Salát z červené řepy a bylinek

Salát z červené řepy a bylinek
23.4.2016  |  Stáhnout jako PDF

Představím vám salát dvou barev z pěti surovin. Mluvím o salátu z červené řepy a bylinek. Připravuji ho celoročně. V naší kuchyni se těší velké oblibě.

Víte, že ……

Červená řepa je velmi zásaditá potravina. Uvařená či upečená je stejně dobrým zdroje nutričních hodnot jako řepa syrová. V obchodech je dostupná celý rok a lze z ní vykouzlit nejedno chutné jídlo.

Kdo chce redukovat svoji tělesnou hmotnost, bude mu červená řepa spolehlivým partnerem.

Vařenou či pečenu červenou řepu vřele doporučuji pacientům po operaci žlučníku. V závěru článku uvedu TIP na salát, který splňuje všechny požadavky diety č. 4 s omezením tuku.

 

Na přípravu 2 porcí salátu z červené řepy budeme potřebovat

  • 200 g uvařené (upečené) červené řepy
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci balzamikového octa
  • Špetku soli
  • Hrst bylinek (lístky oregána nebo petrželky, případně listy samotné červené řepy či pažitky)

Postup přípravy salátu z červené řepy

Uvařenou nebo upečenou červenou řepu oloupeme. Já jsem měla vařenou. Doba varu je orientační, ale měla by stačit hodina mírného varu.

Řepu nastrouháme na tvary, které máme rádi. Já jsem strouhala na silnější nudličky. Přidáme špetku soli. Nebojte se přidat 3 polévkové lžíce olivového oleje. Olej krásně obalí řepu a v misce nezůstane žádná olejová kaluž. Jako poslední přidáme balzamikovým ocet a lístky bylinek. Promícháme.

Asi po pěti minutách promícháme znovu a teprve nyní ochutnáme.

Chutě můžeme doladit jen solí, olivovým olejem či balzamikovým octem. Ale uvedené množství by mělo být dostačující.

Salát můžete podávat jako lehkou večeři, třeba s křupavou bagetou nebo jako přílohu k upečenému kuřátku s bramborovou kaší. Nebo s tím, co vám chutná.

TIP na salát z červené řepy dle přísné diety č. 4 s omezením tuku.

  • Uvařená červená řepa
  • Špetka soli
  • Sýr Cottage light
  • Hrst nasekané hladkolisté petrželky

Řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa. Bylo to jedno z mála jídel, na kterém jsem si velmi pochutnala.

 

  • Nový komentář
  • Marta pravdíkova 4.12.2016 14:56
    Dobrý den,ještě jsem Vaše jídla nevařila,ale mám Vás přečtenou,mám po Absesi jater,
    a mám přísnou dietu č4,Vaše recepty už jsem si opsala a ráda si je udělám.CHtěla bych
    Vás poprosit o recept na vánoční,kdesi jsem uviděla linecké cukroví se 100tukem,ale
    jsem si ho nenapsala.Jestli máte tip napište mi recept.Děkuji Marta P.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.12.2016 18:52
      Dobrý den paní Pravdíková, je mi moc líto, že musíte držet dietu. Já jsem jí držela téměř rok a byla jsem z toho naprosto zdrcená.Zhubla jsem 20 kg. Držím Vám palce, buďte statečná, já jsem byla také.

      Linecké cukroví ze 100%-ního tuku jsem nikdy nedělala. Ale poradím Vám, u lineckého těsta platí zásada 3:2:1 a to je nejdůležitější: 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru.
      Já používám tuk živočišný - máslo
      kolegyně tuk rostlinný - heru
      nevidím důvod, proč byste nemohla použít 100%-třeba omegu. Na stránkách mám recept na linecké koláčky (v sekci vánoční cukroví). Stačí, když máslo nahradíte tukem. Nemám to ověřené, ale vyzkoušejte.

      Držím palce a napište.
      Odpovědět