Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

2. prosinec 2015

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní.

Koláčky z kynutého – nekynutého těstaKoláčky z kynutého – nekynutého těsta

Na přípravu 24 kusů koláčků budeme potřebovat

  • 250 hladké mouky + na podsypání
  • 125 g másla
  • 15 g kvasnic
  • 125 ml mléka
  • Špetku soli
  • 4 čajové lžičky krystalového nebo krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 rozšlehané vejce na potírání okrajů

Dále potřebujeme

  • 2 plechy
  • 2 archy pečícího papíru
  • Formičku na vykrajování o průměru 7 cm
  • Skleničku s hladkým dnem o průměru 6 cm
  • Cukrářský sáček
  • Vál
  • Máslo na pokapání koláčků
  • Cukr na závěrečné pocukrování

Tvarohová náplň do koláčků

  • 250 g tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce rumu

Ořechová náplň do koláčků

  • 200 g namletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mandlového likéru Amareto (nebo rumu)
  • 2 polévkové lžíce teplého mléka

Povidlová náplň do koláčků

  • 200 g švestkových povidel
  • 2-4 polévkové lžíce rumu (záleží na hustotě povidel)
  • 1 vanilkový cukr
  • Koláčky s povidlovou náplní lze před pečením zasypat drobenkou

 

Postup přípravy koláčků z kynutého – nekynutého těsta

Úplně nejdříve si připravíme náplň do koláčků dle naší chuti.

Ať budete dělat jakoukoli náplň, jde jen o to vytvořit z uvedených surovin krémovitou a hladkou hmotu, která se vloží do cukrářského sáčku a následně nanáší na koláčky.

Nyní je na řadě kvásek.

Do hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je 4 lžičkami připraveného cukru a zalijeme 125 ml vlažného mléka. Hrneček přiklopíme a necháme vzejít.

Do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, nasypeme přes sítko hladkou mouku, přidáme špetku soli a nakrájíme na kousky 125 g másla.

Špičkami prstů máslo s moukou rozdrolíme, až nám vzniknou malé hrudky mouky s máslem.  Je to podobné, jako když připravujeme drobenku.

K mouce s máslem přidáme žloutek a vykynuté kvasnice, které jsme důkladně promíchali lžičkou. Nejlépe rukou promícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Lehce ho pomoučíme a přendáme na rovněž pomoučený vál.

Těsto nenecháme kynout, ale hned zpracováváme.

Nyní si troubu předehřejeme na 180 °C

Z těsta vyválíme placku, přibližně 5 – 7 mm vysokou. Kulatou formičkou vykrajujeme kolečka a přenášíme je na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem. Na jeden plech se nám vejde 12 kusů.

Skleničku o průměru 6 cm položíme doprostřed koláčku a zatlačíme. Vytvoří se nám malá mistička a lehce znatelný okraj. Aby se nám dno skleničky nelepilo na koláčky, před každým kontaktem s těstem vždy položíme dno do mouky nebo do rozehřátého másla.

Okraje každého koláčku potřeme rozšlehaným vejcem. Vezmeme cukrářský sáček s připravenou náplni a každý koláček naplníme. Kdo nemá cukrářský sáček, může tvořivě použít lžičku.

Plech s koláčky vložíme do trouby a pečeme 20 – 22 minut dle rozmarů každé trouby.

Než se koláčky upečou, připravíme si druhý plech a ze zbývajícího těsta vykrájíme další koláčky. Opakujeme stejný proces, jako u prvního plechu.

Že jsou koláčky upečené, poznáme snadno. Okraje zezlátnou a upečené těsto krásně voní. Plech vyndáme z trouby. Koláčky pokapeme máslem a pocukrujeme.

Je to chuťová bomba. Koláčky jsou neskutečně jedlé. Upečte si je a posuďte sami. Budou-li vám chutnat, doporučte je i svým známým.

 

Rozdrobené máslo s moukou
Rozdrobené máslo s moukou
Ořechová náplň
Ořechová náplň
Koláčky před pečením
Koláčky před pečením

Koláčky, kam se podíváš
Koláčky, kam se podíváš
Koláčky s ořechovou a povidlovou náplní
Koláčky s ořechovou a povidlovou náplní
Koláčky s ořechovou náplní
Koláčky s ořechovou náplní


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 39x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Kynuté knedlíky, plněné sezonním ovocem byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale ovocné knedlíky mně moc chutnaly. Tak si je pojďme připravit spolu. Výsledek stojí za to.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.


Maminčiny linecké koláčky

Maminčiny linecké koláčky

Na našem vánočním stole patří linecké koláčky mezi pětici nejoblíbenějších. Jen si představte, že by na vánoční tabuli chyběly vanilkové rohlíčky, čokoládové pracny, ořechové trojhránky, oříškové věnečky či linecké koláčky.

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.