Recept na voňavá švestková povidla

29. srpen 2015

Švestky mají v kuchyni všestranné využití. Výborné jsou čerstvé, sušené i jako součást moučníků. Kynutý švestkový koláč s drobenkou mám mnohem raději než třeba klasiku: tvaroh, mák a povidla. Nesmím také zapomenout na jejich tekutou podobu. Mám na mysli slivovici. Švestky jsou výborné i do tmavých omáček k hovězímu nebo ke zvěřině. Ale dnes si budeme povídat o švestkových povidlech.

Recept na voňavá švestková povidlaRecept na voňavá švestková povidla

Za mého dětství se povidla vařila z jedné várky (asi 5 kg) i týden. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-2 hodiny a zase nechala vychladnout.

Babička říkala, že na švestková povidla se nespěchá.

 

Na přípravu švestkových povidel budeme potřebovat

  • 1,5 kg hodně vyzrálých a vypeckovaných švestek
  • 400 g krupicového cukru
  • Šťávu z 2 citrónů
  • Kousek celé skořice (asi 1-2 cm)
  • 2 hřebíčky
  • Kastrol se širokým dnem
  • Vajíčko na koření nebo kousek plátýnka
  • 3 skleničky, každá o obsahu 2,5 – 3 dl, důkladně umyté

Postup přípravy švestkových povidel

Vypeckované švestky dáme do kastrolu.

Do „vajíčka“ nebo plátýnka uzavřeme skořici, hřebíček a vložíme ke švestkám.

 

Skořice, hřebíček a citrónSkořice, hřebíček a citrón
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Za občasného míchání vaříme asi 1 hodinu. Po hodině hrnec odstavíme a necháme odpočívat do druhého dne.

Druhý den přidáme šťávu (bez pecek) ze dvou citrónů. Povidla promícháme a přivedeme k varu.

Vaříme je tak dlouho, až začnou houstnout. Švestky se nám rozvaří a jejich objem se zmenší cca o polovinu.

Tento proces si můžeme rozdělit do více dní, tak jako moje babička. Záleží na tom, kolik máme času. Kvalitě povidel to neublíží. Naopak.

Z redukovaných a rozvařených švestek vyndáme koření a přisypeme cukr.

Od bodu varu vaříme 20 minut.

Horké plníme do připravených sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme na 15 minut dnem vzhůru.

 

Uzavřeme a otočíme dnem vzhůruUzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Rada

U nás doma se do povidel nikdy nepřidával ocet, ale citrónová šťáva. Jednou jsem dostala skleničku švestkových povidel. Když jsem je ochutnala, myslela jsem, že jsou zkažená.

No nebyla, jen paní do povidel přidala kvasný ocet.

Do povidel zásadně patří kvalitní vinný ocet nebo šťáva z citrónů.

Na 1 kg syrového ovoce 1 dl vinného octa nebo šťávy z citrónu.

 

Vyzrálé švestky
Vyzrálé švestky
Skořice, hřebíček a citrón
Skořice, hřebíček a citrón
Začínáme vařit povidla
Začínáme vařit povidla

Uvařená povidla
Uvařená povidla
Horká povidla plníme do sklenic
Horká povidla plníme do sklenic
Povidla pře uzavřením sklenice
Povidla pře uzavřením sklenice

Nezapomeneme hrdlo sklenice otřít
Nezapomeneme hrdlo sklenice otřít
Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Zimní zásoba voňavých povidel
Zimní zásoba voňavých povidel


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.61 hvězdiček / Hodnoceno: 66x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jarda

sobota, 21. červenec 2018
14:12

Tak jsem je zkusil, právě proto, že mi vadil ten ocet v jiných receptech a jsou luxusní.


posted by: Jarda [Odpovědět]

marcela

úterý, 24. červenec 2018
11:03

marcela

to Jarda: Díky za zprávu a vyzkoušení. Bez octa jsou to úplně jiná, mnohem chutnější povidla. Z Vaší zprávy jsem měla radost.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Klára

čtvrtek, 2. srpen 2018
07:43

Dobrý den, jsem moc ráda že jsem našla váš recept na povidla, ráda vařím podle starých osvětlených receptů ještě když jsou obohaceny o rady od babiček. Už je vařím 2 den tak snad se povedou, ale potřebovala bych poradit, mám je po celou dobu vařit pod pokličkou a přez noc je dát do ledničky? Děkuji.


posted by: Klára [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 2. srpen 2018
10:04

marcela

to Klára: Dobrý den paní Kláro, já nikdy nepřipravuji marmelády ani povidla pod pokličkou, protože se z ovoce musí odpařovat tekutina, aby zavařeniny zhoustly.
Po ukončení varu a vychladnutí, hrnec s rozvařeným ovocem přiklopím (aby tam nezavítal host, třeba nějaká moucha) a postavím je do chodby na dlaždičky. Druhý den sejmu poklici a pokračuji ve vaření.
A napište mi, jak jste byla s výsledkem spokojená.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Božena Soukupová

čtvrtek, 16. srpen 2018
12:29

Před par lety jsem je dělala podle receptu na netu. Ta, co se nemíchají. Dala jsem tam ocet Balzamico...no ale to byla dobrota. A byla krasně tmavá. Uz je jinak nedělám..


posted by: Božena Soukupová [Odpovědět]

marcela

pátek, 17. srpen 2018
16:55

marcela

to Božena Soukupová: Asi myslíte ta pečená v troubě. Já osobně jsem je ještě nikdy nedělala, ale podobným způsobem připravuji pečený čaj. Ten je také výborný. A balzamikový ocet používám v kuchyni poměrně často.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Hanka

čtvrtek, 16. srpen 2018
14:28

Díky moc za recept, povidla jsou úžasná a žádný připálený hrnec 😀👍


posted by: Hanka [Odpovědět]

marcela

pátek, 17. srpen 2018
16:58

marcela

to Hanka: Hanko, díky za zprávu. Nejdůležitější je výsledek. A když se dílo podaří, hřeje to na duši.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Bara

pátek, 17. srpen 2018
10:33

Podle všeho receptu zkouším poprvé, zatím to vypadá, že se výsledek povedl. Jen jsem musela zkrátit první hodinu vaření asi o 15minut, byly už dost zredukovane, vyvarene, minimálně o polovinu, krom toho jsem musela michatzcelkem často, ať se nepripaluji, druhý den po přidání stavy a cukru lepší, ale zase jsem vařila o polovinu méně času, pripaloval se mi hrnec a povidla už mi přišla opravdu hustá. Prosím, kde jsem mohla udělat chybu, že se mi hrnec pripaloval? Bez octu výborne!děkuji za recept


posted by: Bara [Odpovědět]

marcela

pátek, 17. srpen 2018
17:07

marcela

to Bara: Paní Báro, chybu jste určitě neudělala. Ono záleží na spoustě okolností. Třeba, jak jsou švestky zralé - kolik obsahují cukru a kolik vody. Jen si pamatujte, než se zahřeje hrnec (to je ten moment, kdy se švestky napalují na dno), musí se povidla poměrně často míchat. Když dosáhnou bodu varu, už se na dno nechytají. Ale to se dá ohlídat. Třeba, když děláte večeři a stojíte u sporáku.
Jsem ráda, že jste se pustila (jak píšete poprvé) do přípravy domácích povidel. Domácí jsou zkrátka domácí. Nikdy se nebojte pustit do nových věcí v kuchyni. Ono to katastrofálně nikdy nedopadne, jen získáte více zkušeností a příště si to přizpůsobíte podle sebe.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Karel

sobota, 18. srpen 2018
10:50

Zkusil jsem a je to super. Díky


posted by: Karel [Odpovědět]

Karel

sobota, 18. srpen 2018
10:51

Zkusil jsem a je to super. Díky 😀👍👍


posted by: Karel [Odpovědět]

Katka

pondělí, 27. srpen 2018
20:50

Také jsem dělala poprvé a povedla se! Super recept. Cukru jsem dala asi jen 200 g na 2 kg švestek, stačilo to, švestky byly sladké. Díky


posted by: Katka [Odpovědět]

marcela

úterý, 28. srpen 2018
09:46

marcela

to Katka: Jsem velmi ráda, že jste si vybrala zrovna můj (babiččin) recept na povidla. Smyslem mých stránek je dělit se o zkušenosti s vařením a zavařováním a být podporou začínajícím kuchařkám a kuchařům.
Člověka při práci rozechvívá strach, zda něco nezkazí, ale pak ten úžasný pocit, že jsme to dokázali. A Vy jste to dokázala a to je skvělé.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jarmila

sobota, 1. září 2018
18:23

Dobrý den , právě jsem dnes vařila povidla , moc chválím super recept . Vůbec se nic nepřipaluje .
Já švestky nemelu , rozkrájím na menší kousky vařím tak 1 hod. nechám vychladit a potom je tyčovým mixer
rozmixuji . Vařím do zhoustnutí. Ještě jednou dík za recept .


posted by: Jarmila [Odpovědět]

marcela

pondělí, 3. září 2018
09:58

marcela

to Jarmila: Paní Jarmilo, opravdu hodně mi těší, že jste si vybrala můj osvědčený recept a s výsledkem jste byla spokojená. Tak vařila povidla moje babička, i moje maminka a tak je vařím i já. Zkuste si povidla namazat na bramborové placky. Pro mne je to ten nejúžasnější zákusek nebo také snídaně. Děkuji Vám. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Romana

sobota, 1. září 2018
20:29

Zrovna vařím;)


posted by: Romana [Odpovědět]

marcela

pondělí, 3. září 2018
10:00

marcela

to Romana: Dobrý den Romano, doufám, že se povidla povedla a byla jste spokojená. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Ester

pátek, 7. září 2018
08:38

Dobrý den, povidla dnes vařím třetí ten, vše se krásně daří. Potřebovala bych ale poradit, čím jste docílila té krásné tmavé barvy? Ta moje mají pořád barvu, jako výše na Vašich fotkách rozvařené v hrnci. Dle receptu budu cukr přidávat až nakonec, ztmavnou pak? Každopádně skvělý recept, už se s manželem těšíme, až si je v neděli dáme na lívance :)


posted by: Ester [Odpovědět]

marcela

pátek, 7. září 2018
12:42

marcela

to Ester: Paní Ester nebojte se, po přidání cukru a dalším 20-ti minutovém povaření povidla určitě ztmavnou. Žádné jiné kouzlo jsem s nimi neprováděla. Na lívancích budou chutnat skvěle (můžete zkusit i můj recept na lívance, který najdete ve sladkém pečení). Pokud máte rádi i bramborové placky (rovněž můžete využít mého receptu), pak Vám garantuji, že bramborové placky namazané švestkovými povidly jsou skutečná lahůdka.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Věra

sobota, 15. září 2018
14:46

vařím ty vaše povidla už podruhé jsou vynikajicí


posted by: Věra [Odpovědět]

marcela

úterý, 18. září 2018
09:50

marcela

to Věra: Paní Věro, Vaše zpráva mi velmi potěšila. Když připravuji povidla, vždy si vzpomenu na babičku, jak jsme spolu vařily povidla. Je to dávno, ale stále to vidím před očima. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.


Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.