Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem

28. prosinec 2019

Čerstvě upečené pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem jsou křupavé, lahodné, voňavé a nejde jim odolat. Slunečné odpoledne na zahradě ve společnosti škvarkových pagáčů, sklenky červeného vína a dobrých přátel, nemá chybu.

Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekemPagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem

Přípravu pagáčků si vždy rozdělím do dvou dnů. Večer připravím těsto a zakryté ho nechám v chladu kynout do druhé dne.

Na přípravu 12 kusů pagáčků budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 5 g soli
  • 100 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru
  • 1 celé rozšlehané vejce (polovina do těsta a druhá na potření)
  • 50 g změklého másla, nakrájeného na kostky o hraně 1,5 cm
  • 20 g nastrouhaného sýra (Parmezán, Pecorino, Grana Padano …)
  • 125 g nasekaných škvarků
  • 100 g brynzy
  • Svazek medvědího česneku (mimo sezonu používám naložený do soli)
  • 1 kávová lžička grilovacího koření
  • Na posypání kmín, sezam, hrubozrnnou sůl nebo provensálské bylinky
  • 1 plech
  • 1 arch papíru na pečení

Pečení: na 180 °C po dobu 30 minut

Postup přípravy pagáčků se škvarky, brynzou a medvědím česnekem

Jak jsem uvedla hned v úvodu, je ideální si práci rozložit do dvou dnů. Večer si připravit těsto a péct druhý den.

Na zadělání těsta si připravíme kvásek.

Do 100 ml vlažného mléka nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku krupicového cukru a nádobu zakryjeme. Počkáme asi 15-20 minut, než se kvasnice zaktivují a pak je lžičkou promícháme s mlékem.

Mouku smícháme se solí a s nastrouhaným sýrem.

Do mísy robota (těsto ale můžete také zadělávat ručně) přelijeme kvásek, přidáme ½ rozšlehaného vajíčka a asi polovinu připravené osolené mouky se sýrem. Nasadíme hnětací hák a spustíme robot na poloviční výkon.

Asi po minutě začneme do mísy přidávat postupně kostky rozvolněného másla a po lžících zbytek mouky. Necháme robot pracovat minimálně 4-5 minut, dokud není těsto dokonale propracované.

Připravíme si náplň do těsta. V misce smícháme brynzu (slovensky bryndza) se dvěma špetkami soli a kávovou lžičkou grilovacího koření. Přidáme nasekaný medvědí česnek. Na sekání jsem použila elektrický sekáček. Vše propracujeme a spojíme vidličkou.

Brynza s medvědím česnekemBrynza s medvědím česnekem
Zdroj:Marcela Hackerová

Škvarky rovněž nasekáme v sekáčku, ale můžeme i nožem. Do nasekaných škvarků se v nádobě sekáčku přimíchají i zbytky medvědího česneku.

Nasekané škvarkyNasekané škvarky
Zdroj:Marcela Hackerová

Těsto vyklopíme na vál a už nehněteme. Jen z něj vytvarujeme šišku, kterou válečkem rozválíme do oválu přibližně 35 x 25 cm.

Těsto potřeme nasekanými škvarky a na škvarky rozetřeme připravenou brynzu. Okraje necháme volné, cca 4 cm.

Rozválené těsto pomazané škvarky a brynzouRozválené těsto pomazané škvarky a brynzou
Zdroj:Marcela Hackerová

Naplněné těsto 3x přes sebe přeložíme a pak ještě na polovinu. Balíček naplněného těsta opět rozválíme na placku a pak zase složíme a z těsta uděláme kouli.

Propracované těsto s náplní vložíme do lehce pomoučené misky a necháme ho kynout.

Těsto se musí nechat kynout cca 3 hodiny. Já to dělám tak, že těsto připravím v pátek večer, misku zakryju čepicí do sprchy (mám ji jen pro kynutí těsta) a odnesu ji do chladné předsíně a tam těsto nechám do druhého dne. V sobotu ráno těsto přinesu do kuchyně a pokračuji v práci.

Pagáče se škvarky - postup přípravy 1Pagáče se škvarky - postup přípravy 1
Zdroj:Marcela Hackerová

Z vykynutého těsta na válu rukama vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12 kusů - pagáčů.

Z každého kusu uděláme kuličku, kterou mírně zploštíme. Lze to i tak, že těsto rozválíme na sílu 1 – 1,5 cm a z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Jednotlivé kusy klademe na plech vystlaný papírem na pečení.

Pagáče se škvarky - postup přípravy 2Pagáče se škvarky - postup přípravy 2
Zdroj:Marcela Hackerová

Na plechu je necháme kynout další hodinu. Pak je potřeme druhou polovinou rozšlehaného vajíčka a posypeme třeba solí, kmínem nebo sezamem.

Já, protože semínka a zrníčka bych neměla moc jíst, jsem pagáčky posypala provensálským kořením a hrubozrnnou solí. Záleží na vaší volbě, čím je budete sypat.

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme je po dobu 30 minut. Povrch je krásně zlatý a nejlépe chutnají ještě vlažné.

Brynza s medvědím česnekem
Brynza s medvědím česnekem
Nasekané škvarky
Nasekané škvarky
Rozválené těsto pomazané škvarky a brynzou
Rozválené těsto pomazané škvarky a brynzou

Rozválené těsto pomazané škvarky a brynzou.
Rozválené těsto pomazané škvarky a brynzou.
Složené těsto s náplní
Složené těsto s náplní
Rozválené těsto s náplní
Rozválené těsto s náplní

Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem
Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem
Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem.
Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem.
Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem..
Pagáče se škvarky, brynzou a medvědím česnekem..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.


Zelné placky se škvarky

Zelné placky se škvarky

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.