Salát z červené řepy a bylinek

23. duben 2016

Představím vám salát dvou barev z pěti surovin. Mluvím o salátu z červené řepy a bylinek. Připravuji ho celoročně. V naší kuchyni se těší velké oblibě.

Salát z červené řepy a bylinekSalát z červené řepy a bylinek

Víte, že ……

Červená řepa je velmi zásaditá potravina. Uvařená či upečená je stejně dobrým zdroje nutričních hodnot jako řepa syrová. V obchodech je dostupná celý rok a lze z ní vykouzlit nejedno chutné jídlo.

Kdo chce redukovat svoji tělesnou hmotnost, bude mu červená řepa spolehlivým partnerem.

Vařenou či pečenu červenou řepu vřele doporučuji pacientům po operaci žlučníku. V závěru článku uvedu TIP na salát, který splňuje všechny požadavky diety č. 4 s omezením tuku.

 

Na přípravu 2 porcí salátu z červené řepy budeme potřebovat

  • 200 g uvařené (upečené) červené řepy
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci balzamikového octa
  • Špetku soli
  • Hrst bylinek (lístky oregána nebo petrželky, případně listy samotné červené řepy či pažitky)

Postup přípravy salátu z červené řepy

Uvařenou nebo upečenou červenou řepu oloupeme. Já jsem měla vařenou. Doba varu je orientační, ale měla by stačit hodina mírného varu.

Řepu nastrouháme na tvary, které máme rádi. Já jsem strouhala na silnější nudličky. Přidáme špetku soli. Nebojte se přidat 3 polévkové lžíce olivového oleje. Olej krásně obalí řepu a v misce nezůstane žádná olejová kaluž. Jako poslední přidáme balzamikovým ocet a lístky bylinek. Promícháme.

Asi po pěti minutách promícháme znovu a teprve nyní ochutnáme.

Chutě můžeme doladit jen solí, olivovým olejem či balzamikovým octem. Ale uvedené množství by mělo být dostačující.

Salát můžete podávat jako lehkou večeři, třeba s křupavou bagetou nebo jako přílohu k upečenému kuřátku s bramborovou kaší. Nebo s tím, co vám chutná.

TIP na salát z červené řepy dle přísné diety č. 4 s omezením tuku.

  • Uvařená červená řepa
  • Špetka soli
  • Sýr Cottage light
  • Hrst nasekané hladkolisté petrželky

Řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa. Bylo to jedno z mála jídel, na kterém jsem si velmi pochutnala.

 

Uvařená neoloupaná červená řepa
Uvařená neoloupaná červená řepa
Salát z červené řepy
Salát z červené řepy
Salát z červené řepy a bylinek
Salát z červené řepy a bylinek


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 27x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Marta pravdíkova

neděle, 4. prosinec 2016
14:56

Dobrý den,ještě jsem Vaše jídla nevařila,ale mám Vás přečtenou,mám po Absesi jater,
a mám přísnou dietu č4,Vaše recepty už jsem si opsala a ráda si je udělám.CHtěla bych
Vás poprosit o recept na vánoční,kdesi jsem uviděla linecké cukroví se 100tukem,ale
jsem si ho nenapsala.Jestli máte tip napište mi recept.Děkuji Marta P.


posted by: Marta pravdíkova [Odpovědět]

marcela

neděle, 4. prosinec 2016
18:52

marcela

Dobrý den paní Pravdíková, je mi moc líto, že musíte držet dietu. Já jsem jí držela téměř rok a byla jsem z toho naprosto zdrcená.Zhubla jsem 20 kg. Držím Vám palce, buďte statečná, já jsem byla také.

Linecké cukroví ze 100%-ního tuku jsem nikdy nedělala. Ale poradím Vám, u lineckého těsta platí zásada 3:2:1 a to je nejdůležitější: 3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru.
Já používám tuk živočišný - máslo
kolegyně tuk rostlinný - heru
nevidím důvod, proč byste nemohla použít 100%-třeba omegu. Na stránkách mám recept na linecké koláčky (v sekci vánoční cukroví). Stačí, když máslo nahradíte tukem. Nemám to ověřené, ale vyzkoušejte.

Držím palce a napište.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Boršč: polévka z masa a červené řepy

Boršč: polévka z masa a červené řepy

Boršč je polévka z masa a červené řepy, která neodmyslitelně patří k ruské, ukrajinské i polské klasické kuchyni a svojí chutí plně uspokojí vaše mlsné jazýčky a barevností i vaše oči.

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.


Recept na salát Caprese

Recept na salát Caprese

Salát Caprese je připomenutí Itálie, léta a dovolené. Je chutný, lehký, vegetariánský a bezlepkový. V horkých letních dnech ideální večeře.

SALÁT TABBOULEH

SALÁT TABBOULEH

Blížící se konec zimy ve mně, po všech těch hřejivých pokrmech, vzbuzuje chuť na něco zeleninového. Salát TABOULLEH patří k tradiční libanonské kuchyni, ale určitě si ho oblíbíte i vy. Je lehký, plný zeleniny a vitamínů. Je to velmi chutná příloha rovněž ke grilovaným masům i rybám.