Třešňový dortík s ořechy

18. září 2018

Léto budiž pochváleno. Čerstvě natrhané třešně jsme milovaly už jako děti. Třešňový kompot mám nejraději ze všech a třešňový dortík s ořechy je jedna z mála sladkostí, kterou mám velmi ráda. Třešně jsou pro mne fenomén léta.

Třešňový dortík s ořechyTřešňový dortík s ořechy

Na přípravu třešňového dortíku s ořechy si připravíme

  • 160 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g namletých ořechů (vlašských nebo lískových či mandlí)
  • 2 celá vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 špetky soli do mísy na šlehání bílků
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 90 ml vlažného mléka
  • 12 g prášku do pečiva
  • Plný hrnek (300 ml) nevypeckovaných třešní bez stopek
  • Rozvíratelná forma na dort o průměru 20 cm
  • Tuk na vymazání formy
  • Polohrubou mouku na vysypání formy
  • 1 arch papíru na pečení

Posypka na obalení třešní

  • 2 polévkové lžíce (vrchem) namletých ořechů
  • 2 polévkové lžíce (vrchem) krupicového cukru

Postup přípravy třešňového dortíku s ořechy

Těsto můžete připravit ručně nebo za pomoci robotu. Já, protože si šetřím pravou ruku, jsem použila robot.

Všechny suroviny si připravíme a odvážíme. Na dno dortové formy upevníme papír na pečení. Tukem pomažeme strany formy i pečící papír, upevněný ve formě.

Formu vysypeme polohrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C (horní i dolní ohřev).

Do mísy na přípravu těsta vložíme 2 žloutky, přisypeme 100 g krupicového cukru a přilijeme vlažné mléko.

Do robotu zasuneme metlu na šlehání a pustíme robot na poloviční výkon. Všechny suroviny v míse necháme dokonale prošlehat. Stačí 3 minuty.

Zapracování bílkového sněhu do těstaZapracování bílkového sněhu do těsta
Zdroj: Marcela Hackerová

Robot nevypínáme a postupně (po lžících) do těsta zapracováváme mouku, namleté ořechy a olej. Když jsme spotřebovali mouku, ořechy i olej, necháme robot pracovat do doby, než ušleháme pevný sníh z bílků. Trvá to maximálně 2 minuty.

Do mísy na šlehání bílků přidáme 2 špetky soli a zbylé dva bílky. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme pevný sníh.

A jak poznáme, že je sníh pevný? Když vyjmeme metly šlehače ze sněhu, zůstanou po metlách dvě špičky a můžeme nádobu obrátit i dnem vzhůru a nic se nestane. Ale pozor, raději opatrně.

Robot vypneme a do těsta ručně zapracujeme ušlehaný pevný sníh. Dělám to nejraději stěrkou. Těsto přelijeme do připravené formy. Povrch stěrkou urovnáme.

Třešně obalené v posypce z ořechů a cukruTřešně obalené v posypce z ořechů a cukru
Zdroj: Marcela Hackerová

Na mělký talíř nasypeme 2 polévkové lžíce namletých ořechů a přisypeme 2 polévkové lžíce krupicového cukru. Promícháme a rozprostřeme posypku po celém talíři.

Třešně opereme a mokré je vyskládáme na posypku z ořechů a cukru. Rukama je v posypce obalíme. Tím, že jsou mokré, bude na nich posypka držet a zaručí nám, že se nepropadnou do těsta a zapečou se na povrchu nebo těsně pod ním.

Obalené třešně v posypce rovnoměrně rozprostřeme po povrchu dortíku. Posypkou, která zbyla na talíři, ještě posypeme povrch dortíku.

Třešňový dortík s ořechy před vložením do troubyTřešňový dortík s ořechy před vložením do trouby
Zdroj: Marcela Hackerová

Připravený dortík vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a necháme ho péct přibližně 50 minut. Upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Bude-li suchá, máme upečeno.

Po vyjmutí dortíku z trouby jej necháme téměř vychladnout. Pak teprve formu rozepneme, sejmeme papír na pečení a můžeme podávat.

Já na každý talířek vždy přidám pár třešní, několik lupínků mandlí a trochu oříškového toppingu. Také lístky máty jsou k němu výborné.

 

Zapracování bílkového sněhu do těsta
Zapracování bílkového sněhu do těsta
Těsto na třešňový dortík ve formě
Těsto na třešňový dortík ve formě
Třešně obalené v posypce z ořechů a cukru
Třešně obalené v posypce z ořechů a cukru

Třešňový dortík s ořechy před vložením do trouby
Třešňový dortík s ořechy před vložením do trouby
Třešňový dortík s ořechy
Třešňový dortík s ořechy
Třešňový dortík s ořechy.
Třešňový dortík s ořechy.

Třešňový dortík s mandlemi na řezu.
Třešňový dortík s mandlemi na řezu.
Třešňový dortík s vlašskými ořechy detail.
Třešňový dortík s vlašskými ořechy detail.
Třešňový dortík s mandlemi detail
Třešňový dortík s mandlemi detail


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Plněné vánoční ořechy mé přítelkyně Ireny

Plněné vánoční ořechy mé přítelkyně Ireny

Vánoce u nás začínají vždy rozpravou, co budeme letos péct za cukroví. Myslím si, že nejen u nás. Když jsem o přestávce v divadle začátkem prosince míjela skupinky diváků, tu k mému sluchu přilétlo slovo „linecké“, nebo „kolik druhů budeš péct“. Cukroví je fenomén českých vánoc.

Medové lívanečky s kaki

Medové lívanečky s kaki

Zkuste udělat medové lívanečky svým dětem a neuvěříte, jak rychle zmizí z talířků. Jsou to trochu jiné lívanečky. Smaží se v oleji, jsou vyšší a těsto je sladké. Za velkou louží se tradičně podávají s javorovým sirupem. Jsme evropané, proto do lívanečků dávám české podmáslí, italský sýr mascarpone, …


Ořech vlašský

Ořech vlašský

Ořech vlašský je plod stromu známého pod názvem Ořešák královský (Juglans regia L.). Pro nás bude zajímavé využití ořechu vlašského v kuchyni a jeho vliv na lidský organizmus.

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Vánoční cukroví máme všichni rádi. Čím vhodně naplnit vánoční ořechy? Vyberte si chuťově lahodnou krémovou náplň. Variantu náplně do upečených ořechů si zvolte sami, podle svého gusta.