

 

Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyniRozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako koření se využívá zejména v italské, francouzské a španělské kuchyni. Nechybí však ani v kuchyni balkánské.

Rozmarýn se přidává celý nebo mletý do polévek, k zelenině, koření se jím saláty.

Přidává se do těstíček na smažení ryb, k pečeným rybám, jehněčímu, vepřové pečeni, do karbanátků i omáček.

Velmi chutné jsou kuřecí čtvrtky na rozmarýnu a černém pivě.

 Kuřecí čtvrtky na rozmarýnu a černém pivě Kuřecí čtvrtky na rozmarýnu a černém pivě
Zdroj: Marcela Hackerová

Rozmarýnu však nepoužívejte mnoho.

Do pokrmů pro čtyři osoby stačí lžička celých nebo drcených lístků. Ve větších dávkách totiž působí opojně.

 

 Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni
Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni
 Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni
Rozmarýn lékařský – nepostradatelná bylinka v naší kuchyni
 Kuřecí čtvrtky na rozmarýnu a černém pivě
Kuřecí čtvrtky na rozmarýnu a černém pivě

 Rozmarýnové pesto na potření ryb
Rozmarýnové pesto na potření ryb
 Pstruzi plnění rozmarýnem a naložení v rozmarýnovém pestu
Pstruzi plnění rozmarýnem a naložení v rozmarýnovém pestu
 Vepřová panenka s rozmarýnem před pečením
Vepřová panenka s rozmarýnem před pečením

 Rizolety s rozmarýnem nasekaném v těstíčku
Rizolety s rozmarýnem nasekaném v těstíčku

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kopr – nepostradatelná bylina v naší kuchyni

Kopr – nepostradatelná bylina v naší kuchyni

V žádné zahrádce by neměla chybět základní a nenáročná rostlina – kopr. Kopr vonný je v mé kuchyni nepostradatelný. Bez něj by nebylo skvělé koprové omáčky, bez kopru bychom neměli domácí nakládané okurky ani rychlokvašky.

Libeček – rostlinné „maggi koření“ v naší kuchyni

Libeček – rostlinné „maggi koření“ v naší kuchyni

Dnes je v kuchyni libeček lékařský zapomenutou bylinou. Libečkem se koření hlavně polévky, ale libeček můžete i se stonky vařit například společně s přílohovými brambory. Vaření s libečkem dává pokrmu nezapomenutelnou vůni i chuť. Ne nadarmo se nazývá „polévkovým kořením“. Průmyslově vyráběné koření…


Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.

Muškátový oříšek i květ - vonné koření v naší kuchyni

Muškátový oříšek i květ - vonné koření v naší kuchyni

Málokterá kuchařka si dovede představit, že by mohl v její zásobě dochucovacího koření chybět muškátový oříšek či muškátový květ. Co o něm víme? Přiznám se, že povídání o muškátovníku, jeho květu i plodech (oříšku) mne při psaní článku velmi zaujalo. Nechte se provést tajemstvím muškátovníku ….……