Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

20. srpen 2015

Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Se švestkami mám spojeno i několik humorných příběhů. Vzpomínám, jak mi v kabele do občanského průkazu natekla šťáva ze švestkového koláče. Tehdy na VB (dnes Policie) jsem se dost styděla za svůj průkaz totožnosti, který se sladkou šťávou slepil a byl k nepoužití. Policejní úřednice mi chlácholila: „Z toho si nic nedělejte, byla tady paní, která upekla králíka i s občankou.“

Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkouRecept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Na přípravu švestkového koláče budeme potřebovat

  • 400 g polohrubé mouky
  • 225 g krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 150 ml studené vody
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkové tresti
  • 10 velkých opraných švestek
  • 1 polévkovou lžíci krystalového cukru
  • Špetku soli
  • Misku na šlehání sněhu
  • Formu o průměru 30 cm o výšce hrany minimálně 3 cm
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Na skořicovou drobenku si do misky připravíme

  • 4 polévkové lžíce hrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 50 g studeného másla
  • ½  čajové lžičky mleté skořice

Postup přípravy švestkového koláče

Všechny uvedené suroviny si odvážíme, odměříme a připravíme. Mouku prosijeme přes síto společně s práškem do pečiva. Švestky vypeckujeme a každou rozdělíme na 8 částí.

Formu na pečení vymažeme a vysypeme.

Troubu zapneme na 180 °C.

V misce si připravíme skořicovou drobenku.

Máslo nakrájíme na menší kousky. Dbáme na to, aby bylo hodně studené. Špičkami prstů promneme všechny uvedené suroviny na drobenku tak, aby se nám vytvořily drobné hrudky.

Hotovou drobenku dáme do ledničky.

Tenhle koláč, za pomoci domácího robotu, je za 10 minut připravený k transportu do trouby.

Do mísy na těsto nasypeme cukr, přilijeme olej, přidáme tři žloutky a vanilkovou tresť. Zapneme robota na poloviční výkon. Za pár minut se nám ušlehá kompaktní hmota.

Nyní po lžících přidáváme vodu a po lžících mouku promíchanou s práškem do pečiva.

Ze tří bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Těsto máme umíchané. Robota vypneme.

Nyní do těsta ručně zapracujeme ušlehaný sníh. Stěrkou na těsto opatrně promícháváme obě hmoty, pěkně ode dna.

Těsto pomocí stěrky přelijeme do připravené formy.

Povrch uhladíme a poklademe kousky švestek, které jsme obalili v jedné vrchovaté lžíci krystalového cukru. Z ledničky vyndáme drobenku a rovnoměrně ji naneseme na koláč.

Formu s koláčem vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.

Pečeme 40 – 45 minut.

Stav upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Je-li po vpichu suchá, máme upečeno.

Koláč krásně voní a ještě lépe chutná.

Zkuste si ho upéct. Místo švestek můžete použít třeba ostružiny, broskve, třešně nebo kousky hrušek.

Vmíchání bílkového sněhu do těsta
Vmíchání bílkového sněhu do těsta
Skořicová drobenka
Skořicová drobenka
Koláč s kousky švestek
Koláč s kousky švestek

Koláč s drobenkou před upečením
Koláč s drobenkou před upečením
Dekorace se švestkami
Dekorace se švestkami
Upečený koláč
Upečený koláč

Detail švestkového koláče
Detail švestkového koláče
Švestkový koláč nemá chybu
Švestkový koláč nemá chybu
Švestkový koláč před servírováním
Švestkový koláč před servírováním


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 36x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.

Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Rebarborové stonky sklízíme od dubna do svátku sv. Jana 24. června, kdy jsou pro konzumaci nejkvalitnější. Nejznámějším rebarborovým pokrmem je jarní osvěžující koláč z křehkého nebo kynutého těsta. Připravme si společně svěží jarní ovocný koláč.


Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.