Slanečkový salát s bramborami

25. duben 2019

Kdo nikdy neochutnal slanečkový salát s bramborami, přišel o mnoho. Býval to pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou poměrně drahé rybky. Poprvé jsem salát ochutnala z jídelní tabule mé přítelkyně Jitky. Byl výborný.

Slanečkový salát s bramboramiSlanečkový salát s bramborami

Když já připravuji salát se slanečky doma, tak vím, že salát z množství níže uvedených surovin bude tak tak stačit pro mě a mého manžela. Je to past, do které nás uvězní chuť tohoto salátu. Od stolu neodcházíme, dokud není mísa prázdná.

Na přípravu 2-4 porcí slanečkového salátu s bramborami si připravíme

  • 600 – 700 g čerstvě uvařených brambor ve slupce, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 300 g slanečkových filetů, nakrájených na kostičky o hraně 1 cm
  • 150 g kyselých naložených okurek (5 menších) nakrájených na tenká půlkolečka
  • 1 středně velká cibule (cca 50 g) nakrájené na menší kostičky

Na zálivku si připravíme

  • 40 ml olivového oleje
  • 10 ml citronové šťávy
  • 1 čajovou lžičku obyčejné hořčice
  • 1 čajovou lžičku (rovnou) soli
  • 1 kávovou lžičku (rovnou) mletého černého pepře
  • Malou skleničku s víčkem na míchání zálivky

Postup přípravy slanečkového salátu s bramborami

Při přípravě slanečkového salátu s bramborami nemusíme přesně dodržovat uvedené gramáže. Stačí, když bude zachován poměr brambor a slanečků 2:1 (2 díly brambor a 1 díl slanečků). Cibule můžeme dle libosti přidat více.

Suroviny na slanečkový salát s bramboramiSuroviny na slanečkový salát s bramborami
Zdroj:Marcela Hackerová

Všechny připravené suroviny na salát vložíme do mísy. U brambor je ideální, aby byly ještě teplé, ale není podmínkou. Všechny suroviny zlehka, odspodu, promícháme.

Do malé zavařovací sklenice vložíme všechny suroviny na zálivku. Sklenici uzavřeme a jako šejkr s ní budeme prudce míchat. Dobře si zkontrolujte uzavření sklenice. Olejová zálivka na zdi není nic příjemného.

Dokonale promíchanou zálivkou polijeme salát a promícháme.

Ochutnáme a chuť můžeme doladit solí, pepřem, pár kapkami citronové šťávy, či několika špetkami krupicového cukru.

Bramborový salát se slanečky můžeme podávat teplý či studený. Druhý den by chutnal ještě lépe, ale to se nám doma nikdy nestalo, protože z mísy zmizel, ani nevím jak.

Nakrájené okurky
Nakrájené okurky
Nakrájení slanečci
Nakrájení slanečci
Nakrájené brambory
Nakrájené brambory

Nakrájené brambory s cibulí
Nakrájené brambory s cibulí
Nakrájené brambory s okurkou
Nakrájené brambory s okurkou
Přidání zálivky do salátu
Přidání zálivky do salátu

Slanečkový salát s bramborami
Slanečkový salát s bramborami
Slanečkový salát s bramborami.
Slanečkový salát s bramborami.
Slanečkový salát s bramborami..
Slanečkový salát s bramborami..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 6x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na mistrovský slanečkový salát

Recept na mistrovský slanečkový salát

Až budete s přáteli sledovat Ligu mistrů UEFA či jiná vrcholová sportovní klání, připravte pro všechny slanečkový salát. S čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a dobrým vychlazeným pivem chutná mistrovsky. Stejně vhod přijde jako doplněk při grilování s přáteli.

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.


Pečená pražma se zeleninou a bramborami

Pečená pražma se zeleninou a bramborami

Máte-li rádi klasické středomořské jídlo, pak neodcházejte a čtěte dál. Protože pečená pražma se zeleninou a bramborami voní mořem, dovolenou, sluncem i vzpomínkami.

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Vepřová krkovice se zeleninou a bramborami, upečená v remosce

Koncem léta je všude k mání tolik zeleniny, až mi někdy oči přecházejí a nevím, co uvařit dřív. Dnes jsem připravila krkovici se zeleninou a bramborami v jednom hrnci. Kromě úspory špinavého nádobí a času to má ještě jednu výhodu, společným pečením jídlo chutná mnohem lépe.