Máslové dortíky královny Viktorie

24. červen 2016

Máslové dortíky podávala královna Viktorie k odpolednímu čaji. V zemích Commonwealthu se jim proto říká „Victoria cake“. Až je ochutnáte, zjistíte, že chutnají skutečně královsky.

Máslové dortíky královny ViktorieMáslové dortíky královny Viktorie

Na 12 máslových dortíků budeme potřebovat

  • 170 g hladké mouky
  • 170 g krupicového cukru
  • 170 g másla pokojové teploty
  • 3 celá vejce
  • Špetka soli
  • 1 lžičku vanilkové esence
  • 8 g prášku do pečiva
  • Na posypání směs moučkového a vanilkového cukru
  • Formu na pečení muffin o průměru 7 cm
  • Máslo na vymazání
  • Hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň budeme potřebovat

  • 18 ks jahod
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml smetany (min. 33 % tuku)
  • 2 rovné polévkové lžíce moučkového cukru
  • Cukrářský sáček + ozdobná špička na ploché zdobení

Postup přípravy máslových dortíků

Všech 12 mističek formy na pečení důkladně vymažeme rozvolněným máslem a vysypeme hrubou moukou.

Všechny uvedené suroviny na těsto si odvážíme. Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.

Mouku promícháme s práškem do pečiva. Do misky, ve které budeme šlehat sníh, nasypeme špetku soli a přidáme bílky.

Do mísy kuchyňského robotu nasypeme cukr a překrájené rozvolněné máslo. Robota zapneme na střední výkon a vyšleháme do pěny. Přidáme vaječné žloutky a vanilkovou esenci a necháme vyšlehat hladký krém.

Než se nám hladký krém vyšlehá, ručním šlehačem si připravíme tuhý sníh.

Kuchyňský robot necháme míchat a postupně přidáváme 1 polévkovou lžíci mouky s práškem do pečiva a jednu lžíci vyšlehaného bílkového sněhu až do úplného spotřebování. Robota vypneme.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 170 °C, horní i dolní ohřev.

Hotové těsto rovnoměrně naplníme do dvanácti otvorů ve formě.

Na naplňování jednotlivých mističek používám kleště na zmrzlinu.

Je to poměrně přesný pomocník. Jednak mi těsto skončí tam, kde má a mám záruku, že ve všech mističkách bude stejné množství těsta.

Mističky by měly být zaplněné do ¾ svého obsahu .

 

Forma naplněná těstemForma naplněná těstem
Zdroj:  Marcela Hackerová

Naplněnou formu vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 27 – 30 minut.

Upečené dortíky necháme ve formě téměř vychladnout.  Pak je vyndáme na mřížku. Pokud jsme dobře vymazali formičky, půjde vyndání malých dortíků lehce.

Než dortíky vychladnou, připravíme si náplň.

Mascarpone smícháme se šlehačkou a cukrem do hladkého krému. Naplním jím cukrářský sáček. Já jsem použila špičku s plochým otvorem.

Kdo nechce mascarpone, může použít šlehačku nebo máslový krém s přidáním vanilkové esence nebo rumu.

6 jahod přepůlíme, dalších 6 jahod nakrájíme na menší kousky a 6 jahod rozmačkáme v misce a přidáme k nim čajovou lžičku cukru.

Dortíky přepůlíme. Na spodní část cukrářským sáčkem naneseme námi zvolenou náplň. Poklademe ji nakrájenými jahodami a přidáme lžičku rozmačkaných jahod.

Plnění dortíků 1Plnění dortíků 1
Zdroj:  Marcela Hackerová

Překryjeme horní částí dortíku. Uprostřed horní části dortíku uděláme malý kopeček z náplně, do které vmáčkneme polovinu jahody. Tak postupujeme u všech dvanácti dortíků.

Naplněné dortíky pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Máme hotovo. Můžeme podávat k čaji nebo ke kávě.

Byla jsem překvapená, jak nazdobené vypadají luxusně a ještě luxusněji chutnají. A až je vyzkoušíte, napište mi, jak jste byli spokojeni vy. A budou-li vám chutnat, doporučte je i svým přátelům.

TIP

V zimních měsících můžete čerstvé jahody nahradit džemem, třeba jahodovo-rebarborovým.

 

Hotové těsto na dortíky
Hotové těsto na dortíky
Kleště na zmrzlinu, přesná odměrka těsta
Kleště na zmrzlinu, přesná odměrka těsta
Forma naplněná těstem
Forma naplněná těstem

Upečené dortíky
Upečené dortíky
Plnění dortíků 1
Plnění dortíků 1
Plnění dortíků 2
Plnění dortíků 2

Máslové dortíky královny Viktorie
Máslové dortíky královny Viktorie
Detail máslových dortíků
Detail máslových dortíků
Máslové dortíky královny Viktorie - ochutnáte ?
Máslové dortíky královny Viktorie - ochutnáte ?


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 50x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Vánoční cukroví máme všichni rádi. Čím vhodně naplnit vánoční ořechy? Vyberte si chuťově lahodnou krémovou náplň. Variantu náplně do upečených ořechů si zvolte sami, podle svého gusta.