
Hledáte-li jednoduchý recept na chutný ovocný koláč, vyzkoušejte ten můj. I když se dá v zimě sehnat spoustu čerstvého ovoce, já jsem pro tentokrát sáhla po svých domácích zamražených ostružinách a rybízu.
Na přípravu koláče o průměru 24/28 cm budeme potřebovat
Na korpus
- 4 celá vejce
- 70 g polohrubé mouky
- 70 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- Špetku soli
- Tuk na vymazání formy
- Hrubou mouku na vysypání formy
Na náplň
- Ovoce čerstvé nebo zamražené dle vlastního výběru
- Ostružinovou nebo rybízovou marmeládu
- 200 g želé z vinných hroznů
- 50 ml vody
- 3 plátky želatiny
Dále budeme potřebovat
- Formu o průměru 24 cm dno/28 cm okraj formy
- Ruční elektrický šlehač nebo robot
Postup přípravy ovocného koláče
Nejprve si připravíme formu na pečení. Dno i stěny formy pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Máme-li ovoce zamražené, vyjmeme jej z mrazničky a rozložíme na tác.Pokud máme čerstvé, pečlivě jej omyjeme a necháme okapat.
Ve zvláštní míse si smícháme obě mouky.
Připravíme si sníh z bílků. Do mísy na šlehání těsta dáme špetku soli. Bílky oddělíme od žloutků a přidáme je do mísy se solí. Žloutky zatím dáme stranou.
Z bílků, za pomoci šlehače nebo kuchyňského robota, ušleháme v míse pevný sníh.
Zapneme troubu a termostat nastavíme na 185 °C, horní i dolní ohřev.
Nyní do pevného sněhu postupně, za stálého prošlehávání, přidáváme jeden žloutek a jednu vrchovatou polévkovou lžíci moučkového cukru dokud nespotřebujeme připravené suroviny.
Šlehač nevypínáme a nyní postupně, opět po lžících, zašleháváme všechnu připravenou mouku.
Šlehač vypneme. Těsto máme hotové. Těsto přelijeme do připravené formy.
Koláčová forma s piškotovým těstem
Zdroj: Marcela Hackerová
Formu vložíme do vyhřáté trouby na 185 °C a necháme péct 35-40 minut.
Propečení můžeme zkontrolovat vpichem špejle. Je-li po vytažení suchá, máme upečeno.
Korpus nechte ve formě úplně vychladnout.
Formu i s upečeným korpusem necháme stát na mřížce, až korpus úplně vychladne.
Teprve po vychladnutí piškot vyklopíme z formy na tác. Jde to snadno, protože upečený piškot je pružný a nehrozí nebezpečí, že se těsto bude lámat.
Dno i strany upečeného koláčového korpusu namažeme připravenou ostružinovou nebo rybízovou marmeládou.
Upečený piškotový korpus pomazaný ostružinovou marmeládou
Zdroj: Marcela Hackerová
Na marmeládu vyskládáme připravené ovoce. Já jsem použila ostružiny prosypané červeným rybízem.
Příprava želé na ovoce
Do kastrůlku dáme připravené želé z vinných hroznů, přilijeme 50 ml studené vody. Želé s vodou zahřejeme na 50 °C. Přidáme 3 plátky želatiny a kastrůlek odstavíme z tepelného zdroje.
Necháme odstát cca 10 minut a průběžně mícháme, až se nám želé i želatina rozpustí.
Připravené želé po lžících naléváme na ovoce až do jeho spotřebování. Želé na koláči necháme půl hodiny tuhnout a pak už můžeme krájet.
-
Nový komentář