Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

2. únor 2015

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevouRecept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Rozpis surovin do velké dortové formy nebo velkého pekáče

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 žloutky pokojové teploty
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce švestkových povidel nebo meruňkového džemu
  • 1 vrchovatá polévková lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • ¼ litru mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu Tuzemáku – Božkov
  • 1 hrst rozinek
  • Sníh ze čtyř bílků (přidat špetku soli před šleháním)
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy nebo pekáče

Postup

Nejprve si navážíme a připravíme všechny suroviny. Do mísy prosijeme mouku, kakao a oba prášky do pečiva. Mají tendenci  hrudkovatět. Vše důkladně promícháme.

Formu si vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme a nastavíme teplotu na 170°C.

Ze čtyř bílků a špetky soli si vyšleháme sníh. Musí být pěkně pevný.

Máslo, žloutky a cukr vymícháme do hladka. Nejlépe to jde v domácím robotu. Přidáme povidla nebo džem a teplé mléko (ne horké!). Když je vše dokonale propojeno, přidáváme po lžících připravenou mouku.

Do hotového těsta již ručně vmícháme tuhý ušlehaný sníh.

Těsto přelijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (pekáče) a povrch uhladíme stěrkou.

Formu nebo pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme 40 minut. Pak perník překryjeme alobalem a pečeme dalších 10 minut.

Špejlí propíchneme střed perníku a je-li po vytažení špejle suchá, máme upečeno.

Formu (pekáč) postavíme na kovovou mřížku a perník necháme vychladnout.

Na rumovou polevu budeme potřebovat

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 4-5 polévkových lžic rumu (Tuzemák – Božkov)

Všechny suroviny dáme do skleněné misky a nejlépe ručním šlehačem vše důkladně mícháme, až poleva začne houstnout a lesknout se.

Pak ji rozetřeme po vychladlém perníku. Do hodiny nám krásně ztuhne a můžeme podávat.

Budete-li mít malou formu a průměru 20 cm, stačí polovina všech surovin. Jak na perník, tak na polevu.

Budete-li mít chuť na polevu jinou než rumovou, vyzkoušejte citrónovou.

Na citronovou polevu budeme potřebovat

  • 250 g prosátého moučkového cukru
  • 3 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

Citronovou polevu připravujeme stejně jako rumovou.

Vymíchané těsto
Vymíchané těsto
Přidání ušlehaného sněhu
Přidání ušlehaného sněhu
Těsto ve formě před pečením
Těsto ve formě před pečením

Upečený perník ve formě
Upečený perník ve formě
Upečený perník
Upečený perník
Perník s polevou
Perník s polevou

A můžeme podávat
A můžeme podávat
Perník na řezu
Perník na řezu
Servírujeme perník s polevou
Servírujeme perník s polevou


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.8 hvězdiček / Hodnoceno: 66x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Nepečené ořechové čtverečky patří k mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Když ochutnáte jeden kousek, okamžitě natahujete ruku pro další. Jsou mimořádně jedlé.

Recept na výbornou domácí zmrzlinu

Recept na výbornou domácí zmrzlinu

Domácí zmrzlinu si připravíte za pár minut, je neskutečně dobrá. Je bez konzervantů, bez barviva a finančně výhodná. Příchuť si můžete zvolit, jakou máte rádi. Na spolupráci pozvěte i své děti.


Recept na žďárské domácí uzené maso

Recept na žďárské domácí uzené maso

Při domácí zabijačce nikdy nestihnete připravit všechny dobroty. Skvělé domácí uzené maso můžeme připravit kdykoli. Stačí si nechat při porcování vepříka panem řezníkem ukrojit pěkný kus vepřového boku s žebírkem a kůží. Kdo má rád libovější maso, schová si na uzení krkovičku. Nebo si můžete maso na…

Recept na domácí „žďárské“ uzené maso II. – bez konzervantů

Recept na domácí „žďárské“ uzené maso II. – bez konzervantů

Připravit maso na uzení je tak trochu alchymie. Je to především snaha připravit si doma co nejkvalitnější a chutné uzené vepřové maso. Tentokrát bez konzervantů. „Pragandu“ jsem nahradila obyčejnou kuchyňskou solí.