Ovocný koláč z piškotového těsta s vinným želé

6. leden 2017

Hledáte-li jednoduchý recept na chutný ovocný koláč, vyzkoušejte ten můj. I když se dá v zimě sehnat spoustu čerstvého ovoce, já jsem pro tentokrát sáhla po svých domácích zamražených ostružinách a rybízu.

Ovocný koláč z piškotového těsta s vinným želéOvocný koláč z piškotového těsta s vinným želé

Na přípravu koláče o průměru 24/28 cm budeme potřebovat

Na korpus

  • 4 celá vejce
  • 70 g polohrubé mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • Špetku soli
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubou mouku na vysypání formy

Na náplň

  • Ovoce čerstvé nebo zamražené dle vlastního výběru
  • Ostružinovou nebo rybízovou marmeládu
  • 200 g želé z vinných hroznů
  • 50 ml vody
  • 3 plátky želatiny

Dále budeme potřebovat

  • Formu o průměru 24 cm dno/28 cm okraj formy
  • Ruční elektrický šlehač nebo robot

Postup přípravy ovocného koláče

Nejprve si připravíme formu na pečení. Dno i stěny formy pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Máme-li ovoce zamražené, vyjmeme jej z mrazničky a rozložíme na tác.Pokud máme čerstvé, pečlivě jej omyjeme a necháme okapat.

Ve zvláštní míse si smícháme obě mouky.

Připravíme si sníh z bílků. Do mísy na šlehání těsta dáme špetku soli. Bílky oddělíme od žloutků a přidáme je do mísy se solí. Žloutky zatím dáme stranou.

Z bílků, za pomoci šlehače nebo kuchyňského robota, ušleháme v míse pevný sníh.

Zapneme troubu a termostat nastavíme na 185 °C, horní i dolní ohřev.

Nyní do pevného sněhu postupně, za stálého prošlehávání, přidáváme jeden žloutek a jednu vrchovatou polévkovou lžíci moučkového cukru dokud nespotřebujeme připravené suroviny.

Šlehač nevypínáme a nyní postupně, opět po lžících, zašleháváme všechnu připravenou mouku.

Šlehač vypneme. Těsto máme hotové. Těsto přelijeme do připravené formy.

Koláčová forma s piškotovým těstemKoláčová forma s piškotovým těstem
Zdroj: Marcela Hackerová

Formu vložíme do vyhřáté trouby na 185 °C a necháme péct 35-40 minut.

Propečení můžeme zkontrolovat vpichem špejle. Je-li po vytažení suchá, máme upečeno.

Korpus nechte ve formě úplně vychladnout.

Formu i s upečeným korpusem necháme stát na mřížce, až korpus úplně vychladne.

Teprve po vychladnutí piškot vyklopíme z formy na tác. Jde to snadno, protože upečený piškot je pružný a nehrozí nebezpečí, že se těsto bude lámat.

Dno i strany upečeného koláčového korpusu namažeme připravenou ostružinovou nebo rybízovou marmeládou.

Upečený piškotový korpus pomazaný ostružinovou marmeládouUpečený piškotový korpus pomazaný ostružinovou marmeládou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Na marmeládu vyskládáme připravené ovoce. Já jsem použila ostružiny prosypané červeným rybízem.

Příprava želé na ovoce

Do kastrůlku dáme připravené želé z vinných hroznů, přilijeme 50 ml studené vody. Želé s vodou zahřejeme na 50 °C. Přidáme 3 plátky želatiny a kastrůlek odstavíme z tepelného zdroje.

Necháme odstát cca 10 minut a průběžně mícháme, až se nám želé i želatina rozpustí.

Připravené želé po lžících naléváme na ovoce až do jeho spotřebování. Želé na koláči necháme půl hodiny tuhnout a pak už můžeme krájet.

Koláčová forma s piškotovým těstem
Koláčová forma s piškotovým těstem
Upečený piškotový korpus pomazaný ostružinovou marmeládou
Upečený piškotový korpus pomazaný ostružinovou marmeládou
Zamražené ostružiny a rybíz
Zamražené ostružiny a rybíz

Korpus s vyskládaným ovocem
Korpus s vyskládaným ovocem
Hotový ovocný koláč
Hotový ovocný koláč
Výseč ovocného koláče s želé z vinných hroznů
Výseč ovocného koláče s želé z vinných hroznů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Když se vám urodí hroznové víno nevalné chuti, zkuste vyzkoušet želé z vinné šťávy. Zpracováním těchto hroznů, nikoli na víno, ale na želé, se z ošklivého káčátka stane krásná slečna. Želé má úžasnou barvu a jeho chuť se změní k nepoznání.


Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní.