A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Ořech vlašský

5. prosinec 2015

Ořech vlašský je plod stromu známého pod názvem Ořešák královský (Juglans regia L.). Pro nás bude zajímavé využití ořechu vlašského v kuchyni a jeho vliv na lidský organizmus.

Ořech vlašskýOřech vlašský

Strom "ořešák" pochází z horských lesů Střední Asie a z jižního cípu Balkánského poloostrova. Od nepaměti se pěstuje v zemích s mírně teplým podnebím pro své chutné plody a pro cenné dřevo.

Plod ořešáku – vlašský ořech – se využívá jako samostatná pochutina. Uplatňuje se v cukrářství a v pekařství.

Vlašské ořechy se melou či sekají jako součást náplní do sladkého pečiva, štrúdlů, do biskupského chlebíčku, jsou součástí náplní do koláčů. Ořechy můžete dozdobit servírované medové lívanečky s mascarpone.

Z jader vlašského ořechu se lisuje olej.

Olej je stejně prospěšný organizmu, jako samotná jádra ořechu. Využití v kuchyni je opět všestranné. Na smažení i za studena.

Olej z plodů ořešáku je rovněž využíván jako podpůrný prostředek v období rekonvalescence. Konzumace oleje se doporučuje osobám trpícím hypertenzí, arteriosklerózou, ischemickým onemocněním srdce nebo nemocným cukrovkou.

O skvělé chuti ořechových jader se můžete přesvědčit, pokud ochutnáte moje nedostižné koláčky s ořechovou náplní.

Ořechy jsou nezbytnou surovinou vánočního cukroví.  Používám ořechy jako součást těsta na měkké čokoládové pracny nebo do náplně trojhránků. Bez vlašských ořechů neupečete ani vánoční oříškové věnečky.

Ořechy mají výraznou chuť, mnohdy chutnají až sladce. Omáčka z vlašských ořechů, známá z italské kuchyně jako „Salsa di Noci“, je nejoblíbenější v kombinaci s těstovinami.

Jádro vlašského ořechu obsahuje přibližně

  • 25 % bílkovin
  • 55 % tuku (z velké části omega-3 nenasycené mastné kyseliny)
  • 10 % sacharidů
  • 7 % vlákniny

Ve zbytku pak jádro vlašského ořechu obsahuje kyselinu pantotenovou, vitamin C, pyridoxin, beta-karoten, vitamin E, vápník, železo, draslík, fosfor, sodík, zinek či selen.

Jádro vlašského ořechu připomíná tvar mozku.

Proto mnoho kultur považovalo vlašský ořech za potravu pro mozek. Dodnes studenti v Asii před zkouškou konzumují vlašské ořechy proto, aby dosáhli lepších výsledků.

Vlašské ořechy mají vysokou nutriční hodnotu. Mají vysoký obsah tuku, který z velké části tvoří, tolik zdraví prospěšné, omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Tento typ tuku působí příznivě při zabraňování vzniku sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy v těle.

Vlašské ořechy snižují hladinu "špatného" cholesterolu. Doporučují se proto zvláště pacientům po infarktu myokardu.

Pyridoxin (vitamin B6), obsažený ve vlašských ořechách, se v organizmu stará o správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

Pyridoxin, ve spojení s lecitinem a fosforem, je nezbytný pro nervovou soustavu. Zlepšuje duševní výkonnost a rovnováhu.

Vlašské ořechy bychom měli konzumovat každý den.

Stačí 5 jader denně a zajistíte tělu pravidelný přísun látek, které jsou pro činnost organizmu velice důležité a prospěšné.

 

Ořech vlašský - plod před puknutím
Ořech vlašský - plod před puknutím
Ořech vlašský - plod puklý
Ořech vlašský - plod puklý
Ořech vlašský
Ořech vlašský

Ořech vlašský
Ořech vlašský
Ořech vlašský
Ořech vlašský
Ořech vlašský - různé druhy
Ořech vlašský - různé druhy

Ořech vlašský - po sběru
Ořech vlašský - po sběru
Ořech vlašský - sušení
Ořech vlašský - sušení
Vlašský ořech
Vlašský ořech


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 6x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Vánoční cukroví máme všichni rádi. Čím vhodně naplnit vánoční ořechy? Vyberte si chuťově lahodnou krémovou náplň. Variantu náplně do upečených ořechů si zvolte sami, podle svého gusta.


Medové lívanečky s kaki

Medové lívanečky s kaki

Zkuste udělat medové lívanečky svým dětem a neuvěříte, jak rychle zmizí z talířků. Jsou to trochu jiné lívanečky. Smaží se v oleji, jsou vyšší a těsto je sladké. Za velkou louží se tradičně podávají s javorovým sirupem. Jsme evropané, proto do lívanečků dávám české podmáslí, italský sýr mascarpone, …

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Nepečené ořechové čtverečky patří k mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Když ochutnáte jeden kousek, okamžitě natahujete ruku pro další. Jsou mimořádně jedlé.